How it's made: 3d-breien
Nieuws

How it's made: 3d-breien

woensdag 20 juni 2012 14:59

Borre Akkersdijk maakt kleding met een innovatieve 3d-breitechniek. In een stop motion animatie legt hij dat proces uit.

Je weet dat een ontwerper over je kledingstuk heeft nagedacht en dat het in elkaar is gezet door iemand achter een naaimachine, of dat nou dichtbij huis is of aan de andere kant van de wereld. Maar is het niet veel leuker om je in te beelden hoe kleine robotjes en handjes niet alleen de stof hebben gebreid, maar ook de patronen aan elkaar hebben genaaid?

Als introductie van zijn modeshow in Parijs maakte ontwerper Borre Akkersdijk een stop motion filmpje (zie onderaan) in samenwerking met animatiefilmmaker Niels Hoebers waarin zijn creatieve ontwerpproces op deze manier wordt verbeeld. Het maakt de werkwijze inzichtelijk waar in het echte leven behoorlijk wat hightech apparatuur bij komt kijken. Door deze geavanceerde machines laat Akkersdijk zich leiden in zijn werk. Hij gaat op onderzoek uit en kijkt waar hij het productieproces kan veranderen en vernieuwen om tot innovatieve technieken te komen.

Zo ook voor zijn collectie First Cycle die hij maakte in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg. En om op te kunnen boksen tegen de grote modenamen in Parijs wist hij dat hij deze unieke eigenschap moest laten zien om zich te onderscheiden. Hij koos voor een filmpje waar geen levensgrote machines of mensen in voorkomen (dat filmpje bestaat wel en zie je hier), maar waarin de productie wordt uitgelegd in simpele stappen. Zo zien we hoe drie lagen stof tegelijkertijd rondgebreid worden, hoe ze door middel van stoom gefixeerd worden tot één stof, hoe de patroonlijnen zijn ingebreid en de delen worden uitgesneden.

Als finishing touch wordt er zelfs wat leven ingespoten. Het filmpje injecteert wat fantasie in de kleding die anders levenloos in de kast bungelt.

Momenteel werkt Akkersdijk aan een nieuwe collectie voor zijn label ByBorre die hij op 9 juli showt in Amsterdam.

Reacties

Ok, leuk die stop-motion, maar het werd pas duidelijk in het andere (Vimeo) filmpje.

 

Nieuwsbrief