Kom niet aan de iTunes-bibliotheek van Bruce Willis
Nieuws

Kom niet aan de iTunes-bibliotheek van Bruce Willis

maandag 03 september 2012 16:24

Bruce Willis wil Apple aanklagen omdat zijn iTunes-bibliotheek niet door zijn dochters geërfd kan worden.

Acteur en actieheld Bruce Willis (57) vindt explosies even leuk als muziek. Laatstgenoemde hobby beoefent hij grotendeels met iTunes, waar hij een flinke muziekverzameling bijhoudt en die veelvuldig uitbreidt. Willis is echter wel bezorgd over de toekomst van zijn geliefde muziekcollectie, want als je overlijdt wordt de iTunes-bibliotheek weer standaard eigendom van Apple.

Om dit te voorkomen, overweegt de acteur Apple voor de rechter slepen. Willis' advocaten bekijken eerst de mogelijkheid om de eigendomsrechten van de iTunes-bibliotheek naar zijn drie dochters Rumer, Scout en Tallulah over te dragen. Als dat niet lukt, wordt het conflict in de rechtszaal uitgevochten.

"Veel mensen zullen verbaasd zijn dat alle aangeschafte boeken en muzieknummers eigenlijk niet hun eigendom zijn", aldus advocaat Chris Walton. "Het is normaal dat je hetgeen wil doorgeven waar je waarde aan hecht. De wet zegt dit, maar idealiter gaan Apple en dergelijke bedrijven hun beleid aanpassen en de best mogelijke oplossing aan klanten bieden."

Willis overweegt ook om soortgelijke rechtszaken te ondersteunen. Hij wil voornamelijk dat mensen meer rechten hebben met betrekking tot het delen van muziek die ze hebben gekocht. Of Apple ook daadwerkelijk zijn borst nat moet gaan maken, valt nog te bezien. In ieder geval is het nooit slim om een conflict met Die Hard John McClaine te hebben.

Update: De vrouw van Willis, Emma Hemming-Willis, heeft ontkend dat haar man een rechtszaak tegen Apple wil aanspannen. De bestanden in de iTunes-store zijn overigens Digital Rights Management-vrij, maar van Apple je mag deze bestanden maar op maximaal vijf apparaten afspelen en niet legaal op een andere naam overzetten. 

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Eigenlijk zou je je eigendommen (muziek, apps, films) naar een andere Apple ID moeten kunnen overschrijven. Zou toch niet zo ingewikkeld moeten zijn voor Apple om mogelijk te maken?

 

Het is niet ingewikkeld, maar dan verdienen ze er niet aan. ;)

 

Inderdaad brult Apple vaak "kan niet" als ze eigenlijk "willen we niet" bedoelen. Ik wilde graan mijn Apple-ID samengevoegd hebben met mijn iCloud-ID. Kan ook niet. Ik heb zelf lang genoeg als systeembeheerder gewerkt om te weten dat accounts samenvoegen prima te doen is, onder ieder systeem behalve Windows, maar ik neem aan dat de Apple servers daar niet op draaien.

Overigens vind ik dit verhaal ook een beetje eigenaardig. Ten eerste bevat muziek in iTunes geen DRM, dus hij kan zijn aangeschafte muziek delen met wie hij maar wil. En daarnaast; hoe moeilijk is het om zijn account-gegevens door te geven aan zijn kinderen?

Maar als dit puur om het principe is vind ik het wel een goede zaak dat hij er een punt van wil maken.

 

Zou Bruce van Apple wel zijn eigen album na mogen laten aan zijn kinderen?

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Return_of_Bruno_(album)

 

Ik snap het even niet. Je iTunes downloads staan toch gewoon in een mapje op je hardeschijf? Bovendien zijn de mp3-bestanden al een aantal jaar van hun DRM-beveiliging af. Wat zie ik over het hoofd?

 

Ik bedacht me na mijn vorige reactie pas dat het hem er misschien om gaat dat hij het wil delen via iCloud. Dus dat zijn kinderen automatisch dezelfde muziek op hun iPhone/iPod/iPad krijgen als hij download in iTunes.

 

Ik denk dat Bruce Willis van mening is dat de muziek die hij aangeschaft heeft ook daadwerkelijk van hem is. Net als bij een CD. Dus hij wil de opgespaarde muziek gewoon legaal overdragen aan zijn kinderen.

En dus met de nadruk op legaal en dus niet van "je kunt toch gewoon de nummers kopieren?", maar van "Hé ik heb betaald voor deze nummers en dus kan ik doen en laten wat ik willis met dattus" (zolang het legaal is).

 

Hmmm dat wist ik niet, dat je de bestanden niet onbeperkt mag wegzetten en niet op andermans naam te kunnen zetten.
Zal wel ergens in de kleine lettertjes staan?

 

Nieuwsbrief