KPN biedt eind dit jaar 4G met zeker 40 mbps
Nieuws

KPN biedt eind dit jaar 4G met zeker 40 mbps

dinsdag 24 juli 2012 09:41

KPN rolt eind dit jaar zijn snellere 4G-netwerk uit. Het bedrijf belooft 70 procent van zijn mobiele klanten snelheden van 40 mbps of hoger.

KPN heeft dinsdagochtend tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt dat het dit jaar nog begint met de uitrol van een groot 4G-netwerk in Nederland. Dat gebeurt op basis van de LTE-standaard op de 1800 Mhz-band. Daarmee zou KPN de eerste telecomprovider in ons land zijn die 4G ook aan consumenten aanbiedt. 

De 1800 Mhz-band kan pas worden ingezet na de frequentieveiling van dit najaar, die al jaren op zich heeft laten wachten politiek gesteggel en getreuzel van ambtenaren. Op dit moment zijn er alleen zeer lokaal kleine 4g-netwerken op de 2,6 Ghz-band en deze netwerken zijn meestal alleen nog voor zakelijke klanten beschikbaar. Volgens KPN kan 70 procent van Nederlandse klanten later dit jaar minimaal 40 Mbps krijgen. 

LTE is de meest gebruikte variant van de nieuwe, vierde generatie mobiel internet. LTE biedt hogere snelheden dan het huidige 3G. Om van LTE gebruikt te kunnen maken heb je apparaten nodig die dit ondersteunen. Voor de meeste huidige smartphones die in Nederland verkrijgbaar zijn geldt dat nog niet. De iPad met 4G werkt overigens alleen op de frequentiebanden 700 en 2100 Mhz en dus niet de 1800-band die in Nederland wordt gebruikt.

Nederland is relatief laat met de invoering van 4G. Eind 2009 gingen de eerste 4g-netwerken in Scandinavische landen al live. Lees ook onze 'uitlegparty over 4G' van begin 2011.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Als KPN nou eens zorgt dat je wel ontvangst hebt op een festival (zoals NorthSeaJazz), dat zou ik veel handiger vinden.

 

Geweldig, want dat betekent dat ik binnenkort misschien wel met 14,4 mbit 3g kan gebruiken ipv 2Mbit. Ik reed laatst met de trein door the middle of nowhere in Zweden. Ik kon internetten met een formidabele snelheid.

Wat heb je aan 4G als men 3G afknijpt tot 2 mbit? Ik kan op de trein Schiphol-Leiden niet eens Wordfeud spelen. Geen dekking. Overigens gaat mijn klaagzang over TMobile en ben ik volgende maand weer terug bij KPN. Wie weet..!

 

Nieuwsbrief