James Cameron op zoek naar water in de ruimte
Nieuws

James Cameron op zoek naar water in de ruimte

woensdag 25 april 2012 12:23

De regisseur zet samen met onder andere Google topman Larry Page een bedrijf op dat water en edele metalen wil delven op asteroïden.

Het begint er steeds meer op te lijken dat James Cameron z’n eigen films in het echt nadoet. Nadat hij laatst nog à la The Abyss de onbekende diepte in dook, lijkt nu Avatar aan de beurt. Samen met andere investeerders als Googles Larry Page en Eric Schmidt, oud MS-Office man Charles Simonyi en rijke zakenman Ross Perot jr. staat Cameron achter een nieuw ruimtevaartbedrijf dat gisteren werd gepresenteerd. En waar de fictieve RDA Corporation in Avatar nog op zoek was naar unobtainium, draagt deze real life organisatie de minstens even sci-fi naam Planetary Resources.

Het bedrijf wil gaan graven naar onder andere water en edele metalen op near-Earth asteroids (zogenaamde NEAs). Dat gaat niet over een nacht ijs, dus gaat Planetary Resources eerst op verkenning naar potentieel goedgevulde asteroïden. Het bedrijf wil binnen vierentwintig maanden hun eerste ruimteschip lanceren, de Arkyd. Over wat dat precies gaat kosten doen ze nog een beetje geheimzinnig, al zeggen ze dat de lancering eerder tientallen dan honderden miljoenen kost. Geld verdienen wil Planetary Resources op termijn doen door bijvoorbeeld leverancier van NASA te worden. Water wat ze ophalen kunnen ze zowel vloeibaar voor consumptie als in waterstofgas-vorm als brandstof verkopen, allemaal in een baan rond de aarde. Al zal dat wel pas op z’n vroegst in 2020 gebeuren.
 
Als dat geld oplevert, gaan ze verder kijken naar bijvoorbeeld het delven van het zeldzame element platina. James Cameron zal ondertussen enkel een rol als adviseur vervullen. Sowieso zal Planetary Resources binnen afzienbare tijd geen mens de ruimte in knallen. Vooralsnog zullen robots het zware werk doen, al is het overkoepelende doel van het bedrijf wel om de mogelijkheden van ruimtevaart uit te breiden. Al met al is het bedrijf dus vol van belofte, maar ik ga er graag in mee. Zeker als je de Star Trek-achtige leuzen op de site van Planetary Resources leest, krijg je toch wel een beetje het gevoel alsof je in een sciencefictionfilm zit.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief