Last.fm niet langer gratis
Nieuws

Last.fm niet langer gratis

woensdag 25 maart 2009 09:07

Kostenloos muziek streamen met de radiodienst van Last.fm is er binnenkort niet meer bij: kosten worden drie dollar per maand.

Geen 1-aprilgrap helaas: voor de fijne Last.fm-radiodienst moet binnenkort drie dollar worden betaald, meldt Last.fm - de radio zal wellicht aan het bestaande abonnement van 2,50 euro worden gekoppeld. Het is nog oneerlijk verdeeld ook: Amerikaanse, Britse en Duitse gebruikers kunnen zorgenloos blijven luisteren zonder een cent te hoeven dokken - voor elk van deze markten is Last.fm in staat een marketingafdeling in de lucht te houden die met de opbrengst van advertentieverkoop rechthebbenden kan compenseren. Uiteraard komt een klein land als het onze niet als eerste aan de beurt wanneer voor elke lokale markt afzonderlijke afspraken moeten worden gemaakt.

Het nieuws doet denken aan twee jaar geleden toen het vergelijkbare Pandora de deuren sloot voor Europese gebruikers. Voor nieuwkomer Spotify geldt ongeveer hetzelfde: met die veelbelovende software kun je in Scandinavische landen maar ook in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onbeperkt gratis muziek luisteren. Nederland volgt vanzelf - en voor wie de service veelvuldig gebruikt is tweeënhalve euro ook nog wel op te hoesten, toch?

Reacties

Maar scrobling blijft wel mogelijk?

Ik gebruik het eigenlijk alleen om te kijken wat ik zoal luister en ik kan zelf die nummers wel opzoeken die ze aanraden....

 

Laat maar ik ziet het al op de site voor mij veranderd er dus niet zoveel ik heb toch mn eigen collectie waar ik naar luister en anders is er altijd nog Youtube

 

Het risico is wel dat toch veel mensen afhaken en dat dat uiteindelijk ook doorwerkt in een verminderd aanbod. Tot nu toe is dat met elke muziek-start-up gebeurt.

Ik ga voorlopig ook eerst op zoek naar alternatieven.

 
@Alexander Dat begrijp ik dus echt niet. Als je de dienst heel goed vind, dan kan je er toch wel 3 lousy dollars voor betalen?
 

@Corrie : Ik kan niet voor Alexander spreken, maar ik betaal geen cent voor een dienst die discrimineert op basis van land. Ik had zondermeer betaald als hetzelfde voor iedereen gold.

Stel je eens voor dat iemand dat in de echte wereld zou doen: je gaat naar een gratis concert, maar je moet ineens betalen omdat je geen Brit bent, maar de sponsors zijn Brits.

Als ik ergens voor betaalt, betaal ik voor reeele kosten+marge. Niet omdat ik toevallig uit een bepaald land kom en de dienstverlener zo bot is om z'n klanten te laten dokken voor z'n sales-strategie.

 

<cite> > ik betaal geen cent voor een dienst die
> discrimineert op basis van land</cite>

Nooit meer naar de Hema dus?

 

Ik wist niet dat het zo was dat de Hema voor Nederlanders gratis was, en dat alleen mensen uit andere landen er hoefden te betalen.

*gaat morgen een enorme shopping-sessie inplannen*

 

De Hema hanteert ook hogere prijzen in Duitsland en België, dat is dan net zo goed discriminatie op land. Maar je hebt gelijk, Duitsers in de Nederlandse Hema hebben hetzelfde voordeel.

 

@Corrie, Jaap: Qua timing is het niet echt handig om in tijden van crisis ineens een maandelijkse fee betalen voor iets dat altijd (en elders nog steeds) gratis is. Zodra iets geld kost, ga je de meerwaarde afwegen. Het scrobblen en opbouwen van een profiel vind ik leuke diensten, en die kosten bij Last.FM straks nog steeds niks. Zoals ik <a href="http://www.jeroenmirck.nl/2009/03/lastfm-gaat-geld-rekenen-voor-webradio... mijn blog</a> al schreef is het nu de vraag hoe vaak je Last.FM ook echt gebruikt om webradio te luisteren.

 

Ja, er spelen nu meerdere dingen. De kosten, waarschijnlijk alleen met creditcard kunnen betalen, discriminatie per land + de geruchten van laatste tijd van uitwisseling van data met (vertegenwoordigers van) rechthebbenden; de muziekindustrie spartelt en Last.fm laat ze thuis binnen.

Zelf zie ik me als bovengemiddeld onderlegde Internetter. Ik vind mijn muziek al jaren gratis. Misschien dat ik ga betalen, maar waarschijnlijk vind ik wel weer een alternatief.

Het is de vraag hoe dit met anderen zal gaan. Per jaar 33 euro is inderdaad nog wel te doen. Maar het is wel een drempel. Zo snel als startups kunnen groeien doordat het gratis is, zo snel krimpen ze weer door drempels. Gebruikt iemand Napster nog?

Wet van Kelly: alle digitaliseerbare content zal gratis worden.

 

@RickB: Ik weet het niet 100% zeker, maar heeft het ook niet niet met landsgebonden wetgeving/uitzendlicenties te maken?

 

Er is wel een oplossing, maar die is een beetje technisch. Je kunt namelijk via een Duitse proxyserver gaan luisteren, of er voor zorgen dat je ip-adres in het Duitse bereik ligt.
De moeite die je daarvoor moet doen weegt waarschijnlijk niet op tegen de voordelen van gratis Last.fm.

 

Ik ben al jaren een paying subscriber alhoewel ik altijd zal vinden dat alles op het internet gratis inherent aan zijn aard gratis zou moeten zijn. Maar goed, Last.fm vond ik altijd al een geweldig idee, waarvan ik kon begrijpen dat het (veel) geld kostte, dus ik zag het meer als een abonnement op een omroep. (Liever dat dan PWNED)

Maar ik vind nog steeds niet heel duidelijk worden uit die teksten wat er nou met subscribers gaat gebeuren.

 

Ik zet wel een leuk internet-radiostation op. Het is niet dat ik het niet de 2,50 waard vind. Ik heb geen zin om straks bij 20 websites een betaald abonnement te moeten afsluiten. Teveel gedoe..

 

De kern van wat Last.fm is (scrobbling, info over artiesten en nummers, recommendations, het sociale gedeelte) blijft allemaal gratis. Het enige waar nu wel voor betaald moet worden, zijn de custom radiostations die de site genereert op basis van tags of gebruikersprofielen.

Je titel en je stukje suggereren dat voor de hele site met al zijn diensten betaald moet worden. Een beetje overdreven, Jaap.

 
Niet helemaal mee eens. In de eerste zin van het artikel (die ook op de voorpagina erbij staat) staat dat het muziek streamen geldt gaat kosten. In de tweede alinea noem ik ook dat de radiodienst geld gaat kosten. Het hele stukje gaat over muziek luisteren - ik neem aan dat dat wel duidelijk is. Maar ik had voor de volledigheid kunnen benadrukken dat scrobblen etc gratis blijft (voor mij overigens ook het belangrijkst), dat ben ik met je eens.
 

De titel provoceert zodat men leest. Een oude truc, die nog werkt ook ;-)

 

Mooi, dan zijn we het weer redelijk met elkaar eens :)

Overigens vind ik het niet erg om te betalen voor een website die zo goed is (en zo goed aansluit op mijn grootste interesse) als Last.fm. Dit soort initiatieven verdienen steun. Wat er met Fabchannel gebeurd is, is doodzonde.

 

Hoe weten we zo zeker dat dit geen 1 april grap is? Komt een beetje uit het niets en ik denk niet dat last.fm op zo'n manier haar gebruikers buiten die landen zou benadelen.

 

Het is natuurlijk mogelijk, maar ik zou me als bedrijf wel een keer of wat achter de oren krabben voordat ik besluit een "grapje" uit te halen dat me mogelijk een sloot gebruikers kost en een bult negatieve berichtgeving oplevert.

We zullen het volgende week wel zien, maar ik ben bang dat dit geen grapje is.

 

Was Engeland ook niet een van de landen die niet hoeft te betalen?

 

Oeps... te snel gelezen, laat maar ;)

 

Dat niet alleen. Alle 3rd party applicaties werken niet meer:

"Hot off an announcement that they'd be charging for radio access outside the US, UK and Germany, Last.fm has said that all non-official mobile clients will be banned. This isn't going over well." http://i.gizmodo.com/5183443/lastfm-silences-third+party-mobile-apps

Dus bijvoorbeeld Mobbler op een S60 toestel; foetsie.

 

Nieuwsbrief