Mysterieuze Bitcoin-bedenker genomineerd voor Nobelprijs

Mysterieuze Bitcoin-bedenker genomineerd voor Nobelprijs

09-11-2015 08:35 Laatste update: 27-04-2018 19:28

Of de onbekende bedenker van Bitcoin de Nobelprijs voor de Economie in ontvangst kan nemen als het zover komt, is nog maar zeer de vraag.

De virtuele munt en de achterliggende technologie, de blockchain, zijn uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Althans, dat is de naam die prijkt boven een paper uit 2008 waarin het concept van Bitcoin wordt beschreven.

Tot nu toe is nog niemand er in geslaagd om te achterhalen wie Satoshi Nakamoto is, of zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat de naam van de bedenker een pseudoniem is, en ondanks verwoede pogingen om een vinger te krijgen achter de identiteit van Nakamoto is dat in al die jaren nog niet gelukt.

Dat weerhoudt Bhagwan Chowdhry, Professor of Finance aan de Universiteit van Californië (UCLA), er niet van om Nakamoto te nomineren voor de Nobelprijs voor de Economie. Hij werd gevraagd iemand te nomineren voor de prijs.

Revolutionaire uitvinding

"De uitvinding van Bitcoin - een digitale valuta - is niets minder dan revolutionair", zegt hij in een stuk gepubliceerd door The Huffington Post. Hij wijst erop dat er in de loop der eeuwen veel fysieke betaalmiddelen zijn gebruikt, van kralen en schelpen tot goud, zilver en soms zelfs sigaretten.

Bitcoin aan de andere kant is digitaal en bestaat puur uit een wiskundig object. "Het biedt veel voordelen ten opzichte van fysieke en papieren valuta", zegt Chowdhry.

Veilig en snel

Bitcoin is veilig omdat het is gebaseerd op een bijna onkraakbare cryptografische code en het kan worden opgeknipt in miljoenen, kleinere eenheden. Daarnaast kunnen bitcoins veilig en vrijwel onmiddellijk worden overgemaakt aan iedere persoon ter wereld die toegang heeft tot het internet. Dat kan zonder tussenkomst van overheden, centrale banken en andere financiële tussenpersonen als Visa, Mastercard, Paypal of commerciële banken. Daardoor vallen de transactiekosten en vertragingen weg, aldus Chowdhry.

Daarnaast heeft het Bitcoin Protocol ook een scala aan "opwindende innovaties" voortgebracht, bijvoorbeeld in de FinTech-industrie, zegt Chowdry. Met het protocol is niet alleen aangetoond hoe digitale valuta, maar ook financiële contracten, gedigitaliseerd, veilig opgeslagen en onmiddellijk verstuurd kunnen worden van de ene naar de andere partij.

"De implicaties hiervan zijn immens", aldus Chowdry.

Het is overigens nog maar de vraag of het Nobelprijs-comité überhaupt overweegt om de prijs toe te kennen aan een onbekend persoon of groep. Mocht Nakamoto de prijs wel krijgen dan wil Chowdry hem wel in zijn naam ophalen. Ook het prijzengeld mag het comité op zijn Bitcoin-rekening storten als het zover komt. "Mr Nakamoto and I will settle later", belooft hij.

RTL Z