James dient de mensch
Creative Class

James dient de mensch

donderdag 01 april 2010 13:49

Dienbladen truttig? James allerminst. Die is strak, stevig en vederlicht. Ook te gebruiken als ondergrond voor laptop plus muis.

Dienbladen dienen licht te zijn. Des te meer drank kun je erop vervoeren. Dat moet ongeveer het idee geweest zijn van Robert Bronwasser toen hij zijn James ontwierp. Ook het succes van zijn stapelbare wijnrek Grape en eveneens stapelbare bijzettafel annex lectuurbak Stack speelden mee. De drie ontwerpen zijn gemaakt van expandeerbaar polypropyleen (EPP), een kunststof die enigszins te vergelijken is met piepschuim, maar dan op basis van polypropyleen. Het materiaal wordt veel gebruikt in de auto-industrie, voor het interieur van auto's of de binnenbekleding van helmen. Vederlicht maar stevig en geheel recycleerbaar.

Bronwasser studeerde in 1992 cum laude af als industrieel ontwerper aan de TU Delft en ontwierp sindsdien talloze producten voor zijn eigen designstudio in Amsterdam, in 2002 omgedoopt tot SMOOL. In 2008 werd hij extern artdirector en ontwerper van het keramiekbedrijf Royal Goedewaagen, dat dit jaar het 400-jarig bestaan viert en mede dankzij hem een groeiende designcollectie aan het aanleggen is. Veel van de ontwerpen die Bronwasser voor het bedrijf maakt zijn naar aanleiding van het jubileum gedecoreerd door talloze ontwerpers. Zo heeft Joost Swarte illustraties gemaakt voor op Moneypig, het spaarvarken dat Bronwasser voor Royal Goedewaagen ontwierp.

James is functioneel en minimaal mooi zwart. Hij is niet alleen als dienblad, maar ook als tafeltje op schoot te gebruiken. 'Een vriendelijk dienblad', noemt Bronwasser het. 'Een dienblad is vanzelfsprekend plat, maar James heeft meer volume. Door de uitholling aan de onderkant kan het prima als tafeltje op schoot, bijvoorbeeld voor een laptop (inclusief muis), dienen.'
Minder kans op afglijden van de computer dus, en sowieso geen welhaast schroeiende knieën meer. En, voegt de ontwerper er trots aan toe: 'Op tafel oogt James eigenlijk meer als object dan als gebruiksvoorwerp.'

James is onder meer verkrijgbaar via Goods en binnenkort ook via de website van Bronwasser. Tijdens de Salone del Mobile (14-19 april) zullen nieuwe producten van de ontwerper voor Royal Goedewaagen en Palau worden gepresenteerd in het Temporary Museum for New Design – Superstudio Più, Via Tortona 27. Milaan.

Reacties

Zow, eindelijk eens eventje geen irritante reclamebanner over de content.

Die wijnrek heb ik al een paar keer ergens gezien, heel leuk en licht van gewicht maar stervensduur. Duurder dan alle wijnen die er ooit in bewaard gaan worden. Dat is dan zo jammer van dit soort leuke ideën. Er word beweerd dat het van goedkoop materiaal geproduceerd kan worden maar in de winkel betaal je de hoofdprijs.

 

Helemaal mee eens: materiaal kost €1,- en daar komt €99,- bij voor het ontwerp. Had ik maar (g)een vak geleerd :P

 

Ok, het materiaal sec kost mss maar één euro (of minder), maar tel daarbij de kosten voor de mal, de overige productie, de verzending, de verpakking, het risico van bijv. 1000 stuks in één keer moeten afnemen, opslag, enz. Hiernaast het dagen leuren met je product langs winkels of de kosten van de distribiteur. Beurzen 'vrijwillig' bezoeken, marketing en pr.
En dan heb je een winkel geintresseerd, maar wil deze er ook aan verdienen. Als er €10,- overblijft voor de ontwerper dan is het al veel...

Zelfstandig ontwerpen is erg vaak geen vetpot.

 

Dan nog is de prijs te ver doorgeschoten. Je kan zelf ook wel bedenken dat mensen grote bedenkingen hebben bij piepschuimen producten voor 100 euro (ja, het is geen piepschuim maar die reactie zal je wel krijgen)

 

Ahum, wat een gezeik toch altijd hier bij reacties.
Ga nu eerst even van de goede prijs uit. Het wijnrek kost 59 euro. Daarvan gaat meer dan de helft naar de winkel zelf. Dan heb je nog de distributeur die ook zo'n 25 à 40 % ontvangt voor al zijn werk. Dan moet het nog geproduceerd worden en mallen zijn idd duur. Dan is het ook nog eens zo dat
een ontwerper gemiddeld flink wat protypes heeft ontwikkeld. die mag hopen dat winkels en distributeurs er in geloven zodat er genoeg afzet is. Hopelijk wordt er dan zoveel uiteindelijk verkocht dat er genoeg royalties binnen komen om de gemaakte kosten te dekken. Het is keihard werken als zelfstandig ontwerper. Vergeet niet dat je eerst alles zelf moet doen en hopelijk trek je uiteindelijk zoveel interesse voor je werk dat grote partijen er in willen investeren.
Het is niet altijd zo simpel als hier vaak gesteld wordt.

Jammer hoor dat er over het algemeen zoveel, naar mijn mening, misplaatste kritiek is.

Ik lees het bright nieuws altijd met veel interesse en waardeer het enorm dat er zoveel afwisselende items de aandacht krijgen.

Ciao manon

 

Maar wat is de prijs van James?

 
De James kost 42 euro.
 

De James rules!

 

59 euro voor dat wijnrek vind ik niet extreem duur. Valt reuze mee.

 

Nederland, een volk van azijnpissers (schaam)

 

Het is plastic en het is duur! Stelletje snobs die dat wegwimpelen. Trouwens, ik koop wijn in kartonnen dozen en die kunnen niet in dat veel te dure rek. Fail!

 

Wat een triest gezeik. Ik me afvraag of deze zeikerds zelf überhaupt wel eens iets hebben ondernomen? Zonder dergelijke initiatieven blijft er niet veel meer over dan massaal geproduceerde producten. Hoe, door wie en onder welke omstandigheden, van belang of niet? Voor een prijs die eigenlijk veel te laag is in verhouding tot de werkelijke kosten? Wel of niet te recyclen? Ik ben bang dat als je je wijn uit karton drinkt, ook dit allemaal niet jou zorg zal zijn. Lang leven de massa, lang leve jezelf! Proost, Bezoekert!

 

Ik heb het rek al jaren in huis en het voldoet uitstekend. Het is oogstrelend en doelmatig en die 59 euro ben ik al lang en breed vergeten. Trouwens, negen van de negenenvijftig euro is al BTW, nog helemaal afgezien van alle tussenhandelmarges. De ontwerper ziet maar bar weinig van het winkelbedrag. Bij veel producten die we voor een appel en een ei kopen danken we de prijsstelling aan die arme donders in de derde wereld die zich voor een fooi moeten laten uitwonen.

 

Helemaal eens! Wat een triest gezeik. Ik me afvraag of deze zeikerds zelf überhaupt wel eens iets hebben ondernomen? Zonder dergelijke initiatieven blijft er niet veel meer over dan massaal geproduceerde producten. Hoe, door wie en onder welke omstandigheden, van belang of niet? Voor een prijs die eigenlijk veel te laag is in verhouding tot de werkelijke kosten? Wel of niet te recyclen? Ik ben bang dat als je je wijn uit karton drinkt, ook dit allemaal niet jou zorg zal zijn. Lang leven de massa, lang leve jezelf! Proost, Bezoekert!

 

Tof! Heb m laatst aangeschaft en erg tevraden
Simpel maar erg mooi en handig..

Gekocht bij woono trouwens, volgende dag in huis. Mochten er mensen zijn die hem zoeken ;)
http://www.woono.nl/james-dienblad-van-goods.html

 

James is nu te bestellen via de smoolshop.nl, rechtstreeks van de bron.

 

Nieuwsbrief