Klankkast van keramiek
Creative Class

Klankkast van keramiek

vrijdag 19 oktober 2012 17:19

Porseleinen speakers waren er al. De set is nu uitgebreid met een glanzend porseleinen subwoofer. 

Hij kreeg vele bloggers op zijn hand toen hij in 2010 een minimalistische speakerset van keramiek op de markt bracht. Ontwerper Joey Roth, ook bekend van de wollen muis uit 2007, kreeg het voor elkaar om met een minimalistisch design geweldige klanken uit kleine speakers te halen.

Deze week maakt hij zijn set compleet door een subwoofer van porselein toe te voegen. Door deze bijzondere klankkast klinkt muziek natuurlijker dan bij normale speakers, aldus de ontwerper zelf. Verder heeft de subwoofer een enorm bereik van 40 tot 200 Hz, waardoor de laagste tonen perfect hoorbaar zijn.

Met de mooie klank van keramiek is al veel geëxperimenteerd. Zo heb je de enorme hoorn Megophone die de speaker van je iPhone versterkt, de analoge versterker in de vorm van een hond Hi-Fido en de platenspelerhoorn voor je iPod. Het vanuit Eindhoven opererende designduo Joon&Jung maakte boxen van porselein en hout.

Wel jammer dat keramiek zo ongelofelijk duur is. Voor de complete set van handgemaakte speakers mag je 1095 dollar afrekenen.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Een beetje audiofiel betaald vele malen meer voor een setje speakers als het geluid ook echt van uitzonderlijke kwaliteit is. En keramiek is niet duur, alleen kiezen vormgevers vaak voor vormen en details die niet eenvoudig te maken zijn in keramiek. Dus moeten er nieuwe productietechnieken ontwikkeld worden of het blijft handwerk en dat maakt het duur.

 

Beste Bright, zonder fatsoenlijke benchmarks mag je geen idiote claims over het 'enorme' bereik maken. Alsof het uitzonderlijk is dat een een subwoofer een bereik heeft van 40-200 hz. Dat is eerder zeer slecht in vergelijking met wat standaard aangeboden wordt. De sleutel zit hem dan ook in de uitvoering van het genoemde frequentiebereik.

Deze speakersets onderscheiden zich in vormgeving en materiaal gebruik. Maar het geluid wordt er echt niet beter van, dat kan je op de verschillende reviews waar de ontwerper zelf notabene naar linkt nalezen.

Ik vraag mij dan ook af of de schrijver in kwestie daadwerkelijk de speakers heeft getest.

 

Nieuwsbrief