Exclusieve fiets met gerecycled frame
Creative Class

Exclusieve fiets met gerecycled frame

vrijdag 09 december 2011 08:23

Als je de fietsen van Moosach ziet, is het moeilijk te geloven dat er onder het flitsende design een frame van 30 jaar oud zit. De oplage is zeer beperkt.

'Wij stammen allebei uit de jaren 70, dus we hebben deze fietsen als nieuw voorbij zien komen', zegt Robert van de Wiel (geen grapjes over de achternaam, a.u.b.). Samen met zijn kompaan Jeroen van IJzendoorn begon hij het fietsmerk Moosach, vernoemd naar een Duits dorpje in de buurt van München waar hun idee ontstond.

De frames van de oude wielrenfietsen vinden ze over heel het land, vaak in vervallen schuurtjes onder een dikke laag stof. Nadat alle lak eraf is gehaald, wordt het frame helemaal gecheckt op haarscheurtjes en roest. 'Daar sneuvelen helaas nog een aantal frames, maar je kunt er dus zeker van zijn dat het frame in perfecte staat is', zegt Robert.

Jaarlijks worden er maximaal twaalf Moosachs gemaakt. Zo houden de heren de fietsen exclusief en zo zorgen ze er ook voor dat ze voldoende tijd hebben voor hun online marketingbureau Factor Tachtig

Ze maken de fietsen uit liefde voor design en de frames, en om variatie te hebben op hun computerwerk. Elke fiets is zo uitgevoerd dat door middel van het omdraaien van het achterwiel gewisseld kan worden tussen een fixed gear en een 'gewone' vrije loop trapaandrijving.

Vanaf een schappelijke €1500 euro kan je de nieuwe eigenaar worden, te koop zijn nu de Strike en de Silver Surfer. Al mag je er best nog een nachtje over slapen. 'Want het doet ons best wel zeer om ze weg te doen.' 

De laatste jaren zijn er meerder van dit soort kruisingen tussen de race- en stadsfiets op de markt verschenen, zoals de SuperMetro van Koga en de Primarius Artisan, ook merken  van Nederlandse bodem. Meer hierover in de Bright #43 die op 21 december verschijnt.

De Strike

De Silver Surfer

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Doe mij maar een Silver Surfer!

 

erg mooie fietsen! maar ik heb toch liever een spatbordje ipv een streep vuil op mn rug

 

Dank! :-)

Voor het Nederlandse weer hebben wij afneembare spatbordjes beschikbaar. Persoonlijk gezien, minder mooi maar wél praktisch ;-)

Overigens blijkt de hardcore Moosach-rijder toch liever die streep op zijn rug te hebben, gezien ons 'onderzoekje' wat we gehouden hebben op http://www.facebook.com/moosachbikes

 

Schitterend wit, die Strike. Benieuwd naar de volgende fiets :)

 

Dit is dus makkelijk zelf te doen voor maximaal 1/4de van die 1500 euro. Wat een afzetterij zeg

 

Ja, met als enig verschil dat het dus VOOR JE GEDAAN WORDT. Zo'n vergelijking slaat toch nergens op? Je kunt dat op alles wel toepassen: Als ik zelf een nieuwe badkamer in m'n huis knal kost dat toch ook maar een fractie ten opzichte van een aannemersbedrijf?

 

Silver surfer? "een pakketje schroot met een dun laagje chroom".

 

dan maak je toch gewoon zelf één, is wel wat werk maar het kost je bijna niets.

 

@Roni el Tamponi
*Lekker makkelijk weer pannenkoek!*

 

Best mooi hoor, maar het blijft een tweedehandsje

 

Witte ketting op de Strike? Blijft vast niet wit?

 

Een schappelijke 1500€ ??
Hahahahahahahah en mensen kopen dat echt ?

 

1500 euro klinkt verre van schappelijk. Toegegeven, ze zien er erg goed uit maar dit is wel erg duur. Voor iedereen in de buurt van Amsterdam. Een vergelijkbare fixie koop je voor 400 euro in de Spuistraat.

http://www.recycledfixed.org/

 

dank voor de tip - ziet er online al erg leuk uit

2012 wordt helemaal van de fixed en de single
speed

robert

 

Voor 400 euro kun je hier (bijna) hetzelfde krijgen http://www.recycledfixed.org/

 

Nâ, vör n juutje whill ik eer besft ee-ee-ee-nn j-j-j-Jatteuh...

 

Ook in Amsterdam voor schappelijker prijzen:
http://www.witindustries.nl/index.php?/products/upcycled-bikes/

Daar verkopen ze ook een mooi spatbord.

 

Of koop een mooie gerecycled stadsfiets die ook nog eens met sociale werkplaats krachten in elkaar is gezet, hoe duurzaam wil je het hebben: http://roetz-bikes.nl/

 

Prachtige fietsen die met hart en ziel zijn gemaakt! Big up!

 

Nieuwsbrief