Levensduur accu bepalend voor schoonheid elektrische auto
Nieuws

Levensduur accu bepalend voor schoonheid elektrische auto

dinsdag 16 oktober 2012 09:31

Een Noorse universiteit deed onderzoek naar de levenscyclus van de elektrische auto. Het meeste hangt af van de betrouwbaarheid van de accu's.

De discussie rond elektrische auto's gaat vaak over hoe milieuvriendelijk zo'n auto nu eigenlijk is. Als je meerekent dat er zware metalen uit de grond moeten worden gehaald voor de accu en de stroom die erin gaat niet volledig schoon geproduceerd is, wordt het bestaansrecht van de elektrische auto al gauw onzeker. Het vervelende is echter dat onduidelijk blijft hoe zwaar al die zaken daadwerkelijk wegen. Het onderzoek van de Noren rekent dat precies uit.

Uiteraard is het naar aanleiding van hun conclusies onmogelijk om te roepen dat de elektrische auto schoner of minder schoon is, zulke eenduidigheid is helaas schaars, maar waar het aan ligt en in welke situaties elektrisch vervoer de voorkeur heeft, dat wordt wél kraakhelder.

De allerbelangrijkste variabele blijft de levensduur van de accu. Als de accu 200 duizend kilometer meegaat, dan is een elektrische auto 27 tot 29 procent schoner dan een benzineauto in de huidige Europese stroommix. Gaat de accu slechts 100 duizend kilometer mee, dan wordt het een heel ander verhaal. De uitstoot is ten opzichte van een benzineauto nog maar 7 procent beter en vergeleken met een schone diesel is er geen verschil.

Groot nadeel van elektrische auto's zijn de giftige stoffen die overblijven nadat de auto zijn levensduur vervult heeft. Die kunnen tot wel 290 procent hoger zijn dan bij een conventionele auto.

Over het algemeen zijn de cijfers hoopgevend. We kijken tegen de eerste generatie elektrische auto's aan, die een boost kunnen geven aan de ontwikkeling. Levensduur van de accu wordt het belangrijkste punt.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

En hoe zit het met de brandstofcel?

 

Exactement. Het gaat niet om het bestaansrecht van de elektrische auto (dat is er sowieso), maar over het bestaansrecht van de accu.

 

Hehe, zou tijd worden dat er eens anders naar de elec. auto gekeken wordt.
Ben absoluut niet tegen, maar dit soort zaken hoor je werkelijk nooit.

 

Nieuwsbrief