Mogelijk radiomodel voor online muziekrechten
Nieuws

Mogelijk radiomodel voor online muziekrechten

dinsdag 24 januari 2012 16:23

Het kabinet onderzoekt of voor online muziek hetzelfde licentiemodel is te hanteren als voor de radio.

Dat schrijft staatssecretaris Teeven in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een voorstel van D66 om het radiomodel toe te passen op online muziek en film. Rechthebbenden worden in dit radiomodel verplicht om collectieve licenties te verstrekken.

Dergelijke collectieve licenties hebben grote voordelen voor bedrijven die graag een online muziekdienst willen starten. Zij hoeven niet langer eindeloos te onderhandelen met alle auteurs, componisten, muzikanten, uitgevers en platenmaatschappijen van alle muziek, maar kunnen zich bij een collectieve beheersorganisatie (denk aan de Buma/Stemra) melden. Via één loket zijn dan in één klap alle rechten te regelen.

Volgens D66-kamerlid Kees Verhoeven is het ontbreken van een dergelijk radiomodel op internet een belangrijke reden waarom goede video- en muziekdiensten zolang op zich (hebben) laten wachten. 'Wie een digitale on demand-dienst wil opzetten, moet een deal sluiten met de individuele platenmaatschappij. Daarom is het aantal legale platforms voor muziek, maar ook voor films en televisieseries op internet zo beperkt gebleven', schreef hij eerder deze maand in nrc.next.

Teeven ziet er wel wat in om het radiomodel te bepleiten in Europa (de logische plaats om dit soort afspraken te maken), schrijft hij in zijn brief aan de Kamer. Al houdt de staatssecretaris nog wel een slag om de arm. 'Voordat er in Europa op wordt ingezet om die praktijk door te trekken naar het ter beschikking stellen van muziekwerken in een online-omgeving, wil ik eerst weten hoe de verschillende betrokken partijen hierover denken.'

Teeven ziet er niets in om het radiomodel toe te passen op het online aanbieden van films en tv-series. 'Er zijn vaak veel makers en investeerders betrokken bij de productie van een filmwerk en in de praktijk berusten de exploitatierechten meestal bij de producent. Ook vindt de exploitatie van films via diverse distributiekanalen plaats.'

Een gemiste kans, want juist voor films en tv-series is er nu nog nauwelijks een serieus, legaal alternatief voor sites als The Pirate Bay.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Kijk, een stap in de goede richting..

 

Over 20 jaar kijken we terug op dit vraagstuk en zullen er hard om lachen....en er aan denken dat vroeger alles gewoon gratis van het internet te plukken was.....mensen , wie werkt er voor niets?....ga gewoon eens betalen wat je gebruikt....ik koop tegenwoordig al mijn muziek, al mijn films enz enz....ik betaal graag voor kwaliteit

 

@Joeke

Niemand werkt graag voor niets. Als ik een netwerk bij een klant aanleg krijg ik daar ook graag voor betaald...

...en als er nieuwe gebruikers op datzelfde netwerk komen wil ik daar ook graag geld voor vangen, als er bezoekers van het bedrijf gebruik maken van het netwerk wil ik daar graag weer geld voor vangen en dat tot in lengte der jaren door, steeds weer opnieuw geld blijven vangen voor hetzelfde...

...want zo gaat het in de muziekindustrie tenslotte ook.

 

Nee, geen buma. Komen we nooit meer van af. Markt komt uiteindelijk wel met oplossing, nog even geduld.

 

..of over 20 haar kijken we terug en lachen we om die fysieke dragers; in een winkel een glimmende schijf met nulletjes en ééntjes kopen!
Het gaat om een verandering van het rechtenprincipe. Een muziekdienst als Spotify vraagt een bepaald bedrag per maand in ruil voor content, maar door de bureaucratie en stroeve medewerking van platenmaatschappijen ontbreekt er heel veel muziek. Of het ideaal is weet ik niet, maar een rechtensituatie als het radiomodel kan een uitkomst bieden.

 

@joeke: ik zit via glasvezel thuis. Opnemen van tv is zo goed als dichtgeschroefd. Als ik topgear mis (BBC) of formule1 bijvoorbeeld, dan is er maar 1 optie: downloaden. Dat gaat dan ook nog eens makkelijk, snel, goedkoop, zonder reclames, in HD, etc. Er is geen alternatief en al zou die er zijn is dat alternatief slechter.
Natuurlijk moet er geld verdiend worden, de focus moet dan op de dienst komen, niet op rechten zoals nu.

 

@benjamin ik koop alles digitaal...@ios bright gebruiker..inzake tvprogramma's e.d. "eenmalige" uitzendingen waarvan de uitzendrechten al verkocht zijn,ben ik het helemaal met je eens.... Betreffende zaken waar de inkomsten puur uit de verkoop van het product moeten komen, blijf ik bij mijn standpunt....iedereen ziet alleen maar de "artiest" achter het product, maar door de verkoop van dat product wordt een hele keten van personen onderhouden,, en ja daar Ouden er zeker een paar tussen uit kunnen maar het gros verdient er gewoon een eerlijke boterham mee, wat als jij ontslagen wordt omdat jouw product gejat wordt...?

 

@joke. Soms heb je gewoon pech en werkt het business model niet meer. Kijk naar Kodak.
Moet je je voorstellen dat die rechtzaken gaan beginnen tegen mensen die digitaal foto's nemen, want dan gebruik je geen rolletje dus verdient Kodak niets, dus is het diefstal.

 

Nieuwsbrief