Iconische beelden van de 21e eeuw in Breda
Nieuws

Iconische beelden van de 21e eeuw in Breda

dinsdag 01 mei 2012 16:32

Wat hebben Steve Jobs, Ai Wei Wei, Amy Winehouse en de diamanten schedel van Damien Hirst met elkaar gemeen?

Een mens anno 2012 ziet op een dag meer beelden dan iemand uit de middeleeuwen in zijn hele leven. Wat die stormvloed aan beelden met ons doet, is wat gastcurator Joost Zwagerman wil ontdekken met de tentoonstelling Rollercoaster in het Museum of the Image in Breda.

Hij vroeg meer dan honderd prominente Nederlanders naar hét beeld van de 21e eeuw, waaronder Katja Schuurman, Dick Swaab, Rem Koolhaas en ook onze hoofdredacteur Erwin van der Zande. De foto’s en video’s die hen het meest zijn bijgebleven in de laatste twaalf jaar komen in de tentoonstelling als een achtbaanrit voorbij. En die zijn niet altijd door kunstenaars of andere professionals gemaakt. In het decennium dat ons de iPhone bracht en iedereen een fotograaf werd, werden sommige belangrijke foto’s in lage beeldkwaliteit gemaakt.

Met ingrijpende beelden van 9/11, revoluties, kunst, sport en andere nieuwsmomenten heeft de tentoonstelling een hoog ‘o weet je dit nog’-gehalte. En geeft Europa’s enige museum voor beeldcultuur een hele nieuwe betekenis aan het woord beeldenstorm. Rollercoaster loopt tot 2 september.

Nieuwsbrief