HTC One maakt inderdaad lichtere foto's in het donker

HTC One maakt inderdaad lichtere foto's in het donker

22-02-2013 11:46 Laatste update: 28-04-2018 13:32

De camera van de HTC One biedt ultrapixels: minder maar grotere pixels. Een test toont dat dit lichtere foto's in het donker oplevert.

De HTC One, die de Taiwanese smartphonemaker dinsdag presenteerde in Londen, heeft een van de beste camera's in smartphones tot op heden. We konden in Londen kort spelen met de nieuwe 'ultrapixelcamera' in het toestel, dat minder maar grotere pixels biedt dan andere telefoons. We slaagden erin tijdens de korte hands-on via een brakke wifi-verbinding deze foto vanaf de HTC One door te sturen:

De HTC One levert een relatief erg licht beeld in de vrij donkere nachtclubachtige setting. En hieronder wat de iPhone 5 ervan maakte bij een vergelijkbare lichtsituatie (niet precies hetzelfde moment, maar qua licht wel vergelijkbaar).

Ook bij andere testshots bleef de HTC One in onze ervaring steeds helderdere beelden met iets minder ruis maken. Met de autofocus had de One ook nog wel eens problemen, gezien de snelle bewegingen van de dansers wel begrijpelijk. Een voorlopig oordeel is dat HTC's claim dat de One betere foto's in het donker maakt redelijk blijkt te kloppen.

Hoe is dat mogelijk? Niet het aantal pixels bepaalt de fotokwaliteit, maar de kwaliteit van de pixels. HTC stopt nu met de megapixelrace en heeft de One voorzien van een 4,3 megapixel sensor. Maar anders dan bij andere smartphones krijgen de pixels elk een groene, rode en blauwe laag. Dat resulteert in grotere pixels. De HTC One heeft grotere pixels dan meerdere compactcamera's, zoals de Nikon 800C, Samsung Galaxy Camera of de Canon S110, en de pixelgrootte komt zelfs in de buurt van de Fujifilm X10.

De F2.0-diafragma zou ook groter zijn dan bij andere smartphones, waardoor de HTC One 44 procent meer licht binnenlaat dan de iPhone 5. Dat was tijdens onze tests heel duidelijk te zien. HTC claimt ook verbeteringen op het gebied van autofocus, ruisreductie en een realistischere HDR-functie. Het toestel biedt ook optische beeldstabilisatie, die bewegingen corrigeert, wat vooral betere filmpjes oplevert. Ook Nokia's Lumia 920 heeft zo'n optische beeldstabilisatie. De autofocus bij filmen met de HTC One was voor een smartphone best goed.

Een nieuwe camerafunctie in de HTC One is 'Zoe' (zoals de meisjesnaam), waarbij het toestel zowel een filmpje van drie seconden maakt als 20 high-res foto's. Uit die beelden kan je de beste shots kiezen. De Zoe-app kan ook meerdere van de momenten samenvatten tot een filmpje met de highlights, inclusief soundtrack en overgangen. Een leuke extra, maar de bediening was wennen. Als Zoe aan staat en je neemt op, zie je tijdens de drie seconden van opname een rode statusicoon zich vullen op de fotoknop. Met een slider kan je vervolgens de beste beelden uitkiezen.

HTC claimt dat de One betere foto's in het donker maakt dan de Galaxy S3, iPhone 5 en Xperia T. Een vergelijking met de Nokia Pureview 808 ontbreekt nog.

Ook bijzonder is de mogelijkheid tot hdr-video. De HTC One neemt dan twee filmpjes tegelijk op, met iets afwijkend dynamisch bereik, die daarna worden samengevoegd. Dat resulteert in rijkere bewegende beelden.

Na Nokia met zijn PureView-techniek, waarbij bij samenvoegen van pixels onder meer ruis wordt weggefilterd, heeft HTC met de 'ultrapixels' ook een interessante stap gezet naar betere fotokwaliteit in een smartphone. Het lijkt nu aan Samsung en Apple om ook stappen te maken op cameragebied. Binnenkort op Bright.nl een uitgebreidere review van de HTC One.