Leenwebsite Peerby gaat spullen verhuren

Leenwebsite Peerby gaat spullen verhuren

10-09-2015 06:40 Laatste update: 27-04-2018 21:32

Redactie Bright

Leenwebsite Peerby krijgt voor het eerst een verdienmodel. Via de start-up kan je straks niet alleen spullen gratis lenen, maar ook huren.

Leenwebsite Peerby bestaat drie jaar, maar heeft tot nu toe nog geen enkele euro verdiend. Daar komt nu, als het goed is, verandering in. De start-up deed verschillende experimenten in Amsterdam en bleek het meest tevreden over één model: het verhuren en bezorgen van de spullen op de website. Daar gaat het nieuwe initiatief, Peerby Go, nu definitief van start. De intentie is om het daarna uit te rollen.

'Kloof dichten'
Voorheen waren alle handelingen op peerby.nl gratis. Had je een schop nodig, dan vulde je dat in op de website en binnen een dag had je enkele reacties. Daarna moest je de schop ergens in de buurt op gaan halen en op een afgesproken moment weer terugbrengen. Voor de eerste gebruikers was deze werkwijze geen probleem, vertelt oprichter Daan Weddepohl: "De early adopters maakt het allemaal niks uit. Zij vinden het niet zo erg dat ze iets langer moeten wachten op hun schop of dat ze hem op moeten halen. De nieuwe gebruikers zijn anders: die willen meer service. Die kloof moeten we dichten."

En niet onbelangrijk: de tijd voor een verdienmodel begon te dringen. Peerby ontving meerdere malen prijzengeld en behoorlijke bedragen van investeerders, maar op een dag wordt het tijd om je eigen centen te gaan verdienen. "Natuurlijk is het spannend, want je denkt constant: hoe lang kunnen we nog vooruit?"

Verhuur en verzekering
Twee nieuwe verdienmodellen moeten nu dan echt geld in het laatje gaan brengen: verhuur en verzekeringen. Een schuurmachine kan je straks voor een euro of vijf op een zelfgekozen tijdstip ontvangen. Als de verhuurder hem niet zelf kan brengen, doet een bezorgservice dat. Peerby doet aanbevelingen voor de huurprijs en krijgt zelf een percentage daarvan, een verdienmodel dat vergelijkbaar is met dat van huisverhuursite Airbnb.

Daarnaast kan je als verhuurder een verzekering afsluiten, voor het geval er iets misgaat met de uitgeleende spullen. De wat kostbaardere spullen gaan door de nieuwe verdienmodellen ineens als broodjes over de plank: "Bakfietsen bijvoorbeeld worden nu veel gemakkelijker verhuurd." En dat is in een stad als Amsterdam natuurlijk niet verkeerd.

Door RTL Z