iPad magazine Filmtab voortaan gratis
Nieuws

iPad magazine Filmtab voortaan gratis

dinsdag 01 mei 2012 17:45

Neerlands enige iPad-only filmmagazine is sinds dit weekend gratis. Dat maakt het toch een stuk interessanter.

Sinds oktober vorig jaar staat het Nederlandse magazine Filmtab in de App Store. Het volwaardige iPad-only magazine wordt gemaakt vóór maar ook zeker door filmfanaten. “Er schrijven veel gevestigde filmjournalisten voor ons”, vertelt hoofdredacteur Ruben van Eijl. “Die hebben een groot bereik en weten waar ze het over hebben. Ook doen ze het gratis, uit passie.” En dus zijn de kosten om Filmtab te maken niet zo hoog. Maar dat een beetje Nederlander nog altijd liever gratis dan goedkoop heeft, merkte Van Eijl tijdens het Rotterdamse filmfestival afgelopen januari.

“Toen was de nieuwste Filmtab één dag gratis te downloaden. Het bereik was ineens enorm, we schrokken er een beetje van." Dat grote publiek beviel zo goed dat Filmtab sinds afgelopen vrijdag geen 1,59 per nummer meer kost, maar helemaal gratis is. Ook alle vorige edities van het blad. Dat hebben ze geweten. “We hebben dit weekend bijna drie keer zoveel downloads gehad als normaal in een hele maand”, zegt Van Eijl. “En de app staat inmiddels al op meer dan vijftienduizend iPads. Helemaal geweldig!”

Over een retina-versie van Filmtab wordt diep nagedacht, struikelblok is daarbij de grootte. “We zijn nu al meer dan 500 mb groot. Dat komt door al het beeld dat we gebruiken. Deze maand bekijk je bijvoorbeeld de korte film Rumoer van Jan Doense in Filmtab terwijl 'ie nog in de bios draait. Met retina verdubbel je al snel in formaat.” Er is nog niks zeker, maar Filmtab gaat misschien voor twee versies: “Een light en een retina-editie.”

Filmtab is het vierde Nederlandse iPad-magazine in korte tijd dat van strategie verandert. Autoweek en Veronica Magazine stopten al met hun iPad-versie, VIVA liet vorige week weten het voortaan anders te gaan aanpakken.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief