Jelly Bean nog maar op 1.8% van de Android-apparaten
Nieuws

Jelly Bean nog maar op 1.8% van de Android-apparaten

dinsdag 02 oktober 2012 13:44

Het schiet nog altijd niet echt op met de snelheid waarmee Android-bezitters (kunnen) updaten.

Android 4.1 Jelly Bean is alweer dik tweeënhalve maand beschikbaar, toch heeft pas 1.8% van de gebruikers de nieuwste versie op telefoon of tablet staan. Dat concludeert het Android Developers blog, het officiële weblog van de ontwikkelaars van Google’s mobiele OS. Zoals ze dat vaker doen, hebben ze de afgelopen twee weken gepeild welke Android-versie bezoekers van de Play Store hadden. 

In de cijfers kunnen we ook zien dat het gebruik van Android 4.0 inmiddels is toegenomen tot 23.7%, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de peiling drie maanden geleden. Android 2.3.3 Gingerbread is met 55.5% nog steeds de meest gebruikte versie van Android, al is het gebruik wel met negen procent afgenomen. Als altijd is de reden voor de langzame updates te zoeken bij de fabrikanten van Android-telefoons, niet bij Google. Veel fabrikanten leveren pas sinds een paar weken hun versie van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. 

Zo is Samsung inmiddels begonnen met het uitrollen van Android 4.1 voor hun Galaxy S III. Ook de Galaxy Note, de S II, de Galaxy S Advance en nog twaalf andere toestellen gaan de update krijgen. HTC heeft voor veel van hun toestellen inmiddels een update naar Android 4.0 klaar. De update naar Jelly Bean is echter alleen voor de nieuwste One X, One S en One XL weggelegd. Sony is net begonnen aan het updaten van hun Xperia S, Xperia U, Xperia Sola en Xperia Go naar versie 4.0. Voor hun nieuwste Xperia T, S, V en SL staat een update naar 4.1 in de planning, releasedatum is nog niet bekend.

Asus heeft op hun beurt toevallig vandaag hun versie van Jelly Bean voor Transformer-tablets Infinity en Prime uitgebracht. Bij LG is nog niks bekend over een update naar 4.1. Motorola heeft de bedoeling eind dit jaar hun toestellen vanaf 2011 op Jelly Bean te hebben, de Xoom tablet heeft het al. Google’s eigen Nexus S, Galaxy Nexus en Nexus 7 hebben al maanden beschikking over de nieuwste updates.

Ondertussen gaan er alweer sterke geruchten dat een nieuwe versie van Android samen met een nieuwe Nexus-telefoon binnen dertig dagen gepresenteerd wordt. De nieuwe Android zou geen grote 5.0 zijn, maar met 4.2 een verbetering op Jelly Bean.

Apple's iOS 6 kwam op zijn beurt twee weken geleden uit en staat al op meer dan vijftig procent van de iPhones, iPods en iPads. Dat heeft de ontwikkelaar van de app Audiobooks berekend op basis van de ruim honderdduizend downloads die hij iedere week serveert. Populaire Apple-blogger John Gruber meldde vorige week dat liefst 81% van zijn bezoekers al over was naar iOS 6, nog eens 16% gebruikte de versie daarvoor, iOS 5.1.1. Helemaal representatief is dat niet, gezien Grubers publiek het type 'early adopter' is.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Komt toch vooral door de Telecom bedrijven? Vodafone is super irritant daarmee. Ik verwacht dan ook niet dat mijn HTC Sensation ooit nog geüpdate wordt tenzij ik de telefoon root.

 

Deels: eerst maakt de fabrikant van je Android-apparaat het systeem geschikt voor hun toestellen. Daar zit meestal een skin overheen die ook geupdate moet worden, dat kost tijd. Als de fabrikant de update klaar heeft, is het aan de mobiele aanbieder om een update aan te bieden. Soms is het echter mogelijk je toestel via wifi of een pc buiten de telecombedrijven om te updaten.

 

Behalve dat de hardware vaak niet toereikend is, hebben Android gebruikers vaak helemaal geen behoefte aan updates. Het werkt gewoon goed.
Bij iphone gebruikers ligt dat anders, die hopen elke keer weer dat het nu wel goed is. En dat mag je blijven hopen natuurlijk.

 

Denk dat een single core op 1 ghz armV7 genoeg is.
Ik weet niet of er officiële richtlijnen door Google zijn uitgegeven.

 

Het flashen van een andere kernel behorende bij jou toestel geeft je heel erg veel meer mogelijkheden. Dit is een relatief kleine ingreep en in 1 minuut gebeurd.
Voor mijn telefoon zijn er tientallen customroms te krijgen die je daarna gewoon vanaf je sdcard kunt flashen. Het is niet geheel zonder risico ook al worden de risico's soms wel erg overdreven.

 

lang niet alle android telefoons zijn krachtig genoeg en hebben geheugen genoeg voor deze update.

je moet eigenlijk alleen die toestellen met die providers die 4.1 aanbieden tellen, dan kan je zien hoeveel % van hen voor wie dar reeel mogelijk is heeft geupdate. ik schat dat dat 75% is.

het taart diagram hierboven is het totaal aantal actieve gebruikers van telefoons/tablets met android. daar zitten apparaten van 0, 1, 2, 3 jaar oud bij. Heb zelf nog steeds de 1.6 G1 in gebruik... en een tablet met 4.0.3.

 

JB stelt volgens mij geen zwaardere eisen aan de hardware. Ik heb op mijn 2 jaar oude SGS al meerdere JB customroms geprobeerd. Deze waren zeker merkbaar sneller.

 

ik heb een One S maar nogsteeds is mijnes up-to-date... ik draai op android 4.0.3 en 4.0 htc sense.. heb nogsteeds geen update ontvangen

 

het lage percentage komt waarschijnlijk doordat haast geen toestellen verder worden geupgrade dan 2.3

 

Nieuwsbrief