ICT-missers leiden tot parlementair onderzoek
Nieuws

ICT-missers leiden tot parlementair onderzoek

maandag 28 november 2011 09:20

In 2012 start een parlementair onderzoek naar falende ICT-overheidsprojecten. Alle fracties in de Kamer staan achter het onderzoek.

De overheid gooit miljarden overboord aan ICT-projecten die keer op keer niet goed functioneren of zelfs worden afgeblazen. De Kamer is het zat en bij het presidium van de Tweede Kamer ligt dan ook een voorstel van de parlementariërs Koopmans (CDA) en Gesthuizen (SP), schrijft de Volkskrant.

Afgelopen zaterdag bracht de Volkskrant naar buiten dat de waterschappen het contract met ICT-multinational Logica willen opzeggen omdat de ontwikkeling van een gemeenschappelijk systeem voor de geautomatiseerde inning van waterschapsbelasting niet gelukt is. De schade kan oplopen tot 25 miljoen euro. Het is één van de vele ICT-missers van de overheid. Het rampenbestrijdingsplan C2000 werkt na jaren nog steeds niet naar behoren, uitkeringsinstantie UWV worstelde jaren met een centraal administratiesysteem en deze week discussieert de Tweede Kamer met minister Donner over de modernisering van de GBA, de bevolkingsadministratie, omdat de kosten enorm oplopen terwijl het systeem niet goed functioneert.

Naast het slecht functioneren van ICT-projecten zal het parlementaire onderzoek zich ook richten op privacy- en beveiligingsaspecten, onder andere vanwege het Diginotar- debacle waarbij Iraanse hackers inbraken op het Nederlandse bedrijf Diginotar dat de veiligheidscertificaten verstrekte voor websites van de overheid. Het parlementaire onderzoek start na mei 2012.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

En hoeveel zal dat onderzoek weer gaan kosten!!!!????!!!!

 

Sluit je browser af en raap die Telegraaf maar weer van de mat. Veel plezier!

 

Hopelijk nemen ze dan de OV-chipkaart dan eens goed onder de loep. Grootste onding in jaren.

 

De conclusie zal waarschijnlijk zijn van dat onderzoek dat de doorloop van projectmanagers te groot is. Met andere woorden, het prestige project wordt gestart en een jaar of twee switchen de managers van baan en moet er een nieuwe manager aangesteld worden. Die denkt de wereld wel even te kunnen veranderen en past het project naar eigen believen aan. En stapt ook na een paar jaar op. Met als gevolg dat projecten niet afgemaakt worden en dat het projectplan continu veranderd en dat ontzettende vertragingen te parten speelt.

Werkt ook voor bouwprojecten zoals de HCL waar net weer 300milioen ingepompt is. Of de metro onder Amsterdam.

Ambtenaren moeten zo'n groot project in zijn totaliteit uitzitten of een projectplan moet openbaar vastgelegd worden.

Daarnaast moeten ze bedrijven die wanprestaties leveren aanklagen en de extra kosten op hun verhalen.

 

Komt waarschijnlijk niet door de projectmanagers, maar door complexe besluitvormingstrajecten die gefrustreerd worden door politieke 'daadkracht'. Die ICT bedrijven kunnen echt wel bouwen wat gevraagd wordt, alleen is de vraag aan continue verandering onderhevig. Daarbij rekenen opdrachtgevers graag met het best-case scenario, om het erdoor te krijgen.

 

Nieuwsbrief