Met creatief bouwen kan een loods ook een villa zijn
Nieuws

Met creatief bouwen kan een loods ook een villa zijn

donderdag 30 augustus 2012 15:53

Als een huis te duur is, bouw je toch een loods? Met techniek uit de utiliteitsbouw ben je goedkoper uit, zo bewijst deze villa in Aalsmeer.

Wie een eigen huis wil bouwen, moet een flinke zak geld mee nemen. Crisis maakt creatief, blijkt uit deze net opgeleverde villa in Aalsmeer. Het woonhuis is gebouwd uit onderdelen waar normaal loodsen of bedrijfspanden uit opgetrokken worden. De kosten liggen op die manier in de range van utiliteitsbouw in plaats van woningbouw, en dat scheelt.

“Het ontwerp is een reactie op de huidige financiële crisis”, vertelt Engel Architecten, het bureau dat het ontwerp met techniek uit de utiliteitsbouw samenstelde. De kosten van deze woning liggen op 300 euro per kubieke meter. Hoe goedkoop is dat? Adriaan Mout, architect en partner bij LEVS architecten legt het even kort uit: "Dat bedrag kun je grofweg van prijs per kuub vertalen naar 900 euro per vierkante meter." Dat zegt ons al iets meer. "Met traditionele woningbouwtechniek moet de prijs van een rijtjeswoning tegenwoordig zelfs onder de 900 euro per m2 komen. Voor een vrijstaande woning is die 900 dus wel scherp geprijsd."

Woon je op deze manier in iets wat er uit ziet als een bedrijfspand? Villa is misschien een te mooi woord voor deze vrijstaande kubus met drie verdiepingen. De benedenverdieping is open met een houten gevel. Daarboven is het vooral betonnen platen wat je ziet. Je merkt dat het geprefabriceerde onderdelen zijn: het gehele huis is opgebouwd met een betonnen skeletstructuur waar geprefabriceerde vloeren, daken en buitenwanden aan worden opgehangen. Alle maten van het woonhuis zijn afgestemd op de standaard maten van producten uit de handel.

Naar mijn mening mist er wat detail en ziet het er nog te veel uit als een plaatje uit Sketchup. Wie deze stijl mooi vindt of het functioneler bekijkt, heeft naast de prijs ook voordeel van hoge bouwsnelheid.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Vergeet alleen even niet de grondprijs erbij te tellen, anders gaat het vergelijk met bestaande bouw wel erg scheef.

 

"Naar mijn mening mist er wat detail ..."
ontbreekt...
Grammaticaal dan wel correct, maar een mooie zin is het nog steeds niet.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Jammer dat mijn driedubbele alliteratie je niet kan bekoren!

 

Ik vind het prachtig. Beter dan de retro jaren 30 trend. Huizen bouwen van steentjes is niet meer van deze tijd. Dat doen ze bij dit huis veel slimmer. http://www.youtube.com/watch?v=LDlhle2CLIw

 

Dus...je betaalt minder en je krijgt ook minder! En de buren hebben ook minder om naar te kijken.

 

Wij als bouwer van deze villa zijn uitermate trots op dit resultaat. Deze villa onderscheidt zich van de hedendaagse woningbouw en in beleving, door beton te gebruiken ontstaat er een grote massa die overtollige warmte en koud buiten 'de deur' houdt.

 

Zelf vind ik de tafelbouw uit de zuid- europeesche landen goedkoop met maximaal gebruik van ruimte.

 

Nieuwsbrief