Megapixels zijn voor mietjes. DARPA test camera's met gigapixels
Nieuws

Megapixels zijn voor mietjes. DARPA test camera's met gigapixels

maandag 09 juli 2012 12:48

DARPA heeft met succes een 0,96 en een 1,4 gigapixel camera getest. 

DARPA, het technologie-instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie, heeft twee prototypes van gigapixelcamera’s met succes getest. De twee prototypes hadden een resolutie van 0,96 gigapixel en 1,4 gigapixel. Om een dergelijk hoge resolutie te bereiken, gebruiken deze camera’s een speciale lens die het beeld verdeelt over 100 tot 150 kleine camera’s. Deze batterij aan kleine camera’s maakt het volgens DARPA makkelijker om beeldafwijkingen te corrigeren en levert een betere scherpstelling waardoor de beelden aanzienlijk minder beeldvertekening vertonen als de gangbare systemen.

Uiteraard is de ontwikkeling van dergelijke prototypes met ultra hoge resolutie niet bedoeld voor de volgende generatie consumenten-camera's maar om het militaire apparaat van nog geavanceerde camerasystemen voor bijvoorbeeld verkenningsdoeleinden te voorzien.

De camera’s zijn ontwikkeld als onderdeel van DARPA’s AWARE (Advanced Wide FOV Architectures for Image Reconstruction and Exploitation) programma. Het doel is om uiteindelijk camera’s te ontwikkelen met een resolutie van 50 gigapixel die klein genoeg zijn zodat ze door één persoon als scope te hanteren zijn. Gezien het formaat van deze prototypes - denk aan een krat bier - zal dat nog wel even op zich laten wachten. 

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

David, weet jij misschien wat de grootte is van een foto (qua mb's) en de afmeting, dat vind ik ook wel interessant om te weten.

 

gokje, ruim een terabyte (10 Megapixel is ruim 10 MB in RAW)

 
 

oh laat maar, ik zie t al.. is gestitcht

 

Nieuwsbrief