Houten vloer waarin je de vorm van de boom terugziet
Nieuws

Houten vloer waarin je de vorm van de boom terugziet

donderdag 19 april 2012 12:21

Bolefloor, fabrikant van vloerplanken die de vorm van de boom volgen, scant iedere houten plank in om een passende vloer te kunnen maken.

De houten vloerplanken van Bolefloor hebben geen rechte zijdes maar volgen de lijnen van de boomstam. "De natuur creëert geen rechte vloerdelen, die ontstonden door technologische beperkingen." Allemaal dezelfde vorm past nu eenmaal makkelijker aan elkaar. Bolefloor maakt een houten vloer natuurlijker. Je ziet de boom als het ware liggen.

Van iedere ruwe plank wordt zodra die uit het bos komt een scan gemaakt. Aan de universiteit van Talinn ontwikkelde software zorgt vervolgens voor een optimale match om bij een uitstulpsel een passende deuk te vinden. "Innovatieve optimalisatiealgoritmen voor plaatsingssoftware", aldus de folder.

Sinds Bolefloor op ons pad kwam, gaat het goed met het Nederlandse bedrijf. Inmiddels zijn de planken naast eiken ook leverbaar in es, esdoorn, kers en walnoot en heb je naast massieve delen ook de optie voor gelaagd hout (voor op bijvoorbeeld vloerverwarming) te kiezen.

Maar wij snappen er geen hout van. Bovenstaand schema zou moeten bewijzen dat Bolefloor meer vloer per bos mogelijk maakt. "Wij gebruiken tot 20% meer van elke gezaagde plank." Waarom zou de fabrikant van de grijze planken ze zo zagen als op het plaatje? En waar zit nou het zaagvoordeel? Stel de boomstam heeft een uitstulpsel naar buiten, dan heeft de volgende plank niet een passende deuk maar juist datzelfde uitstulpsel. Wie kan ons helpen? Of moeten we het met een korreltje zout nemen en volgt Bolefloor het gezegde Van dik hout zaagt men planken?

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Ze scannen ze juist in om de planken van de ene boom met die van een andere boom te kunnen matchen denk ik..

 

Dan kun je lang zoeken vrees ik.

 

Aangezien de ruwe randen nog even netjes gemaakt moeten worden, vermoed ik dat er bij het matchen wel wat gesmokkeld wordt. Als het net niet helemaal past kunnen ze dat natuurlijk best corrigeren als ze bezig zijn met de randafwerking. Neemt niet weg, dat de plank efficienter wordt gebruikt en er minder afval ontstaat.

 

Wel wat punten van kritiek:
Bij zaagfouten op locatie heb je een probleem.
Houtresten worden ook steeds beter gerecycled.

Verder mooie innovatie.

 

Laten we het er op houden dat het vooral mooi is.

 

www.bolefloor.nl doet het (nog) niet

 

Corrie Gerritsma slaat de spijker helemaal op de kop. En de computer smokkelt niet maar rekent voortdurend en zoekt naar het optimale resultaat. Richard Kers, parketteur uit Nieuwegein, heeft inmiddels 2 vloeren geplaatst en zegt dat de planken perfect passen. Wel moet je altijd met z'n tweeën zijn om het goed te kunnen plaatsen. De vloeren worden a.d.h.v. een nauwkeurige tekening (CAD)op maat geleverd met een geringe overmaat aan de randen, zodat zaagfouten zijn uitgesloten. Natuurlijk is het wel een product voor de niche markt en zul je het niet op iedere hoek van de straat tegen gaan komen.

 

briljant idee, fantastische uitvoering

 

Nieuwsbrief