Intel rekt Wet van Moore op met Ivy Bridge
Nieuws

Intel rekt Wet van Moore op met Ivy Bridge

dinsdag 24 april 2012 09:18

Intels nieuwste processor is uitgerust met tri-gate transistortechnologie. Wasda?

De nieuwe Intel Ivy Bridge chips zijn 's werelds eerste 22 nanometer processoren. Let wel, chips waren al klein, 32 nanometer, maar zijn dus nog kleiner, terwijl ze twintig procent krachtiger én energiezuiniger zijn. Deze efficiënte toename in rekenkracht met minder vermogen, is te danken aan de Intels tri-gate transistortechnologie.

In de huidige processoren worden de transistoren, die als aanuit-schakelaars het hart vormen van de processoren, elk jaar kleiner door ze in twee dimensies te verkleinen. Volgens de wet van Moore, vernoemd naar Gordon Moore, één van de oprichters van Intel, zou het aantal transistoren die op een chip geplaatst kunnen worden ruwweg elke twee jaar verdubbelen zonder dat de chips veel duurder worden. Met de huidige chiptechnologie komt er een einde aan die verkleining. De transistoren worden nu zo klein dat de betrouwbaarheid in het geding komt.

Intels 3D transistoren worden echter in niet in twee maar in drie dimensies verkleind en de wet van Moore zal hierdoor nog een aantal jaren langer gelden, totdat ook deze technologie niet langer toepasbaar is om betrouwbaar de transistoren te verkleinen. Voorlopig kunnen gebruikers nog steeds elk jaar snellere PC’s, smartphones en tablets verwachten die tegelijkertijd niet meer energie verbruiken. De grafisch geïntegreerde unit is volgens Intel ook aanzienlijk verbeterd, waardoor apparaten met deze chips HD video en zelfs 4K video probleemloos aankunnen zonder dat daar een extra grafische kaart voor nodig is. Toekomstige smartphones en tablets kunnen video ook sneller hercoderen voor bijvoorbeeld een upload naar YouTube.

De Ivy Bridge chips hebben ook usb 3.0 ingebouwd. Dit biedt fabrikanten een goedkopere oplossing om usb 3.0 aan te bieden waarmee je sneller data kan overseinen van harde schijven, camera’s en andere randapparatuur. Niet alleen zullen de apparaten met deze chips sneller zijn, maar door de energie-efficiënte chips zal een smartphone langer op standby kunnen draaien.

De eerste lading Ivy Bridge chips bestaat uit quadcore processoren geschikt voor desktopcomputers. De zuinige dualcore versies geschikt voor ultrabooks komen over enkele maanden. Voornaamste concurrent AMD werkt nog aan zijn energiezuinige Piledriver chips.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief