Hoeveel verdienen Google en Facebook aan jou?
Nieuws

Hoeveel verdienen Google en Facebook aan jou?

donderdag 11 oktober 2012 16:15

Diensten als Facebook en Google zijn niet écht gratis, Privacyfix laat je zien hoeveel er met jouw gegevens wordt verdiend.

Google verdient ongeveer 4,46 dollar per jaar aan advertentie-inkomsten aan mij. Dat is althans wat Privacyfix uitgerekend heeft op basis van mijn afgelopen zestig dagen internetactiviteit. De plugin voor Chrome en Firefox rekent die zestig dagen om tot een jaar en gebruikt vervolgens een schatting van omzet-per-zoekopdracht. Boeiender en belangrijker dan het precieze bedrag, is het inzicht in je eigen privacy dat Privacyfix geeft.

Zo weet ik bijvoorbeeld ook dat Google data verzamelt van grofweg 50 procent van de pagina’s die ik bezocht heb. Maar meer dan de helft daarvan is een Google-zoekopdracht. Nog meer schrok ik van het percentage sites waarop Facebook mijn gedrag blijkt te tracken: 83 procent! Gelukkig geeft Privacyfix een handig overzicht van waar de zwakke plekken in je privacy-instellingen zitten. Wat niet in de haak is kleuren ze oranje, met een klik op fix stel je alles in jouw voordeel in.

Binnen een paar minuten kun je je privacy op internet sterk verbeteren. Om blijvend bij te houden of je veilig bezig bent, kun je ook nog de Healthbar aanzetten. Naast je zoekbalk zie je dan aan het aantal groene of oranje streepjes of je veilig zit of op moet passen. Een druk op de knop en je ziet ook duidelijk wat er niet privacy-veilig is. Ondanks de strengere relgels op cookies en nieuw 'do not track' beleid waar Europa aan werkt, is Privacyfix een handig en broodnodig hulpmiddel. Al was het maar omdat het toelicht op gevoelige punten waar je normaal alleen ja/nee kunt kiezen.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Lijkt me interessant om daar eens inzicht in te hebben. En hoe zou internet eruit zien als we ineens allemaal adblocker gebruiken? Dan vallen er zeker wat businessmodellen om, hier en daar.... Food for thought!

 

4,46 is een koopje voor de service die Google aan mij levert. En onder het mom "de ene hand was de andere" heb ik er geen enkel bezwaar tegen. Je bent immers vrij om de services van Google niet te gebruiken.
Mensen mopperen soms wel maar blijven het maar al te graag gebruiken.

 

Jeetje, Google zou 500 dollar aan me verdienen op jaarbasis. En dat terwijl ik donottrackplus heb geinstalleerd en adblock plus. Hoe reeel zijn deze bedragen vraag ik me dan af.

 

Het blijft gissen natuurlijk. Vooral de manier waaop de plugin je afgelopen zes weken extrapoleert naar een jaar zijn onduidelijk. Misschien heb je toevallig een week voor Google heel lucratief gezocht.

 

Nieuwsbrief