Hippe thermostaat van iPod-pioniers
Nieuws

Hippe thermostaat van iPod-pioniers

dinsdag 25 oktober 2011 13:20

Ex-Apple-medewerkers willen met de start-up Nest de thermostaat slim en cool maken. 


De thermostaat is meestal maar een saai apparaatje. Hij geeft de temperatuur in huis aan en je kan hem terugdraaien of omhoog zetten. Maar de start-up Nest, opgericht door voormalige iPod-managers van Apple, brengt nu een slimme en stijlvolle thermostaat op de markt. Het apparaatje ziet er cool uit met een touchscreen en een metalen ring en moet de energierekening met 10 tot 35 procent verlagen. 

De nieuwe thermostaat brengt je gedrag in kaart en past de temperatuur in huis automatisch aan op basis van geavanceerde algoritmes. Meerdere bewegingssensoren detecteren de aanwezigheid van mensen. Is er niemand in huis, dan laat hij de temperatuur meteen zakken om energie te besparen. De Nest-thermometer is vanaf november te koop in de VS voor 250 dollar. Nest moedigt gebruikers ook aan om zelf energie te besparen door ze te belonen met digitale groene blaadjes.

De CEO van de van Nest is Tony Fadell, de 'vader' van de iPod en voormalig adviseur van Steve Jobs. Een van de andere oprichters en technisch manager is Matt Rogers, voormalig hoofd software-ontwikkeling voor de iPod. Volgens hem is dit 'de eerste zelflerende thermostaat'. Er zijn echter al zogenaamde 'slimme thermostaten' te koop, zoals een model van ICY (177 euro). Deze is ook verkrijgbaar via Essent, maar de installatie is nog niet altijd even makkelijk.

Nest heeft bediening van het apparaat makkelijk gehouden: de temperatuur bedienen gaat gewoon door te draaien. Via het touchscreen zijn de menu's beschikbaar. Van binnen heeft de Nest overigens processoren die ook in smartphones zitten. De thermostaat is ook via apps op smartphones en tablets te bedienen of via de Nest-site op computers. Het apparaatje beschikt over Wifi. De thermostaat kan ook de temperatuur afstemmen op basis van de weersvoorspellingen.

Nest heeft volgens Forbes 50 miljoen dollar aan investeringen gekregen. Of deze 'thermostaat 2.0' aanslaat (pun intended) is nog maar sterk de vraag. Initiatieven van Google, Microsoft en Cisco op gebied van energiemanagement voor huishoudens zijn eerder dit jaar stopgezet wegens gebrek aan gebruikers. En een kleine 200 euro voor een thermostaat is best een fikse investering.Hier demonstreert Tony Fadell zijn Nest-thermostaat.

 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Mooi ding. Wanneer komt ie naar NL? ;-)

 

Nou ja zeg, kan dat niet met een app op mijn phone dan ?

 

Nest heeft ook apps en bediening via site

 

Nu de vraag of deze thermostaat ook in 'Celsius' beschikbaar komt voor de EU markt :)

 

Vet ding, maar:

1 Hoe weet het ding dat ik niet gewoon in een andere kamer ben in plaats van de deur uit.

2 Waarom wil ie mijn postcode weten? (zie living with nest)

3 Kan het hele web/app gebeuren ook gewoon uit?

 

1. Zoiets laat je toch lekker aan de ontwerpers over? Of weet jij exact van alles wat je consumeert hoe het werkt?

2. Vast kijken hoe de energieconsumptie in de rest van de buurt ligt. Dat is beschikbare data namelijk. Kan natuurlijk ook met GPS-ontvanger, als je postcode geven eng vindt ;)

3. Beetje onlogisch. Dan neem je toch een gewone thermosstaat?

 

1 Het lijkt me wel essentieel voor het functioneren dat ie dat onderscheid kan maken en ik ben nieuwsgierig naar hoe ze dat doen.

2 Wederom, ik zal wel heel nieuwsgierig zijn, maar als ik mijn thermostaat mijn postcode wil vertellen wil ik wel graag weten waarom...

3 Nee, want een gewone thermostaat leert niet.

 

1. Zomaar een idee: kijk of je smartphone aanwezig is in je WiFi-netwerk
2. Misschien wordt dat ook nog ondersteund door een app'je dat GPS gebruikt. Die app moet wel weten waar jouw huis woont om te kunnen bepalen of je (op weg naar) (t)huis bent
3. Die bestaan wel degelijk

 

Werkt ie ook op laagtemperatuur gemoduleerde ketels? Of alleen op ouderwetse aan/uit modellen?

 

Oh en even voor de historisch context. Heeft niks met iPods te maken dat ontwerp. Het is een knipoog naar HAL uit Space Odyssee.
http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_9000

 

Zijn echt honderden van dit soort apparaten die hetzelfde kunnen of zelfs meer. Omdat het van een ex-apple figuur komt is het ineens hip?

 

Icy is zeker leuk en goed maar nog steeds niet te programmeren met een Mac

 

Net zo nutteloos als dat mijn atag thermostaat fries als taal instelling kan hebben

 

Leuk apparaatje

 

Wat zou die schakelen? 12 volt of 220?

 

goede vraag, zocht ik ook. Maakt toepassing universeel. Kan technisch uniform geregeld worden.
Echt een functioneel en esthetisch hebbeding

 

Twee honderd euro, niet veel voor zo'n mooi speeltje. Kopen zeg ik.

 

Mijn natuurkunde docent van vroeger heeft met berekeningen en praktijkonderzoek aangetoond dat fluctuaties van de kamertemperatuur meer energie kost dan wanneer de temp constant behaaglijk blijft. Natuurlijk wel even de kachel laag zetten als je op vakantie gaat ;) Verder wel een leuk apparaatje om te zien.

 

Hangt heel erg van de EPC van je woning af. Bij lage EPC zoals na 2000 gebouwd heb je gelijk, bij de gemiddelde woning in Nederland is het echter wel degelijk besparend. Of om in gasverbruik te spreken: onder de 600-1000m3/jaar voor een woning is gelijke temperatuur aan te raden, daar boven is varieren voordeliger.
Bovendien slaapt het behoorlijk kut bij 20 graden.

 

Ok, thanx voor de uitleg. Bij de meeste mensen staat de radiator natuurlijk uit in de slaapkamer ivm te droge lucht. Niets beters dan onder je dekbedje tegen de warme kont van je vriendin aan te kruipen.

 

Nieuwsbrief