Magische magneet kan bewegingen na-apen
Nieuws

Magische magneet kan bewegingen na-apen

woensdag 23 mei 2012 16:46

ZeroN laat een stalen balletje door het luchtledige zweven in een baan die je even daarvoor met je hand hebt gemaakt. En daar begint het pas.

ZeroN is het zoveelste toffe stukje techniek dat afkomstig is uit de MIT Media Labs. ZeroN is in feite een intelligent magnetisch veld. De technologie is van de hand van Jinha Lee, deel van de zogenaamde Tangible Media Group — tastbare media dus. Dat is precies hoe Lee zijn ZeroN ziet: als een nieuwe manier van communiceren tussen mens en computer.

ZeroN laat namelijk niet alleen een stalen balletje stil in de lucht hangen, het kan ook bewegingen maken terwijl het zweeft. Die kun je ouderwets voorprogrammeren via de computer, leuker is het natuurlijk wanneer je de ZeroN voordoet hoe je wil dat ie beweegt.

De positie van het stalen balletje wordt steeds door middel van infraroodcamera’s gevolgd. Daarom kun je het balletje pakken, met je handen een specifiek pad laten afleggen en vervolgens weer loslaten. Het balletje doet het pad precies na. Nu gebeurt dat doormiddel van een magneet die zichzelf achter de schermen steeds herpositioneert.

Door de magneet te vervangen door elektromagnetische spoelen wil Lee de ZeroN kleiner en makkelijker te produceren maken. Volgens hem zou ZeroN bijvoorbeeld van pas komen voor animators, tijdens natuurkundige experimenten of lessen of in ontwerpstudios. Persoonlijk ben ik vooral onder de indruk van de toepassing als haast magisch planetarium, waarbij je zelfs kunt simuleren hoe de schaduw valt afhankelijk van waar de zon hangt.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief