Muzieklabels zien eindelijk brood in online abonnementen
Nieuws

Muzieklabels zien eindelijk brood in online abonnementen

dinsdag 11 september 2012 11:12

In Nederland dragen ze voor het eerst substantieel bij aan de omzet.

In de eerste helft van 2012 keerden online muziekdiensten 2,7 mijoen euro uit aan Nederlandse labels. Dat is zes tot zeven keer zoveel als in de eerste helft van 2011, meldt NRC Handelsblad. Op zich zijn de inkomsten via streamingdiensten als Spotify een fractie van de inkomsten uit cd-verkoop die 59 miljoen in het laadje bracht van de labels, maar ze groeien wel aanzienlijk sneller dan muziekdownloads (10,4 miljoen euro) zoals die in Apple's iTunes Store. Volgens NRC biedt de groei van de online muziekdiensten hoop voor de sector die al jaren zou krimpen vanwege de illegale downloads.

Spotify beleefde in Nederland een groeistuip door zijn samenwerking met KPN. Sinds eind vorig jaar krijgen KPN-klanten met een alles-in-één pakket een gratis abonnement op Spotify waar je normaal gesproken vijf tot tien euro voor betaalt. KPN-dochter Xs4all volgde een half jaar later met een soortgelijke aanbieding.

Spotify kon in korte tijd via KPN circa honderdduizend abonnees bijschrijven. Klanten die zonder deze aanbieding wellicht niet bereid waren geweest om een abonnement op een streamingdienst te nemen.

Uiteraard is de groei niet alleen te danken aan de deal tussen KPN en Spotify. Het model van ongelimiteerd muziekstreamen voor een vast bedrag per maand is zeer aantrekkelijk voor de muziekliefhebber. Een liedje los kopen in Apple's iTunes Store kost je immers gemiddeld 99 cent. Voor de prijs van één compleet album kun je met een Spotify-abonnement ongelimiteerd muziek luisteren uit een aanbod dat ondertussen nauwelijks onderdoet aan die van de iTunes Store.

Popquiz: de afbeelding linksboven is een still uit welke onlangs verschenen clip?

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

goed idee die popquiz; daar is meer uit te halen, loyaliteit aan de site bijvoorbeeld, beloon de bezoeker!

 

Ik zal Spotify e.d. toch niet echt als enige muziekspeler gaan gebruiken. Vind het een te groot nadeel dat je de muziek niet echt in je bezit kunt krijgen.
Oh en het plaatje komt natuurlijk uit Angels van The xx.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

We hebben een winnaar! Stuur een mailtje naar de redactie met je adres, dan krijg je van ons een kleine verrassing. 

 

Gefeliciteerd! Het slepen van de afbeelding naar Google was hier nog niet bekend.

 

@sjef Spotify is mijn enige muziek speler via Sonos. 20 miljoen mummers draadloos in elke ruimte van het huis. Muziek "in je bezit hebben" is een achterhaalde gedachte. Ten eerste ben je eigenaar van de CD, niet de muziek er op. Ten tweede gaat het, net als met internet, tv, stroom, etc, om toegang tot een product. Je vindt het heel normaal dat je geen tv kunt kijken als je geen tv abbo hebt, en dat je geen water kunt koken als je niet betaald voor je gas en stroom. In jouw gedachtengang kun je maar beter een generator, gastank en eigen tv studio kopen want alleen dan ben je ergens eigenaar van het product.

 

Oh ja, dat zal best ouderwets van me zijn. Voor mij is muziek toch nog meer te vergelijken met bijvoorbeeld boeken, waar je naast je boekenkast af en toe iets bij de bieb leent, dan met water.
Ik luister af en toe zeker singles en soms een album in Spotify, maar als ik een album echt goed vind dan wil ik het toch ook graag in de kast hebben staan.

 

En dan zonder typos...

 

ik gebruik al jaren blip.fm, veel te vinden en je kan je favo lijstjes maken

 

@sjef daar kan ik me dan weer best in vinden. Een boeken/cd kast ziet er leuk uit in interieur

 

Ze lopen ook wel achter de feiten aan! Hoop dat ze nu een beetje meer gaan opbrengen. Mvg http://www.mobiele-telefoon-abonnement.com/

 

Nieuwsbrief