Microsofts Kin-telefoons nu al geflopt

Microsofts Kin-telefoons nu al geflopt

01-07-2010 14:40 Laatste update: 29-04-2018 04:30

Microsofts Kin-telefoons voor jongeren zijn in de VS geflopt en komen niet meer naar Europa. Microsoft focust nu op Windows Phone 7.

Microsoft lijkt van plan te zijn alweer te stoppen met zijn jongerenmobieltjes met de naam Kin. Gizmodo heeft dat gehoord van bronnen binnen Microsoft. Dat is vroeg. De Kin-toestellen werden in april van dit jaar aangekondigd en nu al lijkt het einde in zicht. De Kin is een featurephone met één belangrijke functie: berichtjes sturen en ontvangen van vrienden.

Maarten Sonneveld van Microsoft Nederland laat weten dat het nog niet zo is dat per direct de stekker uit de Kin-toestellen gaat. Maar een Europese release komt er zeker niet. 'We hebben het besluit genomen om ons volledig te focussen op Windows Phone 7 en zullen zodoende Kin niet in Europa introduceren, zoals eerder was gepland. Daarnaast zullen we ons Kin-team integreren in het Windows Phone 7-team om waardevolle ideeën en technologieën met elkaar te verbinden voor toekomstige Windows Phone-releases. We blijven samenwerken met Verizon in de VS in de verkoop van de huidige Kin-telefoons.'

De Kin-telefoons verkochten in de eerste weken zeer slecht. Daar waren meerdere redenen voor. Allereerst liep Microsoft anderhalf jaar vertraging op in de ontwikkeling van de telefoons. Eerst was het de bedoeling voort te bouwen op het systeem van de Sidekick-mobieltjes. Microsoft had hiervoor de maker van de Sidekick overgenomen. Maar later werd toch besloten de Kins uit te rusten met een systeem gebaseerd op de Windows-code.

De achttien maanden vertraging schoot provider Verizon, die de toestellen exclusief heeft, in het verkeerde keelgat. Uit wraak schrapte Verizon de kortingen die het in eerste instantie wilde geven in combinatie met de Kins. Gevolg: de abonnementen bij de Kins zijn relatief duur. Ook zijn de toestellen zelf vrij prijzig, terwijl het geen echte smartphones zijn.

De timing was ook niet ideaal. De release van de telefoons viel samen met een enorme stroom berichten over de komst van de iPhone 4, die vroegtijdig uitlekte. Op zich had het concept kunnen werken, gezien de plotse populariteit van de Blackberry onder randstedelijke jongeren. De Kins hadden ook qwerty-toetsenbordjes. Dat Blackberry nog eens een jongerenmerk zou worden, had ook niemand enkele jaren geleden gedacht.

De manier waarop Microsoft het aanpakte was gedoemd te mislukken. Zo was er een pinginterval van een kwartier, vrij lang in de huidige tijden van instant-communicatie. Volgens Microsoft was de lage refreshfrequentie nodig om accuduur te sparen en servers niet te zwaar te belasten.

De diepere oorzaak voor het Kin-fiasco is volgens Engadget dat er intern allerlei strubbelingen zijn of waren binnen Microsoft. Het bedrijf miste daardoor een duidelijke koers op mobiel gebied. Windows Phone 7, dat deze herfst verschijnt, is een eerste stap in de goede richting. We zullen zien. Daarna wil het bedrijf volgens Engadget het mobiele deel nog meer onderbrengen binnen één-en-dezelfde Windows-productlijn, die kan starten rond de komst van Windows 8. Maar dan zijn we zeker twee jaar verder.