Hoe kopieer je de iPhone: een gids voor beginners van Samsung
Nieuws

Hoe kopieer je de iPhone: een gids voor beginners van Samsung

woensdag 08 augustus 2012 15:20

In een rapport van Samsung uit 2010 staat hoe ze punt voor punt de interface van de iPhone hebben afgekeken.

Het zal allemaal wel, met die voortslepende rechtszaken tussen Apple en Samsung. Toch heeft Apple in de grote zaak in Californië een wel heel interessant stukje bewijs naar voren geschoven. Een 132 pagina’s tellend document uit 2010 waarin Samsung het design van hun TouchWiz Android-interface naast Apple’s iOS legt. Functie voor functie evalueert het interne rapport waar Samsungs Galaxy S1 in vergelijking tot de iPhone tekort schoot.

Samsung legde alles naast elkaar, van basisfuncties als het startscherm, bellen/sms’en en de browser tot hoe bepaalde icoontjes eruit zien en hoe knoppen reageren. Talloze keren zet Samsung in het rapport een screenshot van de iPhone naast hun Galaxy S, onder de vergelijking staat wat er beter kan. In vrijwel alle gevallen komt dat decreet op hetzelfde neer: maak het meer zoals de iPhone werkt.

Een behoorlijk heterdaadje, hoewel een dergelijke evaluatie op zichzelf niet strafbaar is. Toch is dit het zoveelste sterke vermoeden dat Samsung zeker bij hun eerste Android-toestellen flink leentjebuur heeft gespeeld. Of om Apple’s woorden te gebruiken: de iPhone en iPad zijn revolutionaire producten die Samsung slaafs heeft nagebootst. Met bewijs als dit rapport wil Apple voorkomen dat hun ontwerp van een touch-telefoon met bijbehorende interface als generiek bekend komt te staan, zoals destijds bijvoorbeeld met de Fender elektrische gitaar gebeurde.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Lachwekkend, dat wel.
De iOS UI is een matrix van een paar ikoontjes. Wat heeft dat in godsnaam met touchwiz te maken.
Of bedoelen ze de app-drawer. Een zwart scherm met een handvol ikoontjes, dat is namelijk zo beetje een most-boring scherm wat Android/Samsung heeft geproduceerd.

 

@sowieso
Als je de moeite had genomen het document in te kijken (al was het maar 5 minuten), had je kunnen ervaren dat het UI team van Samsung hier feitelijk de opdracht krijgt om zoveel mogelijk functionaliteit, look and feel & gebruikerservaring van de iPhone over te nemen. Maar ja, dat is als je 5 minuten de tijd neemt natuurlijk...

 

Welnee, het was gewoon een studie hoe je dat ding van apple kon verbeteren. Dat bleek onontgonnen gebied, dus is het resultaat was dat Samsung een veel beter apparaat op de markt heeft gebracht.

Helaas kon dictator steve zijn eigen woorden niet meer herinneren (zie video's hieronder), dus begon hij zich te ergeren aan veel betere apparaten dan hij zelf kon jatten.
Het resultaat is dat er een soort Khomeini-achtige situatie is ontstaan waar apple de woorden van hun profeet niet meer terug kunnen draaien.

 

Het is mij duidelijk, je hebt het document niet eens gelezen. Er staat namelijk zwart op wit dat de iPhone (iOS in deze) het op alle fronten beter doet dan de S1. Je kan niet ontkennen dat Apple in 2007 met de iPhone een standaard heeft gezet, en dat de rest er achteraan hobbelde. Apple heeft inderdaad verschillende ideeën (en zeker niet alleen van zichzelf) bij elkaar gebracht en tot iets gevormd wat totaal vernieuwend was. Maar ach, je avatar zegt genoeg over je vooringenomenheid.

 

ik wacht met smart op het revolutionaire sowieso-UI. Innovatie is natuurlijk nooit verkeerd.

 

Apple heeft de menustructuur en het scrollen op hun iPod gejat van Creative, het windows idee van Xerox, veel bedrijven opgekocht, dus zelf kunnen ze er ook wat van. Het is de normaalste zaak van de wereld om naar het produkt van je concurrent te kijken en daarmee je eigen produkt te verbeteren. Dit moet wel, anders staat ontwikkeling stil. Hoe zit het met de notificatie die sinds kort op de iPhone te vinden is? Lijkt verdacht veel op die van android. Tevens is een bepaalde design zo logisch dat het een standaard is/wordt. De iPad is afgeleid van de tablet in Space Odysse, een tabbloid formaat elektronisch lees-apparaat.

 

Ik kan niet voor Apple of Samsung spreken, maar volgens mij gaat het in de zaak over het geheel. Een stukje inspiratie opdoen bij de concurrent is alleen maar logisch en inderdaad compleet gangbaar. Gebeurt dit echter puntsgewijs over de hele linie is het diefstal. De duurbetaalde rechtsgeleerden in San Jose moeten nu uit zien te vechten of Samsung in de eerste categorie van gezonde inspiratie of in de tweede categorie van ordinair jatten valt.

 

Gaaaaaap...

 
 

Hey sowieso, je bent nog wel de domste maar niet de enige anti APPLE huilbaby. Mooi man jullie kunnen een groepje vormen hahahahahaha lol.

 

Nieuwsbrief