Hoe YouTube en Netflix met AirPlay gaan concurreren
Nieuws

Hoe YouTube en Netflix met AirPlay gaan concurreren

donderdag 24 januari 2013 08:19

YouTube en Netflix komen met DIAL, waarmee apps tegelijk op mobieltje en tv zijn te bedienen. Het is deels een concurrent voor AirPlay.

De blog GigaOm heeft meer informatie achterhaald over DIAL, een nieuwe standaard van YouTube en Netflix voor streamen van multimedia tussen verschillende apparaten. Apps die DIAL ondersteunen moeten elkaar kunnen vinden om zo beeld en geluid draadloos uit te wisselen. Daarmee zou DIAL deels een concurrent zijn voor Apple's AirPlay. DIAL is vooral gericht op toepassingen rond het 'tweede scherm', waarbij tv en mobieltje of tablet samenwerken.

DIAL kan automatisch een app openen op de tv als hij dat toestel of een geschikte settopbox herkent. Je zou Netflix op de telefoon kunnen opstarten, aan je tv koppelen en dezelfde app vervolgens op het grote scherm kunnen gebruiken. DIAL werd tijdens de CES-beurs in Las Vegas kortstondig gedemonstreerd, maar GigaOM weet nu te melden dat er verschillen zijn met Apple's AirPlay.

DIAL zal niet direct het scherm van een apparaat op tv mirroren, zoals Airplay, maar werkt met apps op beide apparaten (smartphone of tablet en televisie). Wordt een app op een van de apparaten niet gevonden, dan wordt je direct doorgestuurd naar de appstore. DIAL kan ook webapplicaties starten als de tv of settopbox een browser heeft.

DIAL is dus meer een handige manier om een app te bedienen op een ander apparaat dan een streaming oplossing. Maar juist die bediening is waar het bij veel 'smart tv'-toepassingen nog aan schort. Netflix en YouTube hopen dat ook andere videodiensten DIAL gaan ondersteunen.

Op dit moment werkt DIAL al op Google TV en volgens GigaOM zeggen ontwikkelaars dat enkele Samsung- en LG-tv's de standaard gedeeltelijk ondersteunen. In de komende maanden zouden meerdere fabrikanten en appbouwers het systeem gaan omarmen.

Voor het direct streamen van het hele scherm van een apparaat heeft de industrie ook een andere draadloze standaard die nu flink wordt gepusht, eveneens een AirPlay-alternatief. Dat is Miracast, dat werkt met directe Wifi-verbindingen tussen apparaten. Met Miracast is het mogelijk om het volledige scherm van een apparaat te streamen naar de tv. Dat lijkt op AirPlay's mirroringfunctie.

Onder meer Sony, LG en Samsung ondersteunen Miracast in tv-modellen die later dit jaar op de markt komen. En ook de nieuwe smartphones Sony Xperia Z en LG Nexus 4 zijn al geschikt voor Miracast.

Het aantal apparaten met Google TV aan boord moet dit jaar eindelijk op gang komen. Vorig jaar introduceerde Sony in Nederland al een Google TV-settopbox voor 200 euro. Asus komt binnenkort met de Qube-settopbox met Google TV.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief