Meubelbeurs Keulen: Duitsers geven ontwerpen weg

Meubelbeurs Keulen: Duitsers geven ontwerpen weg

25-01-2013 11:15 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Betaal niet voor een stoel of lamp, maar voor een digitale bouwtekening van een meubel.

De Meubelbeurs in de congreshallen van Keulen heeft een nevenprogramma genaamd Passagen dat verspreid over de stad ligt. Steevast één van de leukere onderdelen zijn de oude fabriekshallen waarin de universiteiten en hogescholen hun werk presenteren. De Hochschule uit Wismar viel op met een bijzonder economisch model.

Je krijgt de keuze. Of je koopt die lamp Linjal opgebouwd uit de maatlatjes van een duimstok kant en klaar van student Nora Busch voor 80 euro. Of je krijgt voor een symbolische euro het bouwplan. Waarna je voor rond een tientje het materiaal uit je eigen Praxis of Hubo haalt zodat je zelf die lamp in elkaar klust. Alle producten in de stand van de hogeschool zijn volgens dit model te verkrijgen.

De opensource-ontwerpstroming is niet nieuw. In 2011 verkocht producten- en projectenmaker Droog op de meubelbeurs in Milaan digitale bouwplannen in plaats van het product wat daarmee te maken is. Met de bouwtekening ga je naar een meubelmaker bij jou in de buurt, of je pakt zelf de zaag ter hand.

Deze manier zou ook de doorbraak van 3d-printing tot in ons dagelijkse leven kunnen zijn: handvat van de waterkoker afgebroken? Download bij de klantenservice de cad-tekening en print bij de copyshop op de hoek een nieuwe.

Naast die toekomstmuziek is er ook geschiedenis van nog veel langer geleden. Gerrit Rietveld ontwierp in 1925 zijn kratstoel. Die zou ieder gezin ongeacht hun inkomen kunnen bezitten. Want Rietveld maakte hem zo dat je hem zelf kan maken van een houten krat.