iPhone 5 heeft 4 inch scherm en is 18 procent dunner
Nieuws

iPhone 5 heeft 4 inch scherm en is 18 procent dunner

woensdag 12 september 2012 19:18

Apple heeft de iPhone 5 gepresenteerd. Hij heeft een groter 4 inch scherm, is 18 procent dunner en 20 procent lichter.

Apple heeft in San Francisco zijn nieuwe iPhone 5 gepresenteerd. Hij heeft voor het eerst een groter scherm gekregen van het 4 inch formaat. Hij is nog maar 7,6 mm dun, 18 procent slanker dan de iPhone 4S. Hij is ook 20 procent lichter. Het scherm is rechthoekiger met een bijna 16:9-verhouding. In het nieuwe scherm vormen de touchsensoren geen extra laag meer, zonder licht minder reflecteert en de kleurweergave is verbeterd.

De schermresolutie is iets omhoog gegaan naar 1136 x 640. Apple's meegeleverde apps zijn aangepast om gebruik te maken van de extra schermruimte. Het leidt tot een vijfde rij icoontjes op de hoofdschermen en het tonen van meer informatie in apps als Mail en Agenda.

Het toestel ondersteunt ook voor het eerst LTE, de vierde generatie mobiel internet (4G), dat in Nederland nog niet beschikbaar is vanwege de vertraagde frequentieveiling. De accuduur is volgens Apple ondanks het grotere scherm licht verbeterd.

De iPhone 5 werkt met de nieuwe A6-chip met twee keer meer processorkracht en twee keer snellere graphics dan de voorganger. De camera heeft een 8 megapixelsensor en een nieuwe dynamische modus voor donkere situaties. Hij neemt 40 procent sneller foto's en de lens zou dankzij een harder materiaal minder snel krassen.

De iPhone 5 heeft ook een nieuwe functie voor het maken van panoramafoto's, met een 28 megapixel-foto als resultaat. De Facetime-camera is nu HD en het is mogelijk om Facetime via 3g te gebruiken. De video-opname is in full hd, met verbeterde stabilisatie en gezichtsdetectie. Fotograferen tijdens het filmen is ook mogelijk, net als bij de HTC One-serie.

De iPhone heeft nu drie microfoons, bedoeld voor een betere spraakherkenning voor Siri. Die spraakgestuurde assistent werkt overigens nog steeds niet in het Nederlands. Apple gebruikte de extra microfoons in de iPhone 5 ook voor HD Voice voor betere geluidskwaliteit, dat KPN in Nederland al aanbiedt.

De aansluitpoort is verkleind van een 30 pins-versie naar een kleinere 8 pins-versie. De nieuwe connector heet Lightning. Apple verkoopt vanaf 29 dollar ook adapters, waarmee de iPhone 5 ook op oude iPhone-docks is aan te sluiten. De nieuw vormgegeven oordopjes heten Earpods en zitten ook bij de nieuwe iPods. De iPhone 5 beschikt wel over Bluetooth 4.0, maar nog altijd niet over NFC, zoals veel Android-toestellen.

De iPhone 5 werkt met het nieuwe iOS 6, dat op 19 september verschijnt. In iOS 6 zijn twee meegeleverde apps van Apple-concurrent Google verdwenen: Google Maps en YouTube. Apple levert wel zijn eigen kaartendienst mee. De iPhone 3GS verdwijnt uit het assortiment, de iPhone 4 en 4S blijven wel te koop.

De iPhone 5 is vanaf 28 september in ons land te koop. In Europa gaat het losse toestel volgens de Franse en Duitse Apple-stores 679 euro kosten. Daarmee is hij duurder dan de iPhone 4S die tot voor kort 599 euro kostte en straks voor 559 over de toonbank gaat. De Nederlandse prijzen moet Apple nog officieel bekendmaken. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

en hier weer alle specs op een rijtje:

http://www.apple.com/iphone/specs.html

 

Prijsinfo toegevoegd. vanaf 679 euro in andere europese landen. 80 euro duurder dan de 4s

 

679 euro , ik moest het twee keer lezen, voor die prijs had ik toch echt iets vernieuwends verwacht.
Die derde microfoon is een plus, de hogere resolutie is knap op slechts 4 inch, maar de concurrentie is al verder en 4inch is al zo 2011.
Jammer .

 

Bij de introductie was de 4s ook al 649,00.
Des Apples zullen we maar zeggen. Het blijft bijzonder knap dat ze er mee wegkomen.

 

Er is ook een versie zonder simslot, en die is maar 329€. Bellen doen we toch niet meer, en dan is de cheopoversie net zo fijn, en zelfs nog mooier. Bovendien in roze voor de ladies.

 

Oh, en 88 gram ipv 117, en NOG DUNNER: 6.1 mm.
En hij is 319€. Ook in rood (RED product).

 
 

O ja, dat verhaal over die fabriek waar Sony, Samsung, Dell, HP en vele anderen ook hun spullen laten maken. Of plaats je die link onder ieder artikel over een in China gefabriceerd stuk consumentenelektronica?

 

oohh ja de concurrentie doet het ook dat maakt het allemaal ok.

 

Nee, maar het is de selectieve verontwaardigheid van sommigen.
Sommigen doen constant alsof alleen Apple daar maar spullen laat maken..en noemen het zelfs Apple fabrieken. Dikke onzin.

 

verontwaardigheid - verontwaardiging

 

Laten we eerlijk zijn : wederom teleurstellend. Apple staat nu duidelijk niet meer voor innovatie, maar als hippe accessoire. Lees ook dit eens. Vooral de laatste alinea is veelzeggend..
http://www.technologyreview.com/news/429164/will-apples-focus-on-profits...

 

De achterstand van de iPhone op de concurrentie wordt elk jaar alleen maar groter.
Ik zie de mensen op fora speculeren over de iPhone 6. Ja ja, zo verwerk je teleurstellingen, hoop doet leven.

 

Nou mooi toch voor jou..blijkbaar lopen ze bij Apple steeds verder en verder achter.
Dat de iPhone 4S de ene verkooprecord brak na de andere zie je maar even over het hoofd.
Maar omdat JIJ vind dat ze achterlopen is het maar de waarheid??
Hmm, ok. Wat jij wilt.

 

uuhuh....ik weet niet onder welke steen jij bent vandaan gekropen maar Samsung alleen al verkoopt 2x zoveel telefoons dan Apple. 500 miljoen android registraties...wat zag ik ook weer over het hoofd ? :)

 

Er is geen 1 enkel toestel wat zovaak is verkocht als de iPhone 4s volgens mij.

500 miljoen Android registraties..
punt 1 is onduidelijk hoe ze dat tellen

Punt 2. Android is meer dan alleen Samsung.

500 miljoen android registraties..dat zijn dus de tablets en de honderden verschillende toestellen (HTC, Samsung etc. etc. etc.) met Android erop (incl de intertoys crap, maar goed)

Doet iOS het toch niet slecht met veel minder apparaten: 400 miljoen IOS apparaten verkocht volgens de laatste cijfers.

Dus hoezo stelt Apple niks meer voor en gaat het steeds slechter?

 

ja 6 serie iPhones tel je bij elkaar...tja...das ook een manier om aan je aantallen gekunsteld hoog te houden. En 400 miljoen registraties halen ze bij lange na niet. Helaas voor jou.
Trouwens als je echt over het meest verkochte toestel wilt praten: dat is nog steeds de Nokia 1100 met 250 miljoen. Ja ja 1 model. Wil je de varianten erbij dan kom je op 550 miljoen....tja...de iPhone met zijn 6 series blijkt nog maar een kleintje te zijn. Je zal nou wel helemaal in de stess schieten :)

 

@ikkuh
6 series of 10 tallen series van al die merken?

En ja 400 miljoen registraties ja, zoek de laatste cijfers maar op

 

Wow, hij is rechthoekig. Inderdaad weinig innovatief. Had zeker softwarematig wel wat leuke nieuwe dingen van Apple verwacht. Ook de 8M camera valt tegen. Heb het niet het idee dat iedereen zijn 4S massaal gaat verkopen.
Ik wacht wel op de iPhone 6. Tot dan moet ik het met mijn HTC One X doen :)

 

huilen over het aantal megapixels is zinloos, doe dan lens specificaties. Zonder een goede lens gaan meer megapixels je zelfs tegenwerken, tenzij ze als pureview samen gaan werken.

 

Over het algemeen ben ik android fan, maar toch: ik vind hem wél mooi. Die wat donkere rand in tegenstelling tot gewoon metaal kleur, best chique. Het is wel een beetje flauw om als je een telefoon langer maakt, je er gewoon 2 strips aan de boven en onderkant toevoegt.
Ik had ook wel meer verwacht, nog wel een echt nieuwe feature

 

Maar waarom zijn de verwachtingen bij de iPhone zo hoog..daar waar Samsung en HTC ook niks vernieuwends brengen??

Die komen er mee weg en iedereen doet alsof die wel met grote vernieuwingen komen???

Iedereen zeurde over dat 3,5 inch niet meer kan. Dat hebben ze nu aangepakt.
Iedereen zeurde dat de achterkant van glas was en dus gevoelig voor krassen etc.
Dat hebben ze nu aangepakt.

Verder is hij qua hardware eigenlijk overal verbeterd..nieuwe oordopjes erbij etc.
Kijk, iedereen zijn eigen smaak hoor..maar waarom moet Apple vernieuwen en anderen niet??

 

Elk jaar vernieuwen? 1 jaar zou al prachtig zijn. Ze melken een gestolen concept al vanaf 2005 uit.
Het moet zelfs jou zo langzamerhand wel duidelijk zijn dat het labeltje 'innovator' niet past bij Apple maar bij de partners die de echte noviteiten realiseren. En nu probeer je een teleurstelling weer te verdoezelen door te wijzen naar de concurrentie.

 

Nee, ik vraag jou nu waar samsung en htc wel mee zijn gekomen wat zo revolutionair is??? Blijkbaar vind jij concurrenten wel innovatief genoeg... Ik ben benieuwd wat zo revolutionair is????

 

Jij draait de boel om. Apple heeft de naam van innovator en valt jaar na jaar door de mand.
Jij komt met het verweer door naar de concurrentie te wijzen. Om gekeerde wereld.

 

Precies mijn gedachte! Apple vernieuwt eens een keer niet spectaculair en ze zijn meteen een stelletje kneuzen.
De Galaxy is toch ook gewoon een iPhone kopie die alleen hardwarematig wat verbeteringen had... En het verschil tussen de S2 en S3 was ook alleen een verbetering...

Had ook wel wat meer van Apple verwacht hoor, gewoon omdat het Apple is. Maargoed ze brengen gewoon weer een hele mooie telefoon...

 

Nou, waarom zulke hoge verwachtingen bij Apple? Misschien omdat er op deze website bij elke nieuwe telefoon de iPhone er wordt bijgehaald als maatstaf. elke nieuwe telefoon wordt daar mee vergeleken. En ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat er bij mij Galaxy Nexus een hoop vernieuwingen zaten: Ice Cream Sandwich, (inmiddels Jelly Bean) Face unlock etc.
Ik probeerde in mijn post zo objectief mogelijk te kijken naar de vernieuwingen. Het uiterlijk van de telefoon, het design, dat blijft mooi. Maar die muur van apps? IOs is wat dat betreft niet significant veranderd de laatste jaren, hetzelfde kan je niet zeggen over windows phone of android. die moesten ook wel van wat verder komen, maar ze zijn nu ook verder dan IOS

 

verder dan iOS?? Hoe dat zo?
En dat elk toestel met de iPhone wordt vergeleken is ook niet zo gek.
Zij waren de eersten die de smartphonemarkt zo groot heeft gemaakt..door velen worden de iPhone gezien als de mooiste en kwalitatief beste.

Dat Samsung etc. langzamerhand in de buurt komen van de iPhone is leuk, maar wil niet zeggen dat Samsung revolutionair is.
Nee..ze lopen achter een revolutionair apparaat aan (nl. vanaf de eerste iPhone).
Jelly Bean..face unlock etc?
Face unlock?? Serieus...is dat wat nou door iedereen gebruikt wordt en vlekkeloos werkt?? Of is het een leuke gimmick zonder toegevoegde waarde? Net als het zogenaamde draadloos laden terwijl je nog steeds een stekker in het stopcontact hebt zitten en je je toestel niet meer in de hand kunt hebben tijdens het laden??

 

Altijd leuk om te zien wat voor reacties zo'n iPhone kan losmaken

 

Ik ben niet voor of tegen Apple of een android toestel (ik word er tenslotte niet armer of rijker van) maar het is wel duidelijk dat geen telefoon zoveel losmaakt bij mensen als een iphone. Zowel lovers als haters hebben het er veelvuldig over. Dat is toch een knap staaltje marketing van Apple om zoveel mensen over je produkt te laten praten. Allemaal gratis reclame.

 

Ja joh ze liggen nu al met hun slaapzakje voor de tempels door de gratis reclame van een topic in bright.nl. Heb je je slaapzak al van zolfer gehaald ? :)

 

Ik vraag me al een tijdje af hoe aliens in het helaal naar de westerse samenleving op de planeet aarde kijken?

Die moeten zich echt de alien haren uit het hoofd trekken met de vraag waarom die aardbewoners zich zo ontzettend opwinden over welk apparaatje dit jaar de betere is.

Wel logisch, want zij zijn al zo veel geavanceerder met hun
Galaxy S 9726519995446, een smartphone designed for aliens.

 

Als mensen hier niet in geïnteresseerd zouden zijn heeft bright.nl toch ineens veel minder bezoekers?

 

Als ze denken dat deze discussie gaat over het apparaatje dan hebben ze het niet goed begrepen.

Misschien zijn ze wel verbaast dat er grote multinationals zicht aanstellen als kleine kinderen en dat er mensen zijn die zich dan weer hier op aarde zich de haren van uit het hoofd trekken ;)

 

De echte knijper is de ipod touch. Vanaf morgen te koop, lichter, dunner, mooier, meer gb standaard, 400€ minder, facetime bellen ipv geluid only met stomme telefoonnummers. ipod de nieuwe iphone!!!

 

Koop dan voor 450 minder een Galaxy s advance daar kun je alles mee wat je iPod ook kan en kun je ook nog steeds bellen, sms-en, gps-en, je accu vervangen wanneer nodig, geheugen uitbreiden en natuurlijk je OS naar je hand zetten ;)

 

Nou, de Galaxy S is niet meer te koop, maar ook niet te vergelijken, en de Galaxy SIII die vergelijkbaar is kost minimaal 500euro, dat is al 180 meer, en dan heb je nog steeds 16gb (hoewel die ongetwijfeld een SD slot zal hebben).

 

hehehe, niet? hoeveel wil je er hebben?
We hebben het over de SGS Advance. 269,00 bij de mediamarkt.
http://www.gsminfo.nl/mobiele-telefoons/Samsung/Galaxy-S-Advance

 

oh wow!

 

@ikkuh, eigenlijk best knap hoe jij keer op keer laat zien hoe dom je bent. Er is meer in de wereld dan Bright hoor. Op duizenden forums op de wereld zorgen Apple haters zoals jij voor gratis reclame voor Apple. Maar ik begrijp best dat jij dat nog steeds niet door hebt hoor :-).

 

hahah, dat komt omdat ik niet zo slim ben als jij natuurlijk slimme henkie :)

 

Heb ooit een iphone3g gehad. Na drie maanden viel i uit mijn borstzak. En ja hoor scherm helemaal aan gort. Behuizing gebarsten etc. Niet verzekerd dus was eigenlijk totaal loss. Want ik had geen zin om bij die hoofdprijs wat ik er voor betaald had nog eens de helft van die hoofdprijs bij te lappen. Heb nu een Defy. Al bijna 2jaar en ondertussen is letterlijk 58 keer gevallen en nog steeds niet kapot te krijgen. DAT IS EEN PHONE...

 

Heb ooit een ipbone3g gehad. Na drie maanden viel i uit mijn borstzak. En ja hoor scherm helemaal aan gort. Behuizing gebarsten etc. Niet verzekerd dus was eigenlijk totaal loss. Want ik had geen zin om bij die hoofdprijs wat ik er voor betaald had nog eens de helft van die hoofdprijs bij te lappen. Heb nu een Defy. Al bijna 2jaar en ondertussen is letterlijk 58 keer gevallen en nog steeds niet kapot te krijgen. DAT IS EEN PHONE...

 

Oeps sorry voor dubbel post. Dacht dat ie er de eerste keer nie door kwam.

 

Ik heb al 4 jaar een iphone ik hem hem 1x laten vallen en is daarbij nog nooit kapot gegaan, dus ik heb blijkbaar geen PHONE :-S

 

Apart dat sommige mensen zo vaak blijven reageren terwijl geen enkele reactie hout snijdt. Wat is er in godsnaam vernieuwend aan de SIII? Het design? De techniek? Het besturingssysteem? Toegegeven, de SIII heeft een op papier geweldige processor maar in de praktijk is dit nodig om dat buggy systeem met die aangepastte samsung-schil fatsoenlijk te laten lopen. Het scherm is mijns inziens veel te groot, leuk dat ze daar marketing-technisch iets van maken maar je bent toch een enorme idioot als je deze gebruikt om lekker film te kijken oid. Het is een "mobile device"... Hou hem dan ook compact! Leuk de android-markt (of hoe heet het...) vol malware en lighter-apps. En dan de plastic behuizing; het ding kraakt en kiert na verloop van tijd. Ieder zijn ding en over smaak valt niet te twisten maar de lading onzin die hier voorbij komt...

 

Met een scherm van die afmetingen kan je goed surfen. Op zee welteverstaan.

 

Ik heb mijn iPhone al vier jaar (ja, de allereerste uitvoering - de 3G), ik heb 'm velen malen laten vallen. Wanneer 'ie viel op de straatstenen, kreeg ik af en toe een scheurtje in de achterkant... maar de phone is nooit slechter gaan werken door de drie scheuren die ik inmiddels heb. Wel merk ik dat de phone traag is. En dat snap ik ook wel. De software die steeds wordt geupdate is meer geschikt voor de nieuwere modellen. Hoe goed en fijn ik mijn 3G Apple iPhone dus vind.... nu is 'ie wel echt aan vervanging toe. Ik wil zo graag mooie foto's kunnen maken met mijn phone en dat kan natuurlijk ook met andere merken smartphones, maar ik ben nu echt wel overtuigd Apple iPhone gebruiker. Tuurlijk zijn andere smartphones ook super fijn, snel etc. Maar ik ben nu zo gewend aan de iPhone. Iemand moet wel echt overtuigen wil ik overstappen naar een ander merk phone. Ik zie nog niet veel voordelen in het overstappen naar een andere telefoon. Dan moet je weer wennen enzo en ik gebruik nu al 4 jaar de Apple telefoon en ben dan alleen maar bang dat ik de Iphone ga missen als ik een andere telefoon ga gebruiken. Wel kan ik het testen in de winkel, dan kan ik zelf ervaren of andere merken dan Apple ook hele fijne smartphones hebben.... Van provider veranderen is een grotere prioriteit, want ik ben helemaal klaar met T-Mobile. Het kan zijn dat de scheurtjes invloed hebben op de werking van mijn telefoon.. maar dan zouden apps toch ook wel heel slecht moeten gaan werken en dat is niet het geval. Ik heb korting geëist op mijn maandelijkse abonnementsgeld... maar dat gaven ze niet want ik zit precies tussen 4 zendmasten in, dus daar kan het niet aan liggen. Nou wel dus, want ik heb vaak genoeg de laatste maanden ineens een hele poos geen service. Soms helpt t om phone aan en uit te doen, maar vaak ook niet. En telefoongesprekken stoppen prompt weer heel erg vaak. Dat had ik 4 jaar geleden ook toen de phone net nieuw was. Ik gaf de iPhone de schuld.. maar het was dus gewoon al die tijd T-Mobile die faalde. Klaar ben ik ermee. Ik ga kijken naar KPN of Vodafone. Nog even vergelijken. Want je betaalt wel erg veel nu als je overstapt. Ik betaal €45,- voor 300 belmin+ 300 smsjes en onbeperkt 3G internet. Als ik bij T-mobile blijf of overstap, maakt niet uit, ik ga voor hetzelfde hoe dan ook meer betalen. Nog even goed vergelijken dus. Wat raden jullie mij aan?

 

Vodafone en KPN hebben wel het beste bereik gemiddeld gezien, dus ik zou uit die 2 de voordeligste aanbiedingen kiezen.
Daarnaast zou ik afwachten hoe duur de prijzen worden bij de iPhone 5 en kun je eventueel kiezen voor een 4S.
Tenzij geld geen probleem is uiteraard.

 

Nieuwsbrief