Joolz maakt meubels van verpakkingskarton
Creative Class

Joolz maakt meubels van verpakkingskarton

donderdag 26 april 2012 09:54

Wie een kinderwagen van Joolz koopt, krijgt er gratis meubels bij. Je maakt ze uit de kartonnen verpakking van de kinderwagen.

De Nederlandse producent Joolz staat bekend om zijn kinderwagens. Nieuw van Joolz zijn lampen, stoelen en vogelhuisjes. Een wat onverwachte wending. Je kunt de meubels niet los kopen, maar krijgt ze gratis krijgt bij aankoop van een kinderwagen.

Vanaf vandaag staan op de kartonnen doos patronen geprint waarmee je uit die doos een lamp, stoel en vogelhuisje kunt snijden.  “Het is gewoon zonde om al dat karton weg te gooien”, zegt creatief directeur Emile Kuenen. “We willen graag bijdragen aan een duurzame wereld en elke stap telt daarin is mijn overtuiging. Om die reden hebben we een projectteam in het leven geroepen dat onze verpakkingen eens goed ging bekijken." Of het nou zoveel groener is dan de papierbak weet ik niet, misschien alleen als je zonder dat karton een stoel, lamp en vogelhuis ging kopen, maar duidelijk is dat Joolz een bijdrage doet aan huiselijk plezier en creativiteit. Ik herinner me de lol die ik kon hebben met de doos van de nieuwe koelkast. Sindsdien heb ik voor alles met karton en knutselen een zwak.

Wat krijg je bij een Joolz? Uit de doos waarin de wieg zit kun je een vogelhuisje in elkaar zetten. De verpakking van de bekerhouder doet dienst als fotolijstje. Het karton dat de stoelbekleding beschermt, kan worden omgetoverd in een lamp. En uit de doos waarin het onderstel zit maak je een koddig stoeltje. De verpakking van de zonnekap verandert na wat snijwerk in een mobiel om boven een bed of wieg te hangen. Nu alleen nog een kind.... Wie heeft een verpakking voor me over?

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Een beetje het geval van een leuk idee voor de verkeerde doelgroep (ouders). Tenzij er al een ouder broertje of zusje is natuurlijk. Maar dan moet de pasgeborene het waarschijnlijk doen met het 'afdankertje'.

Daarbij, is het echt beter voor het milieu om een lamp of stoel te maken die zelf ook weer een korte levensduur zal hebben? Geef er dan een iets duurdere verpakking bij waar het toestel makkelijk in opgeborgen kan worden. Of geef er helemaal geen verpakking bij en investeer de aandacht in een zeer onderscheidende corporate identity.

 

Ouders zijn natuurlijk gewoon de doelgroep voor Joolz dus wat dat betreft klopt het aardig. Dat zal nog wel even zo blijven tot de baby met ingebouwde creditcard wordt uitgevonden. Laten we wel wezen: niemand gaat die kartonnen dingen echt gebruiken. Het is een feel good aardigheidje, net zoals die "magazines" die ze uitbrengen vol Amsterdamse bla bla.

En nee, ik denk niet dat Joolz z'n dure wagentjes zonder verpakking bloot gaat stellen aan containers, vrachtauto's en het magazijn van de Babydump :D dat levert een corporate identity (blech) op die een tikkeltje té onderscheidend is ben ik bang.

 

Nieuwsbrief