Kwart Nederlandse jeugd belt nooit met z'n smartphone
Nieuws

Kwart Nederlandse jeugd belt nooit met z'n smartphone

donderdag 18 juni 2015 12:13

Nederlandse jongeren gebruiken smartphones vooral voor chatten en social media. Bijna een kwart belt er al helemaal niet meer mee.

Het deel 'phone' in smartphone is al een tijdje achterhaald, helemaal als je tussen de 13 en 19 jaar oud bent. Volgens onderzoeksbureau Gfk heeft 96 procent van die groep in Nederland een smartphone, zeg dus maar gerust vrijwel iedereen. 84 procent gebruikt 'm om te Whatsappen, dat is meer dan het percentage dat 'nog' echt belt. Zo'n 24 procent van de jongeren tussen de 13 en 19 jaar oud zegt zelfs helemaal niet meer te bellen.

Facebook, Instagram, Snapchat populair

Vooral Facebook blijft onder jongeren populair en het gebruik daalt volgens Gfk niet; 89 procent van de jongeren heeft een account, tegenover 74 procent van alle Nederlanders. En 50 procent van de jongeren is actief op Twitter, waar dat onder alle Nederlands 30 procent is.

Ook Instagram en Snapchat zijn populair: meer dan de helft van de jongeren is op beide sociale netwerken actief. Het gebruik van die netwerken stijgt ook onder alle Nederlanders: Instagram van 13 naar 18 procent in een half jaar, Snapchat van 6 naar 9 procent en Pinterest van 10 naar 17 procent.

Tabletgebruik stijgt ook nog

Ook boeiend is dat het bezit en gebruik van tablets in Nederland blijft stijgen, waar het die markt te oordelen aan de verkoopcijfers juist tegen zit. Onder jongeren steeg het tabletgebruik de afgelopen zes maanden van 50 naar 57 procent, en onder alle Nederlanders steeg het gebruik van 61 naar 65 procent.

Smartwatch blijft klein fenomeen

Oh, en het het totale percentage van de Nederlanders met een smartphone steeg het afgelopen halfjaar trouwens van 76 naar 80 procent. Het aantal Hollanders met een smartwatch: nog maar 1,5 procent, en het aantal mensen dat er eentje wil neemt af van 17 naar 11 procent.


Meer over dit onderwerp:

Jongeren lopen vaak rond met smartphones met kapot scherm

Meeste Nederlandse scholen gebruiken smartphone in de les

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief