E-bikes steeds populairder bij fietsdieven

E-bikes steeds populairder bij fietsdieven

04-01-2016 11:05 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Er is een golf aan diefstallen van elektrische fietsen gaande in Nederland.

2015 was een recordjaar van diefstallen van e-bikes. Verzekeringsmaatschappijen moesten 20 procent meer uitkeren, meldt de NOS. De drie grootste verzekeringsmaatschappijen waren gezamenlijk zo'n 10,5 miljoen euro kwijt aan schadeclaims.

Deze golf van diefstallen is niet verwonderlijk. Enerzijds is de populariteit van de elektrische fiets de laatste jaren sterk gegroeid. Er zijn zo'n 1,5 miljoen e-bikes in Nederland in omloop. De verkoopaantallen van vorig jaar zijn nog niet bekend, maar 2014 was goed voor de verkoop van 223.000 elektrische fietsen. Naar schatting zijn er afgelopen jaar rond de 25.000 e-bikes gestolen. In het totaal deden vorig jaar ruim 110.000 mensen aangifte van diefstal van een rijwiel. De schatting van het werkelijk aantal loopt op tot 450.000.

Bendes

De andere reden voor de toename in diefstallen is de waarde van e-bikes. Die kosten al snel tussen de 1500 en 2500 euro. Dat maakt het stelen van de elektrische fietsen een stuk lucratiever dan een gewone fiets. 

Volgens de politie zijn het vooral georganiseerde bendes die het gemunt hebben op de e-bikes. De fietsen verdwijnen vermoedelijk voor een groot deel naar Oost-Europese landen. De politie hoopt deze professionele bendes nu op te gaan sporen door lokfietsen in te zetten. De politie kan dan mogelijk met GPS de gestolen fietsen volgen om te zien waar ze uiteindelijk terechtkomen. 

GPS-tracking

Naast een goed slot zou een ingebouwd gps-trackingsysteem, zoals je die op sommige VanMoof-fietsen vindt, fors kunnen bijdragen aan het terugvinden van de gestolen fietsen. Het trackingsysteem van VanMoof heeft zich in verschillende landen al bewezen. Meerdere rechtmatige eigenaren kregen hun fiets zo weer terug, vertelde Taco Carlier van Vanmoof vorig jaar aan Bright Ideas.