Lichtgevend water in de gracht
Nieuws

Lichtgevend water in de gracht

donderdag 03 mei 2012 16:41

Fluocities stelt voor om de Amsterdamse grachten te voorzien van lichtgevende bacteriën.

Het is letterlijk een briljant idee: in de grachten bacteriën uitzetten die afvalwater zuiveren terwijl ze licht geven. Het levert betoverend turquoise lichtgevend water op.

Fluocities is een project van Carlo Morsiani gemaakt aan zowel de faculteit Bouwkunde als Natuurkunde aan de TU in Delft. "Gemakkelijk uit te leggen maar ingewikkeld te realiseren", schrijft Morsiani ons. De uitleg: we hebben twee bacteriën, laten we zeggen een mannetje en een vrouwtje. De eerste (een shewanella) maakt elektriciteit die je kan omzetten in beweging, de tweede (een photobacta) geeft licht in bewegend water. "Combineer die twee en je hebt een 'urban orgasm' dat licht geeft. Prachtig plan voor in het Red Light District.

Mogelijke toepassingen zijn er naast FluoA'dam in veelvoud. Morsiani tekent licht in de Londense metro en op skyscrapers in New York. Met die ambitie snappen we dat de realisatie wat voeten in de aarde heeft. Niet voor niets ondertekent Morsiani met 'failed biologist'. Als architect brengt hij driedimensionale structuren in verband met biochemie, waarover hij onlangs op een Pecha Kucha in Amsterdam vertelde.

De telg uit een Italiaanse meubelmakersfamilie wordt ook concreet. Deze zomer houdt hij de workshop Candelabrum 2.0 met hout en vuur waar je nog aan mee kan doen.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

En wat zijn de effecten op de andere bacterieculturen in de grachten die juist geen licht mogen hebben en enorm belangrijk zijn?

Hoe zit het met de lichtvervuiling voor planten? Deze krijgen immers een slechte/afwijkende groei door nacht verlichting. (ja, dit is nu ook al van de straatlantaarn)

 

De invloeden zullen inderdaad nog nader gebestudeerd moeten worden om dit goed te implementeren.
Echter heb ik deze lichtgevende bacterien tijdens een waddenzeezeiltocht ook mochten aanschouwen: ik geloofde mijn ogen niet! De mooiste lichtschouwsels waren te zien mbv een gieter (=beweging vh water) om dan nog maar te zwijgen over het zwemmen in de zee. Echt een eyecatcher!

 

Hahaha, 1 april grap. Beetje laat.

 

Ik ben eigenlijk wel erg benieuwd. Misschien zijn de Amsterdamse grachten meteen wat rigoreus, maar waarom geen openbaar proefvijvertje om alvast te wennen aan het idee? Of is men bang dat deze dan meteen leeg geschept wordt omdat het zo leuk is voor thuis? Is dit eigenlijk geen briljant idee voor alternatieve verlichting in huis en het besparen van energie?

 

volgens mij bedoelde je "urban organism" in plaats van "urban orgasm"
op de 14e regel.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

@jordy orgasm. Mannetje en vrouwtje samen maken de magie. Zijn overigens de woorden van mario zelf.

 

Nieuwsbrief