Lightning-accessoires vertraagd door strenger toezicht Apple
Nieuws

Lightning-accessoires vertraagd door strenger toezicht Apple

zaterdag 06 oktober 2012 10:22

Fabrikanten die accessoires met Apple's nieuwe Lightning-poort willen maken moeten eerst goedkeuring van Apple krijgen.

Apple heeft de regels voor makers van accessoires voor zijn mobiele producten aangescherpt, schrijft iLounge. Het gaat om producten waar op bijvoorbeeld 'made for iPhone' staat. Accessoirefabrikanten zijn nu druk bezig met het maken van producten met Apple's nieuwe Lightning-aansluitpoort, die in de iPhone 5 debuteerde, zoals docks en adapters. Maar Apple eist eerst een certificatie van de fabrieken, voordat derden accessoires met de Lightning-interface mogen maken.

Het nieuwe beleid zorgt voor vertraging van de nieuwe Lightning-accessoires, omdat Apple volgens iLounge nog geen fabriek heeft goedgekeurd. Volgende maand houdt het Amerikaanse bedrijf in China over het onderwerp wel een seminar, waar het aan producenten de strengere regels uitlegt. Het kan dus nog maanden duren voordat er officieel door Apple goedgekeurde accessoires te koop zijn. Volgens iLounge is de Lightning-connector moeilijker na te maken, zodat er voorlopig ook minder aanbod van niet goedgekeurde kabels en adapters zal zijn.

Er zijn al wel een paar producenten die Lightning-producten verkopen, schrijft Cnet, en dat doen ze dus voorlopig zonder toestemming uit Cupertino. Het gaat bijvoorbeeld om een kabel van Nanotch en een adapter van iTronz. De vraag is volgens Cnet hoe goed die producten werken omdat Apple een authorisatiechip in de adapters zou hebben gebouwd. Intussen zou iTronz bestellingen al hebben gecancelled vanwege 'technische problemen'. Wie op zoek is naar Lightning-accessoires kan voorlopig dus maar beter even de hand op de knip houden.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Apple wordt meer en meer een loket waar iedereen een stempel moet halen en betalen.

 

Ja, inderdaad, ze proberen overal een slaatje uit te slaan en timmeren alles compleet dicht.

 

Hoe dubieus dit gedrag van Apple ook mag zijn, ze mogen natuurlijk met hun eigen producten doen wat ze willen. Zolang wij alles gulzig vreten wat ze op de markt brengen, zullen ze er alles aan doen daar zo veel mogelijk aan te verdienen via eigen accessoires of die van anderen (via licenties). De enige manier om deze hegemonie te doorbreken is stoppen met ons gek laten maken en minder Apple producten kopen. Op sommige punten zijn Apple producten beter en handiger in gebruik, maar het is niet zo dat het behelpen is met producten van de concurrenten. En het gros van de gebruikers gebruikt zelden of nooit alle features die de producten van Apple onderscheidend maken, dus het is meer het idee dat je een iets geavanceerder product hebt, dan dat het er werkelijk toe doet.

 

Tja, het kan mij allemaal niet zo veel schelen. Als het je niet bevalt, koop je toch lekker een Samsung, LOL!

 

Volgens mij moet een telefoon in de EU gewoon een micro-USB poort hebben. Als ik Neelie was zou ik Apple gewoon een verbod op verkoop opleggen tot die poort erop zit. Flauwekul. Ouderwets USB2 kan gewoon alles wat Apple er mee wil doen.

 

Ze moeten micro usb ondersteunen en dit doen ze door een adapter te leveren, die overigens niet gratis is. Maar dit is ook geen woorwaarde. Dus ze voldoen wel aan de EU normen

 

Hartstikke fijn dat jij zo'n usb fan bent Bert, maar persoonlijk ben ik dolblij dat apple een symetrische kabel blijft gebruikt. Mini en micro usb is altijd tobben door de trapeze vorm en harde randen. Ding glijdt er nooit in een keer in. Ik heb liever een aansluiting waar over gemak nagedacht is. Draadloos chargen zoals een lumia had ook gemogen hoor, maar dit is wat mij betreft the next best thing.

 

Ik heb anders nooit problemen met microusb, gaat er altijd in 1 keer in zonder nadenken en zonder problemen. En hoezo symmetrische kabel blijft gebruiken? De oude 30 pins connector paste er ook maar op 1 manier in.

 

Nieuwsbrief