Meet je hartslag met je iPad
Nieuws

Meet je hartslag met je iPad

maandag 21 november 2011 08:26

Vital Signs is een app van Philips die zonder hartslagmeters via de camera van je iPad je hartslag en ademhalingsritme meet.

Twee weken geleden maakte ik een Bright Report over innovaties die bedacht en ontwikkeld worden op de High Tech Campus van Eindhoven. Een van de demo’s die ik te zien kreeg, was Vital Signs software van Philips die van iedere camera een hartslagmeter maakt. Heel bijzonder want je hebt geen hartslagband om je borst of andere sensoren nodig om te meten.

Ik mocht het uitproberen op een iPad. De heren van Philips deden er nogal geheimzinnig over wanneer de app beschikbaar zou komen. Het zou nog wel even duren, in het filmpje vertel ik dat je de app misschien pas over een jaar kan downloaden. Maar tot mijn grote verrassing is de Vital Signs app nu al te downloaden.

Om een meting te doen moet je ontspannen en zonder bewegen voor een iPad gaan zitten die je voor je neerzet. Je hartslag en je ademshalingritme verschijnt na een seconde of dertig, afhankelijk van hoe stil je zit. De software kijkt voor de hartslagmeting naar je huid. Bij iedere hartslag verandert de kleur van je huid heel even. Philips noemt dat ‘micro-blozen’ en hoewel dat onzichtbaar is voor het menselijk oog kan de software die verschillen via de camera zien en meten. De software kijkt bovendien naar de beweging van je borstkas om je ademhalingsritme te meten. Na een meting kan je de data meteen doorseinen via mail, twitter of facebook.

Philips werkt al drie jaar om dit te verwezenlijken en ziet legio toepassingen in de gezondheidszorg. Goedkope camera’s kunnen o.a. de hartslag van een patiënt in de gaten houden. In de toekomst krijg je mogelijk ook een babyfoon die de ademhaling en hartslag van je baby op afstand monitort. Zoals de Vital Signs app nu werkt, is dat nog niet mogelijk. Je moet immers stil zitten en een patiënt of een baby ligt niet perse perfect stil te slapen. In het Philips lab lieten ze echter een filmpje zien waarbij ze dat probleem kennelijk al hadden opgelost. Philips zegt dat het meten van hartslag en ademhaling nog maar het begin is maar wilde tijdens de demo’s niet kwijt wat ze in de toekomst mogelijk nog meer kunnen meten.David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

O o... een kopie van wat er al jaren voor android is. Als dat maar goed gaat... lol.

 

Ook al tijden in App Store, nl. Instant Heart Rate

 

Android is een kopie van Apple dus dat is niet zo gek.!

 

Maar Android is beter dan iOs!

 

Android is copycat

 

Als ik me niet vergis gebruiken die bestaande Apps de led en een camera, terwijl hier zonder led en dus van een grotere afstand de hartslag gemeten wordt. Zelfde doel maar heel andere techniek.

 

Kunnen die numbnuts hierboven ook worden verwijderd. Ongelovelijk stumperts.

Nokia heeft ook een app voor symbian de hartslag kan meten. Maar dan moet je een vinger op de camera leggen.

En ik denk dat die andere hobby apps ook niet te vergelijken is met wat Philips aan het ontwikkelen is. De nauwkeurigheid is erg belangrijk.
Op basis van ademhaling, bloeddruk en hartslag worden medicijnen en hoeveelheden bepaald. Je wilt niet overlijden aan bloedverdunner omdat een tablet toevallig wat geheugenproblemen heeft of een vlekje op de lens.

 

wat et nieuws ook is op een of andere manier is hey altiid android vs apple lol

 

Zag idd je report David. Fantastisch wat ze daar doen. Kan ik er ook zo'n rondleiding krijgen David?

 

Mijn bloeddruk stijgt van het batterijprobleem van de iPhone 4s.

 

Mooi een Philips app op een iPad. Where did it go wrong. Ooit was Philips het pronkstuk van innovatie...

 

hahaha @ android gebruiker ;)

 

Nieuwsbrief