Intelligente bijrijder grijpt in bij slipgevaar
Nieuws

Intelligente bijrijder grijpt in bij slipgevaar

maandag 16 juli 2012 13:24

MIT heeft een intelligente co-pilot ontwikkeld die de automobilist helpt om botsingen en stuurfouten te voorkomen.

Hoewel de zelfrijdende auto zoals de Google Selfdriving Car steeds dichterbij komt, duurt het nog even voor we al word-feutend in de auto naar ons werk rijden. MIT werkt echter aan een intelligente semi-autonome co-piloot die waarschijnlijk al eerder in auto’s gebouwd kan worden.

Het idee is dat je zelf stuurt, maar op het moment dat je dreigt te botsen of de macht over stuur verliest, neemt het intelligente systeem het stuur tijdelijk van je over. Het systeem gebruikt een camera en laser om obstakels te identificeren. Bovendien ziet het systeem of je van de weg dreigt te raken.

Een slim algoritme berekent wanneer het bij moet sturen moet maken of het helemaal moet overnemen. Maak je een stuurfout waardoor je bijvoorbeeld in een slip zou kunnen raken of op de andere weghelft terecht zou kunnen komen dan neemt de co-piloot het van je over.

Het unieke van het systeem is dat het alleen ingrijpt wanner het nodig is. Hoewel het systeem nog in een vroeg stadium van ontwikkeling is, is het goed mogelijk dat dit een tussenstap wordt in auto’s voordat we de stap naar volledige autonoom sturende auto’ maken.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Als het systeem nou ook zo zou werken dat mensen hun auto er beter door leren beheersen in plaats van slechter. Het is ronduit schrijnend hoe weinig bestuurders eigenlijk weten wat je moet doen wanneer je auto in een slip raakt.

Met andere woorden, het opleidingssysteem werkt niet: autorijles gaat alleen maar over hoe het wél moet, geen woord over wat je moet doen als het mis gaat. En het probleem dat daar gecreëerd wordt achteraf opgelost met techniek. Bizar.

 

Nieuwsbrief