Lifi is sneller dan wifi

Lifi is sneller dan wifi

08-04-2013 11:02 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Met een draadloos netwerk van ledlampen hebben onderzoekers data overgeseind met een snelheid van 3 Gbps.

Het concept om flikkerende lampen te gebruiken om data over te seinen bestaat al lang. Marineschepen gebruikten in het verleden knipperende lampen om een bericht in de vorm van morsecode over te seinen naar een ander schip. Een soortgelijk concept gebruiken wetenschappers nu om experimenteel digitale data (nullen en enen) met ledlampen over te seinen. In tegenstelling tot het oude peertje kan je een ledlamp zo snel aan- en uit schakelen dat het menselijk oog dat niet ziet en het ervaart als een lamp die continu brandt.

Het Fraunhofer Instituut experimenteert al enkele jaren met deze techologie, genaamd visible light communications (VLC). In essentie doet VLC precies hetzelfde wat wifi doet alleen dan met licht. VLC wordt dan ook weleens 'lifi' genoemd. In het verleden haalde het Fraunhofer met lifi een datasnelheid van 500 Mbps over een afstand van vier meter en 120 Mbps over twintig meter. Om die snelheid te verhogen, haalde het instituut een slim trucje uit. Ze gebruikten drie verschillende kleuren leds en haalden daarmee in het lab een indrukwekkende snelheid van 3 Gbps.

In de ‘echte wereld’ - op een beursvloer - daalde de snelheid door ‘vervuilende atmosferische’ omstandigheden weliswaar naar 500 Mbps. Dat is nog steeds een indrukwekkende snelheid, een stuk hoger dan je wifi-netwerk thuis. Overigens gebruikt het Fraunhofer geen conventionele ledpeertjes maar zwarte doosjes met ingebouwde ledjes en lichtsensoren.

Hoewel het nog enkele jaren kan duren voordat dergelijke lifi netwerken daadwerkelijk ingezet worden, biedt lifi potentieel een aantal voordelen. Zo zal het lichtsignaal geen verstoringen in apparatuur kunnen veroorzaken, zoals wifi doet. En dus zou het ingezet kunnen worden in vliegtuigen en ziekenhuizen waar apparatuur met radiogolven ongewenst zijn. De nieuwe op afstand bedienbare hue-ledlampen van Philips hebben al de nodige elektronica ingebouwd waarmee ze als lifi-stations kunnen dienen.

De zelfrijdende auto's van de toekomst zouden wellicht ook kunnen communiceren via koplampen en straatverlichting. Nadeel is echter wel dat kwaadwillenden het signaal van de onzichtbaar flikkerende lampen ook heel makkelijk kunnen uitlezen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de huidige wifi netwerken. Lifi biedt genoeg perspectief om er vrijwel zeker van te zijn dat deze technologie in de nabije toekomst realiteit wordt.

Als het aan een groep Schotse onderzoekers ligt, wordt alles om je heen wat licht schijnt een draadloos lifi-station: van je tv tot je bedlamp, van de straatverlichting tot het elektronische billboard op straat.