iOS 6: van Maps tot Niet Storen

iOS 6: van Maps tot Niet Storen

11-06-2012 22:43 Laatste update: 28-04-2018 17:40

Veel Facebook, Maps en Siri. Plus wat handige extra's als Niet Storen, Facetime via 3G en PassBook voor tickets.

Tot nu toe heeft Apple meer dan 365 miljoen iOS-apparaten verkocht. Een deel daarvan kan later dit jaar over op iOS 6, dat Apple maandagavond heeft gepresenteerd tijdens zijn WWDC-conferentie in San Francisco. In totaal zijn er 200 nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het systeem. We zetten de belangrijkste op een rij. Updaten naar iOS 6 kan overigens niet meer met de eerste generatie iPad. Het systeem werkt wel met de iPhone 4S, 4 en 3GS, de andere twee iPads en de vierde generatie iPod touch.

Facebook-integratie

Een van de meest gebruikte nieuwe functies zal de integratie van Facebook zijn. Knoppen om zaken te twitteren zijn sinds iOS 5 al aanwezig, nu voegt Apple ook het grootste sociale netwerk toe. In de systeemapps zoals foto's, Safari en e-mail kan je na inloggen makkelijker delen en liken via Facebook. De agenda-app toont ook Facebook-evenementen en 'vrienden' van het sociale netwerken kunnen in je contactenlijst verschijnen. In zekere zin is dit een inhaalslag ten opzichte van Android en Windows Phone, die dit soort opties al langer aanbieden.

De App Store krijgt ook integratie van Facebook, zodat je apps kan liken en je aanbevelingen voor apps krijgt op basis van wat je vrienden gebruiken. De Facebook-integratie komt overigens ook naar Mac OS X.

Maps zonder Google

Een andere inhaalslag maakt Apple met kaarten. De Maps app is flink opgefrist, waarbij het opvallendst is dat Apple nu afstapt van Google Maps en een eigen systeem introduceert. Maps biedt straks behalve turn-by-turn navigatie ook een ingebouwde verkeersinformatiedienst met anonieme live meldingen van ongelukken. Je krijgt tijdens het navigeren een notificatie als je route op basis van de actuele verkeerssituatie automatisch wordt aangepast door Maps.

Apple sloot voor de kaart- en verkeersdata een samenwerking met TomTom, een flinke opsteker voor dit Nederlandse bedrijf. Ook OpenStreetMap-kaartmateriaal wordt nu ingezet in Maps, dat in Nederland bijvoorbeeld beter is voor fietsers en wandelaars dan dat Google momenteel biedt.

Sommige functies, zoals het vinden van tankstations in de buurt, zijn ook met de spraakbesturing van Siri te bedienen. Of de gesproken navigatie-instructies meteen in Nederland zullen werken is nog niet zeker. Siri komt ook nog niet in het Nederlands beschikbaar. Net als Google recent aankondigde, gaat ook Apple meer 3D-gebouwen aan Maps toevoegen die van bovenaf zijn te zien. Die functie heet 'flyover'. Maps bevat gegevens over 100 miljoen bedrijven. Met de nieuwe versie van Maps wil Apple vooral minder afhankelijk zijn van de diensten van de grote concurrent Google, maar in feite voegt Apple nog niet veel toe aan de opties die andere navigatie-apps al boden. Maps is echter gratis.

Niet storen

Ook de bel-applicatie heeft verscheidene handige vernieuwingen gekregen. Zo is in de instellingen nu een optie Niet Storen toegevoegd. Staat dit ingesteld, dan licht het scherm niet op en hoor je geen geluidjes bij notificaties. Het is mogelijk om belangrijke bellers in te stellen: als die persoon je meer dan eens belt, gaat je toestel wel over. Een inkomend gesprek is met een nieuwe veegbeweging ook te beantwoorden met een tekstbericht. Een andere nieuwe optie betreft het instellen van reminders om iemand terug te bellen. Dat kan op basis van tijd of van locatie, bijvoorbeeld als je iemand pas wil terugbellen als je het kantoor hebt verlaten.

PassBook

Nieuw is ook PassBook, een systeemapp voor het bewaren van tickets voor vlieg- of treinreizen, kortingskaartjes of tickets voor evenementen. Apple toonde voorbeelden van instapkaarten van United Airlines, bioscoopkaartjes via Fandago en een cadeaukaart van Starbucks. PassBook biedt de kaartjes aan met qr-codes op het scherm die zijn in te scannen. PassBook kan rekening houden met je locatie en het juiste kaartje tonen als je in de buurt van een winkel of vliegveld bent. Waarschijnlijk werkt ook deze functie nog niet meteen in Nederland, omdat Apple afhankelijk is van samenwerkingen met externe bedrijven.

Met PassBook zet Apple wel een interessante nieuwe stap richting mobiele transacties. Rivaal Google is ook op dit vlak actief met Google Wallet. Apple zou uiteindelijk ook kunnen overwegen ondersteuning voor NFC-chips in te bouwen voor het afrekenen via iPhones in winkels.

Siri

Met de spraakbesturingsapp Siri kun je dadelijk met spraak apps lanceren, tweets inspreken, informatie over films en sport opzoeken en restaurants reserveren via OpenTable. Apple ondersteunt echter nog steeds geen Nederlands of Nederlandse informatiediensten, waardoor het nut van Siri in ons land nog altijd beperkt blijft. Siri komt wel in een aantal andere talen beschikbaar, waaronder Koreaans, Chinees en Italiaans. Siri is overigens vanaf iOS 6 ook beschikbaar op de iPad.

Siri komt ook in auto's te zitten. Grote automerken gaan een Siri-integratie genaamd Eyes Free inzetten. Eyes Free werkt via een speciale knop op het stuur die Siri op je iOS-apparaat activeert, zodat je niet meer naar de iPhone of iPad hoeft te grijpen tijdens het rijden. BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler en Honda gaan Eyes Free in hun auto's inbouwen.

Facetime via 3G en meer

Er zijn nog tal van kleinere vernieuwingen. Zo kan videobellen via Facetime straks ook via 3G en niet alleen via wifi. Apple koppelt telefoonnummers met Apple ID's, waardoor een Facetime-gesprek op een iPhone ook is te beantwoorden op een Mac of een iPad. Het delen van foto's met vrienden via Photo Streams wordt makkelijker en vrienden kunnen ook reageren op foto's. De Mail-app krijgt een VIP-optie, waarbij je belangrijke mensen een hogere status kan geven zodat je notificaties krijgt bij hun berichten.

In Safari zijn tabbladen te synchroniseren via iCloud, zodat je de sites die je op een ander apparaat aan het bekijken was, meteen kan openen op je mobiele apparaat. Dit kan ook al met de Chrome-app op Android. Ook gelijk aan Android is dat zoeken nu ook via de adresbalk kan. Sites zijn in landschapsmodus in fullscreen te zien en er is een offline leeslijst toegevoegd.

De Find My Friends-functie heeft in iOS 6 ook op locatie gebaseerde meldingen gekregen, zodat je het meteen weet wanneer je partner of kind thuis is gekomen.Ook de App Store, de iTunes Store en de iBookstore zijn verbeterd met onder meer een handigere navigatie en een historisch overzicht van alle muziek, films en tv-programma's waarvan je een preview hebt aangeklikt.

Conclusie

Met iOS 6 voegt Apple weer veel nuttige veranderingen door, maar wereldschokkende zaken zitten er niet tussen. Sommige nieuwe functies bood Android al langer. De Facebook-integratie bijvoorbeeld komt best laat, net als de eigen Maps-dienst. Voor ons Nederlanders is het jammer dat Siri nog altijd geen Nederlands spreekt. Maar dat zoveel grote automerken het systeem willen gaan ondersteunen is voor Apple-gebruikers wel een grote winst. De extra opties rond Niet Storen, Photostream en iCloud zijn welkom en PassBook kan op termijn handig zijn.

Sommige analisten hadden verwacht dat Apple bij de bekendmaking van iOS 6 ook al iets zou zeggen over nieuwe tv-functies met het oog op de komst van een Apple-televisie. Dat gebeurde nog niet, maar wellicht volgt toch binnenkort de eerste informatie voor ontwikkelaars. Die Apple-tv heeft immers ook apps nodig.