Hop maar achterop: elektrische scootertaxi van start in Amsterdam
Nieuws

Hop maar achterop: elektrische scootertaxi van start in Amsterdam

vrijdag 28 september 2012 09:55

Vanaf 1 oktober rijden er in Amsterdam zo’n honderd groene scooters rond als taxi. Je kan ze aanhouden voor een ritje binnen de ring.

In een drukke stad zoals Amsterdam is het snelste vervoer meestal de fiets of een scooter. Op het openbaar vervoer moet je veelal wachten en net zoals de taxi heeft het openbaar vervoer ook last van opstoppingen in het verkeer.

Hopper springt daar handig op in. Vanaf 1 oktober zal je in Amsterdam als eerste stad in Nederland een hondertal kenmerkende groene scooters zien rijden. Steek je hand op en de Hopper-chauffeur zal voor je stoppen. Voor het vaste bedrag van 2,50 euro ‘hop’ je achterop en word je naar je gewenste bestemming gebracht, zolang die binnen de ring s100 is. Het Hopper-traject heeft ook uitlopers naar de Pijp, de Zuid-as en Station Rai. Overigens kan je een Hopper ook online of telefonisch bestellen en binnenkort verschijnt er ook een app.

De scooters zijn aangepast tot tweewieler taxi. Het zadel is verlengd om ongewenste intimiteiten met de chauffeur te voorkomen en de box achterop dient als rugsteun. Je voeten kan je kwijt op je eigen voetsteuntjes. Uit veiligheidoverwegingen rijden de Hoppers alleen tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds.

De chaffeurs zijn speciaal opgeleid en hebben allen speciale theorie, praktijk en sociale vaardigheidstrainingen ondergaan. Een deel van de chauffeurs komt via Dienst Werk & Inkomen maar studenten die deze trainingen hebben doorlopen kunnen ook als chauffeur aan de slag. Ze huren een Hopper voor een paar euro per uur en alle verdiensten van de ritjes is dan voor hen. Hopper verdient onder andere aan reclame. In de box bevinden zich aan de zijkanten een aantal tablets waarop dynamisch reclame te zien is voor andere weggebruikers.

De voorbereidingen voor de uitrol naar andere grote Nederlandse steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn reeds gestart. Het grote voordeel van de Hopper is natuurlijk dat een scooter je snel op je bestemming kan brengen zolang het droog is. Zodra het regent is deze vorm van vervoer geen pretje.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Hebben ze ook een helm voor je? Op een scooter zonder helm vind ik nog steeds geen porum.

 

Het artikel vergeet te vermelden dat de scooter niet harder dan 25 kilometer per uur gaat en dus onder de snorfietswetgeving valt.

 

Hm, ik vind achterop zitten bij iemand te intiem om zomaar bij een vreemde te doen. Zou niet weten of ik dit snel zou doen.

 

Handig voor als de trams of metro's een keer niet rijden en veel goedkoper dan een taxi :) ik zie hier wel een business in.

 

Nieuwsbrief