Met een freesmachine bouw je een huis in vijf uur
Nieuws

Met een freesmachine bouw je een huis in vijf uur

vrijdag 30 augustus 2013 11:00

Pieter Stoutjesdijk studeerde af aan de TU Delft met een noodwoning die in 4,5 uur gebouwd kan worden.

Hoe bouw je een huis in zo kort mogelijke tijd? Dat is de vraag die Pieter Stoutjesdijk zichzelf stelde voor zijn ontwerp voor noodopvang. Zijn antwoord is een volledig uit plaatmateriaal in elkaar klikbaar huis. Hij studeerde er cum laude mee af als bouwkundig ingenieur aan de TU Delft.

De eengezinswoning bestaat uit lasergesneden plaatmateriaal. Een CNC-freesmachine kan in 4,5 uur de juist inkepingen voor het hele huis in de platen snijden. Daarna zijn er geen schroeven, cement of machines nodig. Je hoeft de platen alleen nog in elkaar te schuiven.

In geval van een ramp sturen we dus na voedsel en medicijnen vooral een freesmachine. Die is ter plekke nodig. De aansturing van de frees via dit opensource-bouwsysteem kan vanuit Nederland voorbereid worden.

Het ontwerp voor een modulaire noodwoning heeft duidelijk een tropische stijl. Pieter Stoutjesdijk maakte het huis dan ook als rampopvang voor Haïti. Stoutjesdijk is na zijn afstuderen betrokken bij het bouwen van 25 duizend van deze digitaal gesneden huizen in Rwanda. Die worden opgetrokken uit ecoboards, een nieuw soort resistent plaatmateriaal gemaakt van landbouwafval.

Volgens zijn professor Thijs Asselbergs gaat computergestuurd frezen leiden 'tot een tweede industriële revolutie'. Als architect wil hij de technologie en het materiaal zelf ook gebruiken bij een bouwproject in Amsterdam. Op een computer kunnen kopers van cascowoningen hun ideale interieur ontwerpen. Het freessysteem zorgt er vervolgens voor dat er inbouwpakketten gemaakt worden.

Het modulaire bouwen met platen doet mij denken aan het speelgoed Mobaco. Het systeem heeft ook wat weg van het kartonnen kantoor van Alrik Koudenburg, clic furniture van Peli en de flatpack noodwoning DH1 Disaster House.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

4,5 uur is nog best lang als je 10000 mensen moet huisvesten, een tent zet je sneller op

 

Waarom kunnen de platen wel van tevoren gelaserd worden maar moeten ze ter plekke gefreesd worden? Ik zou denken dat dit ook van tevoren zou moeten kunnen.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

@FuBart Het bewerken van de platen kan wel hier maar dan moet al het materiaal (per vliegtuig) verstuurd worden. Idealer is het om het materiaal terplekke te maken uit locale platen. Of de architect/bouwer die het computerbestand samenstelt hier of daar moet zitten kun je over twisten.  

 

En vervolgens moet je drie weken wachten tot je water en riool aangesloten zijn. Kom op, iedereen kan een huisje in een paar uur neerzetten en freesbanken zijn er al jaren. Dus wtf doet hij met ons geld en opleiding.

 

Bent u van De Speld of is uw reactie serieus?

Ik weet u te vertellen dat je nog wel langer kunt wachten op riolering in ontwikkelingsgebieden. Het huis komt echter wel met een water opvang- en filtratie-systeem.

Het gaat hier bovendien niet om een "tent" of "hut", maar een huis dat ten minste 5 jaar dienst moet doen voor een familie, in aardbevinggevoelige gebieden.

Gezien uw kortzichtige reactie moet ik u vragen: doet u wel eens wat met uw opleiding??

- Een collega van de TU Delft.

 

@Atheistus En waar is dan jouw gefreesde huisje (x25.000) en cum laude diploma? Heeft bright daar niet over geschreven? Da's toch wel een misser van de redactie dan!

 

Oh snap.

 

(null)

 

Nieuwsbrief