Mac-trojan genereert Bitcoins
Nieuws

Mac-trojan genereert Bitcoins

dinsdag 01 november 2011 11:22

Een Trojaans paard voor de Mac steelt rekenkracht van je computer om daarmee Bitcoins te genereren.

Malware die wordt gemaakt met een financieel motief, is niets nieuws. Virusschrijvers maken al jaren programma’s om je bankinformatie te stelen of om je computer om te toveren in een spamversturende machine. Het aantal mogelijkheden om geld te verdienen met een geïnfecteerde computer is oneindig.

De nieuwste truc is om de rekenkracht van je computer in te zetten voor het genereren van Bitcoins, de virtuele en decentrale munteenheid waarover Bright eerder dit jaar al verscheidene malen schreef.

Bitcoins zijn te verdienen door de computer berekeningen te laten uitvoeren. En dat is precies wat de trojan DevilRobber (ook wel bekend als OSX/Miner-D) doet. Het programma steelt GPU (Graphics Processing Unit) tijd van je computer om Bitcoins te oogsten. Het gevolg laat zich raden: je computer wordt er een stuk trager van.

Los van het genereren van Bitcoins probeert de malware, die wordt verspreid via filesharing-netwerken, ook gebruikersnamen en wachtwoorden buit te maken.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Het enige dat je wilt weten na het lezen van het artikel van Reijnders, en wat er onvolledigheidshalve NIET in staat, is wat te doen? Wat is de oplossing van het probleem?

Mogelijk is een oplossing gelegen in het draaien van het gratis antivirusprogramma Sophos:
http://www.sophos.com/en-us/products/free-tools/sophos-antivirus-for-mac...

 

Ja kom op zeg. Ik ga toch niet dat soort meuk op m'n Mac installeren?!

 

Dan laat je die Trojan toch lekker staan. Wat kan dat de Bright lezers schelen.

 

hoe komt het op je computer?

 

Heb jij een journalistieke opleiding gedaan of ben je direct na de basisschool voor Bright gaan werken?

Is Apple ervan op de hoogte? Hoe komt het op een Mac? Hoe weet je dat het erop staat? En - mocht het er inderdaad op staan - hoe haal je het er weer af?

 

Chagrijn, dit kun je ook netjes vragen. Wat onbeleefd ben jij zeg.

 

Het belangrijkste om te weten: is dit weer zo'n 'trojan horse' die je je admin-wachtwoord moet geven? Dan valt er weinig te vrezen als je een beetje hersens hebt.

 

Ik ben als mac gebruiker inderdaad heel erg benieuwd naar hoe ik weet of het op mijn mac staat, zo ja hoe krijg ik het er af? Zo nee hoe houdt ik het eraf? En zorg ik dat er geen rekenkracht van mijn mac gebruikt wordt om bitcoins te maken.

 

Ik heb ook als mac gebruiker liever geen troep als sophos op mijn mac als er maar 1 dreiging is..

 

Het lijkt wel een sport te worden om een artikel of schrijver z.s.m. af te zeiken.

 

In dit geval is dat ook terecht. De vragen die bij mij opkomen na het lezen van het artikel worden niet beantwoord...

 

Dikke paniek in de tent. Oei!

 

Wat een ongelooflijke ongemanierde opmerkingen hierboven zeg. Hebben jullie niet geleerd om beleeft te zijn. Je kan ook vragen stellen.

En als het je niet bevalt op Bright ga je toch lekker weg.

 

Heel eerlijk, na het lezen van dit artikele was het eerste wat ik dacht: "waarom gren oplossing geven aan het einde?"

Tot ik de eerste reactie zag..

Alhoewel ik nog steeds geen oplossing weet.. Vraag het vriendje google wel ff.. ^__^

 

het nieuws is dat er middels virussen/trojans naast gegevens etc. ook rekenkracht gestolen kan worden.

onder welke steen heb je gelegen als je niet weet hoe je van een virus/trojan afkomt?

 

Daar gaat het toch niet om. Ik wil
1. Weten hoe ik deze trojan op m'n Mac krijg. Moet ik daar zelf wachtwoorden voor invoeren of gaat dat ongemerkt (want die 2e optie zou wel nieuws zijn) en 2. Mocht dat zomaar gaan wat doe ik dan tegen?

 

Internet is net als Sex. Je kunt maar beter weten waar die partner of website vandaan komt. Je weet nooit wat er onder de leden zit.

Trojans in illegal content is niets nieuws. Maar het vizier is tegenwoordig ook op de Mac gericht. Misschien kan Apple meer informatie geven over dit onderwerp.

 

De commentaren zijn misschien ongemanierd maar mijns inziens wel terecht. Dit is het zoveelste "ANPtje" dat op bright wordt gegooid zonder dat er ook maar enige diepgang wordt geboden. DIt had net zo goed op nu.nl kunnen staan in deze vorm.

 

De commentaren zijn misschien ongemanierd maar mijns inziens wel terecht. Dit is het zoveelste "ANPtje" dat op bright wordt gegooid zonder dat er ook maar enige diepgang wordt geboden. DIt had net zo goed op nu.nl kunnen staan in deze vorm.

 

Ik hoef van Bright niet te weten hoe het er op kom hoe t technisch werkt en hoe het er af moet. Daar heb ik tweakers voor. Of de hyperlink in t artikel.

 

Dank voor de melding. Ik ga zeker even mijn mac controleren op deze trojan. Groet Dennis

 

Nieuwsbrief