Hoe gaat iOS 6 eruit zien?
Nieuws

Hoe gaat iOS 6 eruit zien?

maandag 11 juni 2012 16:12

Ontwerper Joost van der Ree deed een aantrekkelijke gooi en ging het internet over.

Het is de vraag die iedere Apple fanboy vandaag bezighoudt: wat voor nieuws gaat iOS 6 brengen? Apple-only blogs zijn al langer bezig met die vraag. Zo postte MacStories in februari van dit jaar een verlanglijstje met wat ze graag terug zouden zien in Apple’s nieuwste mobiele systeem. Amsterdammer Joost van der Ree las het stuk en raakte geïnspireerd. Al sinds zijn eerste Mac is Joost gegrepen door de manier waarop Apple zijn interface in elkaar steekt. Geen verrassing dus dat de 26-jarige aspiraties als user interface designer heeft.

“Toen ik het artikel op MacStories las, wilde ik er direct wat mee doen”, vertelt Van der Ree. “Omdat ik vind dat het multitasken in iOS beter kan, besloot ik om mijn concept te beperken tot het homescreen.” Het SpringBoard blijft volgens hem de ideale manier om een app te starten.


Multitasking in iOS zoals Joost het graag zou zien

“Maar als je eenmaal met een app bezig bent, is het een ander verhaal. Dan voldoet de huidige manier van multitasken niet meer.” Dus nam Van der Ree de functie Mission Control van OS X en bracht die naar iOS. “Precies waar Apple zelf de afgelopen tijd ook al mee bezig is. OS X en iOS komen steeds dichter bij elkaar. Dit is alleen maar een logische stap.”

Wie het filmpje kijkt zal hoe langer, hoe verbaasder worden. “Dat kan kloppen, ik heb het filmpje geordend op geloofwaardigheid. De eerste twee concepten zouden we in een bepaalde vorm best kunnen verwachten vanavond. Maar het concept Flipcons zie ik niet snel gebeuren. En voor de duidelijkheid: dit is niet mijn voorspelling van hoe iOS 6 eruit gaat zien. Eerder een concept van iOS in z’n algemeen.”


Het relatief onwaarschijnlijke Flipcons in beginstadium

Sinds Van der Ree zijn filmpje afgelopen vrijdag op internet zette is het al op flink wat websites verschenen. “Het is interessant om de reacties te lezen. Zo blijkt mijn oplossing voor Mission Control erg te lijken op de manier waarop WebOS multitasking aanpakt, een systeem waar ik eigenlijk helemaal niet bekend mee ben.”

Hoe iOS 6 er werkelijk uit gaat zien, weten we vanavond. Voor wie koste wat het kost iOS editie Joost op z’n iPhone wil draaien is er misschien hoop: “Ik ben ik gesprek met een jailbreaker die mijn concept graag werkelijkheid ziet worden”, zegt Van der Ree. “Maar ik beloof niks!”

Voor een realistischere voorspelling verwijst Joost ons door naar dit filmpje van een collega.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

mooi om te zien hoe mensen bevlogen kunnen zijn van user interaction design.

 

Nieuwsbrief