Leica laat de cijfers vallen
Nieuws

Leica laat de cijfers vallen

dinsdag 18 september 2012 14:09

Leica's nieuwe M- en S-camera's hebben voortaan net als de iPad geen versienummers meer.

Net als Apple deed bij de nieuwe iPad stapt ook Leica af van cijfertjes in de namen van zijn bekende M- en S-camera's. De opvolger van de M9 heet geen M10 maar slechts M. En het vervolg op de S2 heet ook weer gewoon S, zo maakte de camerafabrikant bekend op de Photokina-beurs in Keulen.

De nieuwe M heeft een verbeterde beeldsensor met 24 megapixel resolutie met als nieuwe functie 'live view' en de optie om een losse elektronische zoeker aan te sluiten. Het lcd-schermpje is verbeterd en meet nu 3 inch en is van sterk Gorilla Glass. De M filmt nu in 1080p (24 fps) en er komt een handgreep met ingebouwde gps-module. De M is echter pas begin 2013 te koop voor een adviesprijs van 6200 euro. Slik. Volgende maand verschijnt wel een goedkopere versie van de M9, de M-E, alleen verkrijgbaar in donkergrijs (4800 euro).

Leica's nieuwe topmodel S heeft nog altijd een 38 megapixel sensor, maar nu wel met extra werkgeheugen voor 32 foto's in de burstmodus en een beter schermpje. Ook beschikt de nieuwe S over ingebouwde gps. Maar video of live view, zoals de M, biedt hij niet. De S blijft Leica's duurste model: 19.500 euro.

Daarnaast presenteerde Leica ook een speciale Paul Smith-uitvoering van zijn X2, inclusief lederen cameratasje. De camera heeft felle kleuren zoals in veel van Smiths ontwerpen en verschijnt in een oplage van 1500 stuks. Hoeveel hij gaat kosten, is nog niet bekend.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Voor de Leica kenners, je kunt er ook de oude "R" lenzen op zetten (met adapter welliswaar). De sensor past zich hier op
aan.
Helaas heb ik m'n "R" lenzen verkocht. Gelukkig, want een nieuwe M zit er de komende 20 jaar echt niet in. (dan zijn de kinderen hopelijk het huis uit)

 

Hopelijk nu eens een keer een goede sensor, en niet die babi-pangangmodellen van de M8 en de M9. Want het blijft leuk dat goede glas, maar Nikon heeft zijn raw-conversie bijvoorbeel zo goed, die krijgt een kitlens nog tot klassieke Leica+Kodachrome kwaliteit, terwijl je hier mag gaan hobbyen met Lightroom (blijft voor de pixelpeepers een inferieur programma).

 

Dus

 

Nieuwsbrief