Maakt Facebook de wereld kleiner?
Nieuws

Maakt Facebook de wereld kleiner?

woensdag 23 november 2011 09:16

Op Facebook zijn we gemiddeld nog maar vier mensen verwijderd van willekeurig welke andere persoon op de wereld.

In de jaren zestig ontwikkelde sociaal-psycholoog Stanley Milgram het 'small world experiment'. Het idee daarachter was dat twee willekeurige mensen op de wereld slechts een paar vrienden (zes gemiddeld volgens Milgram) van elkaar waren verwijderd.

Twee willekeurige Facebook-gebruikers zijn in 92 procent van de gevallen maar vier vrienden van elkaar verwijderd, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het sociale netwerk en Università degli Studi di Milano. 'Denk terug aan de laatste keer dat je op een druk vliegveld of busstation ver van huis zat. Hield je er toen rekening mee dat de persoon die naast je zat waarschijnlijk een vriend van een vriend van een vriend van je kende?', zo vat Facebook de conclusie samen.

Het aantal degrees of separation (tussenstappen tussen twee personen) neemt de afgelopen drie jaar bovendien af. Het bewijs dat onze wereld kleiner wordt, zoals Mashable kopt? Misschien is dat iets te snel geconcludeerd. De ruim 700 miljoen gebruikers van Facebook zijn natuurlijk niet representatief voor de hele wereldbevolking. Mensen die veel reizen, zijn waarschijnlijk oververtegenwoordigd op het netwerk. (Overigens waren de personen die Milgram in de jaren zestig in zijn test gebruikte natuurlijk ook niet representatief voor de wereldbevolking.)

Ondanks de globalisering lijken onze Facebook-vrienden nog altijd verdacht veel op onszelf: onze meeste vrienden zijn ongeveer even oud en komen uit hetzelfde land als wij, zo schrijven de onderzoekers. Binnen ons eigen land zijn we gemiddeld dan ook maar drie degrees verwijderd van andere Facebookers.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Interessant om hierin mee te nemen wat deze 'vriendschap' nu daadwerkelijk inhoudt volgens de gebruikers.

 

De graad van verwijdering neemt af naarmate je meer mensen kent. En naast het feit dat reizen en het world wide web de wereld kleiner hebben gemaakt, zijn er natuurlijk legio mensen die "vrienden" hebben op FB die ze ooit een keer hebben ontmoet...

 

Heerlijke onzingraphic trouwens! Bekijk m eens goed. Ieder bolletje heeft een aantal vrienden, die overlappen elkaar qua gebied, maar zijn nooit verbonden. De netwerkjes staan verweven, maar op basis van de lijnen zijn ze dit niet. Het groen bolletje kent iemand die heel dicht bij een vriend van het rode bolletje staat, maar die twee zeggen elkaar niks. Wat moeten we daar nu uit concluderen?

 

Heeft ook te maken met de mate waarin internet beschikbaar is op de wereld. Ook al denken we dat de wereld kleiner wordt, 4/5 van de wereldbevolking woont nog steeds in ontwikkelingslanden waar internet niet 'normaal' is.

 

Dus de privacy-instelling "vrienden van vrienden van vrienden van vrienden mogen mijn berichten lezen" heeft geen nut.

 

Dus de privacy-instelling "vrienden van vrienden van vrienden van vrienden mogen mijn berichten lezen" heeft geen nut.

 

Nieuwsbrief