Layar-app is ideaal voor impulsaankopen op Bol.com
Nieuws

Layar-app is ideaal voor impulsaankopen op Bol.com

vrijdag 15 juni 2012 12:27

Boeken en dvd’s kopen door ze voor de camera van je smartphone te houden, het kan nu met Bol.com via Layar.

De Nederlandse bedrijven Layar en Bol.com hebben elkaar gevonden. Sinds de laatste update van de Layar-app is het mogelijk boeken, dvd’s en Blu-ray’s via Layar bij Bol.com te kopen. Dat gaat ontzettend simpel: je houdt een boek of film voor de camera en binnen een paar seconden zweeft het bekende Bol.com prijskaartje boven het product. Een druk op dat prijskaartje en je kunt direct bestellen. Het uiterlijk van een boek of dvd is dus genoeg; de streepjescode hoef je niet op te zoeken.

Het hoeft overigens niet per se het product zelf zijn dat je scant. Layar herkent een boek ook als het een afbeelding is op bijvoorbeeld een site of in de krant. Bol heeft 25.000 boeken en dvd’s geschikt gemaakt voor een aankoop via Layar en wil dat aanbod snel verdubbelen. Het scannen en bestellen van games via Layar kan nog niet, binnenkort moet dat bij 'een flink aantal games' wel kunnen. De app is mogelijk omdat Bol sinds kort een open API heeft. De koppeling met Layar is niet de enige nieuwe manier om bij Bol.com te winkelen, ook apps als het onlangs besproken Blits voor de iPad of de Winkel voor Android zijn mogelijk door de open API.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Dit is echt de slechtste toepassing van het mooie Layar Vision dat ik tot nu toe heb gezien.

1. Als je het product in handen hebt, is het onwaarschijnlijk dat je het vervolgens bij Bol gaat bestellen.

2. Het verpest de mogelijkheden van Layar Vision. Na Bol zullen er waarschijnlijk meer komen met dit onzinnige idee, domweg omdat de grootste het ook doet. Voor je het weet moet je scrollen door de gevonden matches, wat sterk afbrek doet aan het gemak van Layar Vision.

3. In feite "steelt" Bol het plaatje van elk product. Als de maker van het product zelf meer informatie wil geven d.m.v. Layar Vision, moet de gebruiker eerst door de troep van anderen heen gaan om bij de juiste objecten te komen. En de vraag is of dat duidelijk genoeg is voor de eindgebruiker.

Kortom, dit is een zeer twijfelachtig misbruik van een zeer mooi systeem.

 

Los van wat ik verder van deze samenwerking vind, klopt je eerste punt niet. De hele wereld is op deze manier ineens een etalage voor Bol.com, inclusief concurrerende fysieke winkels. De punten die je verder maakt zijn daarna ineens het logische en misschien erg oneerlijke gevolg van slim zaken doen. Wat je er verder ook van denkt.

 

Nee, het heeft niets met concurrentie te maken. Als iemand in een analoge winkel staat, zal het zelden voorkomen dat iemand dit met Layar gaat scannen en is dus de investering niet waard.

Het heeft wel te maken met aandacht trekken en daar trap je dus leuk in. Door Layar Vision op deze manier te misbruiken krijgen ze gratis reclame en dat is op zichzelf goede marketing.
Jammer alleen dat je dat niet door had (tenzij Bol een goede partner is die eigenlijk een deel van je salaris betaald).

 

Daarnaast werkt het ook nog eens uitermate beroerd. Vanmiddag ongeveer 10 recente titels van boeken geprobeerd en daarvan kwamen er slechts 2 van naar voren met die Bol.com feature.

Verder lijkt het erop dat je zeer precies het gewilde object moet scannen. Tenminste bij de boeken lijkt dat zo te zijn... Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen met een wasmachine straks.

Daarnaast werkt het tamelijk omslachtig is mijn idee. Lang niet zo smooth als de andere layar applicaties die ik wel eens heb geprobeerd.

 

Atheistis praat onzin. Volgens mij heeft hij Layar nog nooit gebruikt of heeft geen idee hoe het werkt. In Layar moet je namelijk kiezen welke layer je wilt gebruiken. Dus als je niet geïntreseerd bent in de bol.com layer, dan zet je 'm toch lekker niet in Layar. En dus kan ook een andere aanbieder - via een eigen layer - informatie aan hetzelfde product hangen.

 

Leer lezen. Dit gaat over Layar Vision. Je hebt echt geen idee waar je over praat. Ik maak zelf Layar Vision pages, dus ik weet waar ik het over heb.
En het is Atheistus.

 

eerder 'ach-ts-hij-is-het'
sjongejonge, kom jij thuis wat tekort ofzo? De enige momenten dat je hier bent is of om zuur te doen ofwel om jezelf een plusje te geven.

 

Kun je dan eens een goede toepassing noemen?

 

Ok, ik begrijp wat je bedoelt als je zegt dat bol afbeeldingen niet rechtmatig gebruikt, maar denk tegelijk ook dat dit niet tegen te houden is.
Sterker nog zoals ik het lees heeft layar het mogeljjk gemaakt om een koppeling naar bol te maken (zie open api bol). Bol heeft hier toch niets voor gedaan, behalve wellicht een overeenkomst met layar gesloten of kan iedere partij een koppeling maken van een afbeelding?

Hoe dan ook, eea is nog volop in beweging en lijkt me toch ook een goede zaak. Als het te druk wordt met te veel info zal het vanzelf ook weer gereguleerd worden.

 

Nieuwsbrief