Hoe gaat het met Apple een jaar na het overlijden van Jobs?
Nieuws

Hoe gaat het met Apple een jaar na het overlijden van Jobs?

vrijdag 05 oktober 2012 09:57

Het is een jaar geleden dat Apple-oprichter Steve Jobs overleed. Hoe staat Apple er voor?

Het is vrijdag 5 oktober een jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Dat trieste nieuws werd destijds midden in de nacht (Nederlandse tijd) bekend. "Steve is vredig heengegaan omringd door zijn familie", zo meldde Apple in een persverklaring. Jobs kampte sinds 2004 met alvliesklierkanker en onderging in 2009 een levertransplantatie. Hij leed vermoedelijk aan een stofwisselingsziekte. Hij had een dag eerder al zijn bewustzijn verloren en blies zijn laatste adem uit in nabijzijn van zijn vrouw, kinderen en zus.

Jobs nam andere halve maand voor zijn overleden al ontslag bij Apple vanwege gezondheidsproblemen. Tim Cook nam het roer van hem over als bestuursvoorzitter. Volgens Cook zal de 'geest van Jobs' voor altijd de basis van Apple blijven.

Voor Jobs' overlijden was de grote vraag hoe het met Apple verder zou gaan zonder zijn boegbeeld. Daar is maar één antwoord op mogelijk: het gaat uitstekend. De beurskoers steeg tot duizelingwekkende hoogte in een jaar tijd: van 269 dollar naar 667 dollar. Apple introduceerde de derde iPad, de iPhone 5, nieuwe iPods en MacBooks. Ook werkt het bedrijf aan een kleinere iPad en een eerste tv. Het zijn weliswaar allemaal producten waar Steve Jobs zich nog mee heeft bemoeid.

Apple is vanwege zijn economische positie machtiger dan ooit. Alleen met Maps op iOS6 begin het bedrijf een misstap, waarvoor Tim Cook zijn excuses heeft aangeboden. De Maps-kwestie riep wel weer de vraag op die nog lang boven Apple zal blijven hangen: zou Steve Jobs het anders hebben aangepakt?

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ach, toen steve er zat, hebben ze ook wel eens dingetjes gemaakt die niet helemaal in orde waren. En dit zal echt niet het laatste zijn wat flopt.

 

Afgemeten aan de koers gaat het Apple voor de wind.
Persoonlijk zie ik vanaf de 1e iPhone in 2005 het product Apple steeds meer zijn glans verliezen.
Aandelen koersen zijn lucht, je kunt je afvragen of de koers een reële waarde vertegenwoordigd. We weten allemaal nog wel wat voor gekte het internet veroorzaakte. Die bubbel moet wel een keer barsten. Bij Apple is dat niet anders.

En wat betreft Jobs een quote vande de vrije software evangelist Richard Stallman 'I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone'

 

Ik heb het idee dat Apple een beetje 2 bedrijven aan het worden is. De hardware tak onder Ive die fantastisch werk blijft leveren, en ook de basis voor de winst is (iPhone 5 kost blijkbaar 150$, maar gaat voor 4x zoveel over de toonbank). Dat maakt de koersen terecht hoog. Investeerders willen immers winst zien.

Maar bij software is het momenteel een gigantische puinzooi. Daar heb ik weinig vertrouwen in. OK, ik heb uberhaupt moeite met de huidige weg naar SAAS (software is service), maar onder iOS en Mountain Lion is de snelheid en tijdelijkheid wel heel hoog, en dan ook nog eens met lelijke saus.

Je krijgt gewoon heimwee naar XP, dat werkt al dik tien jaar vertrouwd, en draait nog steeds alle apps in het Windows kamp.

Als Microsoft 3 dingen doet, dan kunnen ze wel eens een flinke comeback maken, want daar zitten momenteel de sterren van het softwaredesign:
- Windows 8 native bootbaar maken op Macs en iPhones
- XP-software blijven ondersteunen in de desktopversie van Windows 8
- Apple's prijspolitiek overnemen voor OS-en en eenvoud van producten (dus geen 6 varianten van Windows 8 meer).

 

Apple is nogsteeds een door-ontwikkel bedrijf die bedrijven opkoopt en het produkt verbetert of een eigen draai aan geeft. Jobs had een bepaalde inzicht in technologie en toepasbaarheid. Die zag iets en had er direct een visie nbij. Dat is niet over te dragen aan een ander. Daarbij, what goes up, must come down, dus ook Apple zal over een jaar of 5 a 10 normale vormen aan nemen. Zeg eerlijk, 130 miljard op de bank hebben staan in Ierland, bedrijfswaarde over de 100 miljard is buiten proporties voor welke bedrijf dan ook, die produkten verkoopt die je eigenlijk niet nodig heb (zeker voor die prijs).

 

@ikkuh, ik had weer niet anders verwacht van jou. Triestheid ten top. Ooit afgewezen voor een baantje bij Apple? Te kleine schoentjes moeten dragen vroeger? Te weinig moedermelk gekregen? Moest je vroeger verplicht appels eten van je mammie? Ik blijf hoop houden dat alles weer goed komt met je hoor. Peace!

 

Briljante teksten weer :)

 

Door steve is apple wel groot geworden. Hopelijk blijven ze dat doortrekken na de iphone 5 (aangezien steve daar nog aan mee gewerkt heeft). Die maps kwestie. Maps app is wel mooier dan google maps. Ook minder data verbruikend door beter kaarten gebruik. Helaas is data nog niet top maar apple kennende zal dat snel weer op orde zijn.

 

Google maps is offline te gebruiken. Dus wat je zegt klopt niet. En "nog niet top" is de understatement van het jaar ben ik bang.

 

Nieuwsbrief