Met een freesmachine bouw je een huis in vijf uur

Met een freesmachine bouw je een huis in vijf uur

30-08-2013 09:00 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Pieter Stoutjesdijk studeerde af aan de TU Delft met een noodwoning die in 4,5 uur gebouwd kan worden.

Hoe bouw je een huis in zo kort mogelijke tijd? Dat is de vraag die Pieter Stoutjesdijk zichzelf stelde voor zijn ontwerp voor noodopvang. Zijn antwoord is een volledig uit plaatmateriaal in elkaar klikbaar huis. Hij studeerde er cum laude mee af als bouwkundig ingenieur aan de TU Delft.

De eengezinswoning bestaat uit lasergesneden plaatmateriaal. Een CNC-freesmachine kan in 4,5 uur de juist inkepingen voor het hele huis in de platen snijden. Daarna zijn er geen schroeven, cement of machines nodig. Je hoeft de platen alleen nog in elkaar te schuiven.

In geval van een ramp sturen we dus na voedsel en medicijnen vooral een freesmachine. Die is ter plekke nodig. De aansturing van de frees via dit opensource-bouwsysteem kan vanuit Nederland voorbereid worden.

Het ontwerp voor een modulaire noodwoning heeft duidelijk een tropische stijl. Pieter Stoutjesdijk maakte het huis dan ook als rampopvang voor Haïti. Stoutjesdijk is na zijn afstuderen betrokken bij het bouwen van 25 duizend van deze digitaal gesneden huizen in Rwanda. Die worden opgetrokken uit ecoboards, een nieuw soort resistent plaatmateriaal gemaakt van landbouwafval.

Volgens zijn professor Thijs Asselbergs gaat computergestuurd frezen leiden 'tot een tweede industriële revolutie'. Als architect wil hij de technologie en het materiaal zelf ook gebruiken bij een bouwproject in Amsterdam. Op een computer kunnen kopers van cascowoningen hun ideale interieur ontwerpen. Het freessysteem zorgt er vervolgens voor dat er inbouwpakketten gemaakt worden.

Het modulaire bouwen met platen doet mij denken aan het speelgoed Mobaco. Het systeem heeft ook wat weg van het kartonnen kantoor van Alrik Koudenburg, clic furniture van Peli en de flatpack noodwoning DH1 Disaster House.