Hologram Tupac mogelijk op tournee
Nieuws

Hologram Tupac mogelijk op tournee

dinsdag 17 april 2012 19:17

Producer Dr Dre en rapper Snoop Dogg plannen een tournee met de virtuele Tupac.

Het optreden van wijlen rapper Tupac als 'hologram' afgelopen weekend tijdens het Coachella festival geeft een kijkje in de toekomst van popmuziek. Dr. Dre overweegt een tournee rond de virtuele Tupac, opnieuw geflankeerd door Snoop Dogg en hemzelf. Een all-star line-up met artiesten als Eminem en 50 Cent erbij is ook een optie. De virtuele Tupac heeft alvast een eigen Twitter-account: "They didn't make no Biggie hologram cause there aint enough pixels for that fat motherfucker!"

'Hologram Tupac' is een project van producer Dre die een jaar geleden Digital Domain Media Group benaderde. De studio is gespecialiseerd in visuele effecten en maakte eerder indruk met Tron: Legacy. DDMG won in 2008 de Oscar voor visuele effecten in The Curious Case of Benjamin Button, waarin Brad Pitt als oude man wordt geboren en steeds jonger wordt. Waren de effecten in die film soms nog twijfelachtig, Hologram Tupac geeft aan hoe ver de technologie voor computer graphics is gevorderd. De rapper die in 1996 werd doodgeschoten in Las Vegas zag er levensecht uit, compleet met zijn tatoeages, Timberlands en ook zijn moves waren heel overtuigend.

DDMG heeft vier maanden aan het optreden gewerkt, de kosten worden geschat op enkele tonnen (in dollars). "Een compleet synthetische mens creëren is het meest complexe karwei dat je je kunt bedenken", zegt Ed Ulbrich, chief creative officer van DDMG tegen de Wall Street Journal. "Dit zijn geen oude beelden, het is een illusie. Dit is slechts het begin." De virtuele Tupac is op de computer nagebouwd, zijn bewegingen zijn afgeleid van opgenomen ptredens voor zijn dood.

Hologram Tupac is overigens technisch gezien geen echte hologram, die zijn volledig driedimensionaal. Bij een echte hologram zie je de zij- en achterkant wanneer je er omheen loopt. Tupacs optreden was een tweedimensionale projectie van een driedimensionaal beeld, verzorgd door AV Concepts uit San Diego, middels een variatie op het eeuwenoude visuele effect dat bekend staat als Pepper's ghost. Hierbij toont een HD projector beelden op een reflecterend oppervlak dat op de grond ligt. Die beelden worden weerkaatst op een staand scherm van Mylar plastic dat voor het publiek niet zichtbaar is.

Andere artiesten gingen Tupac voor. De Japanse fictieve popster Hatsune Miku treedt al jaren op deze manier op. In 2006 werd Madonna tijdens de Grammy Awards bijgestaand door de geanimeerde rockband Gorillaz. En tijdens Live Earth in 2007 gaf Al Gore in diverse wereldsteden op hetzelfde moment een speech. Je komt de illusie zelfs tegen op de Britse luchthaven Luton. Hologram Tupac is echter de eerste artiest die als het ware uit de dood herrijst en op deze manier posthuum optreedt. Wie brengt Elvis terug?

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Ik zie een nieuwe manier van concerten geven, gewoon alle bandleden vervangen door

 

Nieuwsbrief