Hoe lid Westboro Baptist Church dankzij Twitter van haar geloof viel

Hoe lid Westboro Baptist Church dankzij Twitter van haar geloof viel

24-11-2015 07:55 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Dankzij Twitter ging een lid van de haatdragende Amerikaanse sekte twijfelen aan haar geloof.

Dankzij internet creëren we onze eigen 'filter bubble', waarschuwt menige cultuurpessimist: alleen de informatie die bevestigt waar we toch al in geloven bereikt ons nog.

Google houdt bij het rangschikken van de zoekresultaten rekening met onze voorkeuren. We kijken alleen nog op sites die schrijven wat wij willen lezen. En ook op sociale media omringen we ons met mensen die net zo zijn en denken als wij. Zo raken we opgesloten in een echokamer van ons eigen gelijk.

Is die zorg terecht? Zeker niet in alle gevallen, zo blijkt uit het relaas van Megan Phelps-Roper dat afgelopen week werd gepubliceerd in The New Yorker.

Louis Theroux

Megan was vanaf haar geboorte lid van de Westboro Baptist Church. Je kent dit nogal curieuze, haatdragende Amerikaanse kerkgenootschap misschien wel uit één van de reportages van Louis Theroux. En anders wel van hun dubieuze protestacties bij begrafenissen van homo's en Amerikaanse militairen. Daar dragen de leden van de kerk hun homohaat uit op borden met teksten als 'God hates fags' en 'Thanks God for dead soldiers'.

Behalve bij begrafenissen dragen de kerkleden hun geloof ook uit via internet. Al sinds 1994 heeft de kerk de website Godhatesfags.com. In 2008 opende Megan Phelps-Roper een Twitter-account om het evangelie van de Westboro Baptist Church onder de aandacht te brengen van andere Twitteraars.

Thank God for AIDS!

Aanvankelijk twitterde Megan geheel in de stijl van de kerk: onverzoenlijk en vervuld van haat. Zo plaatste ze op 1 december 2009, op Wereld Aids Dag, een tweet met de boodschap: 'Thank God for AIDS!'

Het leverde haar dezelfde woedende reacties op die de sekte krijgt bij demonstraties. Maar behalve scheldtweets ontving Megan ook reacties van mensen die met haar in discussie wilden. Interpreteert de Westboro Baptist Church de Bijbel niet verkeerd, wilden deze Twitteraars van Megan weten. Waarom toch die nadruk op de doodstraf voor homo’s terwijl één van de leden van de kerk een buitenechtelijk kind had?

Hongersnood

Het waren vragen waarop Megan lang niet altijd een afdoende antwoord had. Bovendien bleken de ‘ongelovigen’ met wie Megan via Twitter in gesprek raakte niet de duivelse figuren waarvoor de kerk haar waarschuwde. Sterker nog: het bleken vaak bijzonder aardige mensen die haar ervan probeerden te overtuigen dat het hardvochtige wijze waarop de kerk haar gedachtegoed uitdroeg uiterst pijnlijk was voor nabestaanden die afscheid kwamen nemen van een geliefde.

Terwijl andere leden van haar kerk standaard in juichen uitbarstten bij het overlijden van een beroemdheid, een natuurramp of een hongersnood, begon Megan steeds meer mee te voelen met de mensen tegen wie de Westboro Baptist Church tekeer ging.

Het leidde tot een geloofscrisis en uiteindelijk – in 2012 – tot een vertrek uit de kerk. Megan woont inmiddels samen met een man die ze via Twitter en Word with Friends had leren kennen.