Met deze app hoort opa weer muziek zoals het hoort
Nieuws

Met deze app hoort opa weer muziek zoals het hoort

donderdag 05 juli 2012 11:48

ListenApp laat slechthorenden alle tonen weer horen. Zonder gehoorapparaat.


Aan deze app is geen lol aan te beleven. Je kan er ook al niets mee delen met je vrienden. Maar als je een gehoorbeschadiging hebt, word je er wel heel blij van. En je omgeving ook.

ListenApp is een iPhone-app waarmee mensen met gehoorproblemen op een individueel aangepaste manier naar stemmen en muziek kunnen luisteren. De gebruiker voert op de app de gegevens in van het audiogram dat hij van de oorarts of audicien heeft gekregen. Daarmee berekent de app voor elk oor welke tonen gecompenseerd moeten worden om tot een volwaardig gehoorspectrum te komen.

Dit filteren en compenseren laat muziek weer horen zoals het hoort. Met alle tonen die er in zitten en zonder gehoorapparaat. De kosten zijn 4 euro. De ListenApp is nu beschikbaar in Nederland, België, Denemarken, Oostenrijk, Spanje, India en Turkije. Maar maker Jacoti mikt vooral op de tweederde van de 278 miljoen slechthorenden die in ontwikkelingslanden wonen.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

"278 miljoen slechthorenden die in ontwikkelingslanden wonen." En die hebben zeker een iPhone?

 

Je wil 278 miljoen mensen in ontwikkelingslanden bereiken. Lekker slim om het dan alleen voor het duurste product te maken. Nog afgezien van het feit dat je sowieso iets maakt dat slechts 16% van de smartphones kan draaien (t.o.v. 53% Android).

 

De zure zeikerds hebben zich alweer verzameld hoor. Nog nooit gehoord van een schaduw prototype? Als deze jongen mikt op de derde wereld dan zal hij er echt wel rekening mee hebben gehouden dat deze mensen geen iPhone hebben.

Maar fijn dat jullie het kapitaal hebben om per direct een product te produceren en te lanceren op wereldwijde schaal. Ik zie graag jullie wereld-verbeterende uitvindingen tegemoet.

Echt, die comments kunnen net zo goed uit op Bright, om te huilen dit.

 

Ik keek met gefronste wenkbrauwen naar je reactie.
Bovenstaande reacties wijzen alleen op het feit dat het een iPhone-app is en daarom wellicht zijn doel niet bereikt. "hij zal er best wel rekening mee gehouden hebben" is een aanname. Kennelijk vind jij anders de app ook volstrekt onzinnig en dat is waar bovenstaande reacties uit voortkwamen.

 

Ik vind de app niet onzinnig. Het mag duidelijk zijn dat het gemaakte statement een visie betreft. Een visie is iets om naar toe te werken. Of is het onzinnig om je dromen/ambities te uiten voor je uitvinding?

Kennelijk moet volgens jullie elke uitvinding per direct perfect worden uitgevoerd.

 

Jullie?
Generaliseren is al helemaal niet handig in een discussie.
Het heeft kennelijk, om voor mij duistere redenen, een gevoelige snaar geraakt bij je. Dat wou ik alleen even kwijt. Verder maakt het mij niets uit.

 

Ik kwam met een generalisatie vanwege de jij-bak in je eigen reactie. Je pikte het bijna op, maakt verder niet uit, goede poging.

 

zucht.. Het gaat natuurlijk niet om de iPhone in het bijzonder, maar om het feit dat het een app betreft die op een smart phone dient te worden gebruikt.
Alsof men, indien ze geen iPhone zouden kunnen betalen, wel een apparaat van een ander merk zouden kunnen kopen. -_-

 

Eerst en vooral leuk dat jullie hiervoor aandacht hebben
Waarom de iphone
We zien de iphone of het IOS platform zeker niet al de toekomst voor deze technologie maar meer een functionele proof of concept.
De reden waarom we de eerste applicatie op het IOS platform brengen is omdat het Apple platform het mogelijk maakt om Low latency = met een lage vertraing de audio te verwerken en terug naar het oor te sturen.
De maximale vertraging die het auditieve deel van de hersenen aankan is ongeveer 25msec .
Op de Iphone realiseren we een audio round trip van 11 msec. vergelijkbaar met hoorapapraten.
In android is deze roundtrip meer dan 250 msec. dus niet werkbaar
We geloven dat ander OS zoals android zich snel zullen aanpassen voor low latency audio processing, niet enkel voor onze toepassing maar voor spelletjes Audio video applicaties en dergelijke.
Onze programatuur is in C++ geschreven dus makelijk aanpasbaar voor andere OS. ListenApp geeft ook aan gehoor-experten = KNO of audiologen de mogelijkheid om de hoor-aanpassingen van op afstand te doen of om van op afstand het systeem bij te sturen =server based

Jacques kInsbergen zaakvoeder Jacoti bvba

 

Ik heb geen idee wat de roundtrip van 250 ms in Android veroorzaakt. Android is opensource en wellicht is het voor de hand liggend om deze vraag bij de community uit te zetten of zelfs rechtstreeks bij Google. Het zou je mogelijkheden enorm verbeteren.

 

Jacques, dank voor je reactie! Ik vraag me ook af wat de 'vertraging' bij Android veroorzaakt?

 

Eerst en vooral is het niet erg tof om het omgevingsgeluid en spraak met een vertraging van 250 msec waar te nemen.
Aan de andere kant kunnen er vervelende verschijnselen optreden zoals stotteren etc.
Dus gewoon niet goed.
Onze visie is dat in de nabije toekomst “mobiele platformen” smartphones en gewone mobiele telefoons langzaam samensmelten en dat de rekenkracht van deze “basis mobiele telefoon” ruim voldoende is om onze audio processing toe te laten.
Onze doelstelling is om op deze “basis mobiele telefoon” die ook breed bereikbaar zal zijn in ontwikkelingslanden, te draaien.
Het doel van ons bedrijf is om geavanceerde gehoorondersteunende technieken bereikbaar te maken voor grote bevolkingsgroepen en zo oplossingen te bieden voor aspecten als productkost, service en bereikbaarheid van expertise om deze producten af te regelen, wij willen ons doel bereiken door optimaal gebruik te maken van commoditie producten en van de integratie van deze produkten in de icloud.( in india zijn er op dit moment meer dan 800milioen mobiel telefoons en de covering met 2G en 3G is haast over het hele land).
De ontwikkelde oplossingen zijn niet enkel bruikbaar in ontwikkelingslanden ze werken ook in het westen :)
De reden waarom de audio latency bij IOS zo goed is komt voort uit het feit dat de software en de hardware als het ware samensmelten door de ontwikkeling bij één fabrikant en dat ze er ook de nodige aandacht voor hebben .
Er zijn weinig toepassingen waar bij deze audio vertraging zo kritisch is als de onze.
De vertraging is voor de muziekspeler of toepassingen waarbij de synchrone audio waarneming niet kritisch is van geen belang , dus onze muziekapplicatie zouden we in principe nu al het android platform kunnen laten draaien.
Jacques Kinsbergen jacoti www.jacoti.com

 

Bijzonder denigrerend om alle mensen met een audiologische handicap onder de noemer 'opa' te gooien mevrouw van Lieshout. Je moest eens weten hoeveel kinderen er zijn met een hoortoestel die de heeeele dag met 'opa' gepest worden op school. En dan op een website met zoekresultaten naar hoorapps nog even door een volwassene erbovenop. Bah. Volgens de pestprotocollen op scholen zouden je ouders nu uitgenodigd worden voor een gesprek. Denk daar maar eens over na voor je weer wat opschrijft.

 

Nieuwsbrief